Yavru Kedi Bakımı Evde Nasıl Yapılır?

Yavru kedi bakımı normal erişkin bir kediye göre biraz daha zordur. Fakat zorlu ama güzel duyguların yaşanacağı bir süreçte sizi bekler. Annesi ölmüş ya da annesinden erken ayrılan yavru kediler yeterli anne sütü, ilgisi alamadığı için daha hassas bir dönemde olurlar. Bu nedenle anneden ilgi göremeyen kedilerin sizden görmesi gerekiyor. Beslenmesinden, temizliğine, tuvalet eğitimine, güvenliğine kadar her şeyiyle ilgilenmelisiniz. Kediler yavruyken bir bebekten farksızdır. İhtiyaçlarını söylemedikleri gibi yapamazlar. Böylece sizin sorumluluğunuz kediniz üzerinde artacaktır. Evde yavru kedi bakımı nasıl yapılır?  Yavru kedi sahiplenme sonrası nelere dikkat edilmelidir? Hangi dönemlerde yavru kedinize neler yapmalısınız?

Yavru Kedi Bakımı İlk 1 Aylık Süreç

Kedilerin doğaları gereği pek çok yavru kedi annesi tarafında yalnız bırakılır. Ya da tek başlarına doğum yaptıkları için bazıları da annelerini kaybediyor. Bu nedenle ister sokak kedileri ister evcil kediler olsun bakım için bize ihtiyaçları olabilir. Bakımı düzgün yapılamayan, beslenmesi iyi olmayan yavrular ne yazık ki hayatlarını kaybediyorlar. Eğer bir kedi sahiplenme yaparsanız ve kedinizin gözleri henüz açılmamışsa bu henüz daha birkaç günlük olduğunu gösterir.

Gözleri açılmamış yeni doğan kediler anne sütüne ihtiyaç duyar. Anne sütü olmadığı için inek sütü vermeniz büyük hata olur. Çünkü inek sütü içerisinde barındırdığı bakterilerden dolayı kedilerde parazit oluşumuna sebep olur. Veteriner hekiminize danışmadan inek sütü vermemelisiniz. Veterineriz kediniz için en doğru kararı verecektir. Yavru kediler için anne sütüne yakın besin değerine sahip süt tozları bulunur. Tabii ki bunu veteriner hekiminize danışarak ondan nasıl ve ne sıklıkla verilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Mama hazırlandıktan sonra bir şırınga ile yavrunuza yedirebilirsiniz. Biberonla da vermeyi deneyebilirsiniz. Eğer biberonu emebiliyorsa bununla yedirmeniz daha kolay olur.

Yavru Kedi Tuvaleti Nasıl Yapar?

Karnı doyan kedinin tuvalet ihtiyacını gidermesi gerekiyor. Normalde anne kedi yavruların tuvaletini yapabilmesi için dili ile yavrularının arkasını yalar. Böylece yavru kedilerinin hem tuvaletini yaptırmış hem de temizlemiş olacaktır. Annesi olmayan kedi ya tuvaletini yaptırmak için; pamuk ve yumuşak bir peçete hazırlayınız. Daha sonra ılık su ile ıslatılan peçeteyi kedinizin popo kısmına yumuşak bir şekilde ovarak değdiriniz. Sonrasında kedi tuvaletini yapacaktır. İlk haftalarında sadece süt ve süt tozu ile beslendikleri için idrar yapacaklar. Pamukta sarı renkli bir sıvı göreceksiniz.

Yavru Kedi Bakımı: 2. Ay

İlk bir ay anne sütü ya da anne sütü alamayanlar için gerekli besin değerlerini almasını sağlamalısınız. 2 aylık olduklarında artık yavaş yavaş kuru mama yiyebilirler. Tabii bu işlemi bir an yapmamalısınız. İlk önce yaş mama vererek sütten ayrılmasını sağlayın. Daha sonra yaş mamadan kuru mamaya geçmek isterseniz eğer bunu da dikkatli ve yavaş yapmalısınız Yaş mama ve kuru mamayı karıştırıp kuru mamaya alışmasını sağlayabilirsiniz. Kedi sahiplenme sonrası kediniz için kaliteli ve gerekli besin değerlerine sahip mama markalarını tercih etmenizi öneririz.

Yavru Kedi Bakımı: 3. Ay

Kediniz artık 2 ayını geçtikten sonra aşı dönemine girer. Veteriner kontrollerine giderek iç parazit – dış parazit yapılmalıdır. Bunun yanında yavru aşı takvimi içeren karne çıkartarak aşı takibini rahatça yapabilirsiniz. Sonrasında karma aşı, kuduz aşısı gibi aşılarını yapılması için veterineriz size bilgi verecektir. Bu aşıları yaptırarak kedinizin sağlığını korumaya ve bağışıklığını güçlendirmiş olacaksınız.

Yavru Kediler Yıkanır mı?

Kediler yaratışları gereği temizliklerine düşkün canlılardır. Bu nedenle yıkanıp yıkanmamaları tartışma konusu olur. İlk defa kedi sahiplenme yapanların kafasında soru işareti olarak bu soru gelir. Fakat kediler dilleri ile kendilerini temizlerler. Hatta bu işlemi siz onları yıkasınız bile yapacaklardır. Siz onları sevdikten sonra bile kedinizin kendini yaladığını görürsünüz. Çünkü kediler en iyi temizleyenin kendileri olduğuna inanırlar. Ev ortamında olan kedilerin yıkanmasına gerek yoktur. Eğer bahçeli bir eviniz varsa ve sürekli kediniz bahçeye çıkıyorsa yıkamanıza gerek olabilir. Patileri, kürkü çamur, kir toz içinde kalırsa baş kısmını suya değdirmeden sadece bedenini ve patilerini ılık su ile yıkayınız. Şampuan kullanmak isterseniz petshoplardan kedi şampuanı alabilirsiniz. Eğer alamazsanız da bebekler için kullanılan kimyasal, paraben içermeyen doğal şampuanlarda kullanmanızda sakınca olmaz.

Yavru kedinizi yıkadıktan sonra nemli kalmayacak şekilde güzelce kurulamalısınız. Fön makinesi kedileri korkutacağı için bu işlemi havlu ile yapmanız daha iyi olacaktır. Kurulama sonra kedi tarağı ile tüylerini güzelce tarayınız. Ölü tüyler ve tüy arasında kalmış tozları da ayıklamış olacaksınız. Banyon sonrası üşütmemeleri için sıcak bir ortamda uyumalarını sağlayınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap