Kedi Hastalıkları: Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar

Kedi hastalıkları nelerdir? Kediler kendilerine bakmak konusunda son derece başarılıdır. Sağlıklarında oluşacak herhangi bir problem kediler tüm günlük yaşamını ve hareketlerini kısıtlayacaktır. Kedi hastalıkları erken dönemde tespit edildiğinde kolayca tedavi edilebilir. Kedinizin var olan hastalıkları takip edilmeli ve veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Bazı rahatsızlıklar belirgin belirtiler gösterirken bazıları ise hiçbir belirti göstermez ve fark etmek zor olabilmektedir. Kedilerin hastalık dönemlerinde erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Belli belirtilere sahip kedilerin acil olarak veteriner hekim müdahalesine ihtiyacı vardır.

Kedi Hastalıkları: Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar

1) Kedilerde Kanser

Kedilerde görülen kanser, hücrelerin kontrolsüz büyüdüğü ve çevresinde ki dokuları istila eden, diğer bölgelere yayılabilen bir hastalıktır. Tıpkı insanlarda ki gibi kedilerde de kanser çeşitleri görülebilmektedir. Kanser sadece bir bölgeyle sınırlı kalabileceği gibi tüm vücuda da yayılabilmektedir. İnsanlarda ki kanser türleri de kedilerin yaşadığı kanser türleri ile benzerlik göstermektedir. Kedi hastalıkları arasında görülen kanser, birçok farklı sebebe bağlı olabilir. Kesin olarak bir nedeni bilinmez. Genetik faktörler ve çevresel etkenlerin kanserin nedenleri arasındadır. Kedilerde görünen yassı hücreli kanser; kulak, burun ve göz kapağında meydana gelmektedir. Sürekli güneş ışığına maruz kalmaktan kaynaklı oluşmaktadır. Beyaz ve açık renkli kedilerde görülme riski daha yüksektir. Kanser belirtiler genellikle şişlik, ciltte enfeksiyon, yumru, kilo kaybı, ishal, kusma, nefes almada güçlük ve iştah kaybı olarak kendini göstermektedir.

2) Kedilerde Diyabet

Kedi hastalıkları arasında en sık rastlanan bir diğer rahatsızlık ise diyabettir. Diyabet insülin hormonunun az salgılanması ve insüline yetersiz cevap ile kendini göstermektedir. Kediler yeterince insülin salgılamadığında kandaki şeker miktarları artmaktadır. Diyabet kedi hastalıklarında tedavisi mümkün ve ölümcül sayılmayan hastalıklardan biridir. Kedilerde tıpkı insanlarda olduğu gibi iki tür kanser çeşidi bulunmaktadır. Tip 1 kanser insülin desteği ile Tip 2 ise doğru bir tedavi ile kontrol altına alınmaktadır. Çok fazla ya da az mama yemek, aşırı su tüketimi, kilo kaybı, sık idrara çıkmak, tembellik ya da idrar yolları enfeksiyonu kedilerde diyabet belirtileri arasındadır.

3) Kedilerde Kalp Kurdu

Enfeksiyon taşıyan sivrisineklerden bulaşmaktadır. Kalp kurtları kedilerde akciğer rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Özellikle sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan kedilerin oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Kalp kurtları normal döngülerini kediler üzerinde tamamlayamazlar. Hayatta kalanları ise kedilerin bağışıklık sistemini etkileyerek ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Sık sık öksürme, iştah kaybı, kilo kaybı, depresyon, tembellik ve nefes almada zorluk yaşayan kedilerin kalp kurdu problemi yaşadığı düşünülür.

4) Kedilerde Kuduz

Kuduz enfekte olmuş bir hayvanın ısırığından bulaşmaktadır. Kuduz riskini en aza indirgemek için kedinizin kuduz aşılarını ihmal etmemek gerekir. İnsanlarda kuduz rahatsızlığı başladığı andan itibaren oldukça ölümcüldür. Kuduz hastalığının belirtileri uzun süre kendini göstermez ve fark etmek zor olabilmektedir. En belirgin belirtileri; sinir, dengesizlik, zayıflık, felç ve ölümdür. Kuduz kedi hastalıkları arasında ölümcül olanlardan biridir.

5) Kedilerde Saç Mantarı (Saçkıran)

Saç mantarı kedilerin tüylerini ve tırnaklarını etkilemektedir. Hastalıklar arasında çok yaygın görülmese de aşırı bulaşıcı bir hastalık olarak bilinmektedir. Kelleşmeye sebep olabilmektedir. Kedinizin aynı evde yaşadığı diğer hayvanlara ve hatta insanlara kolayca bulaşır. Genellikle baş, önayak ve kulak bölgesinde oluşabilecek lezyonlar ile fark edilir. Ayrıca kızarıklık ile kendini gösteren bölgesel kelleşmeler oluşacaktır. Tedavi edilmediği durumlarda kedinin bütün vücuduna yayılmaktadır.

6) Kedi Nezlesi

Kedi nezlesi FVR virüsünün neden olduğu hastalıklardan biridir. Birçok kedinin aynı ortamda yaşadığı durumlarda sık sık rastlanmaktadır. Oldukça hızlı yayılan ve bulaşıcı bir hastalıktır. Burun akıntısı, öksürük, iştah kaybı, ateş ve hapşırma gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Kedi nezlesi tıpkı insanlarda olduğu gibi belirtiler göstererek kedinizi korumanız gereken bir hastalıktır. Ölümcül hastalıklar arasında değildir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap