Kedilerde Yaşlılık:Sık Görülen Yaşlılık Belirtileri

Kedilerde yaşlılık belirtileri genellikle 7-8 yaşlarında ortaya çıksa da özellikle 11 yaşında daha belirgin olmaktadır. Her canlıda olduğu gibi kedilerinde belli bir yaşam süresi bulunmaktadır. Kedilerin ömürleri 12-18 yıl arası değişmektedir. Sokakta yaşayan kedilerin ömürleri evde yaşayan kedilerden daha kısa kabul edilmektedir. Çünkü sokakta yaşayan kediler hem çeşitli kazalar sebebiyle hem de hastalıklar sebebiyle daha kısa süre yaşamaktadır. Evde yaşayan kediler doğduklarından itibaren sevgi ve ilgi ile büyüdükleri için daha uzun ömürlü olmaktadır. Kedilerin yaşlanma sürecinde hücreleri yavaşlar, vücut fonksiyonları az çalışır ve bağışıklık sistemleri yavaşça çöker. Kedilerde yaşlılık belirtileri kediye ve yaşam tarzına göre değişiklikler gösterebilir. Kediler özellikle 7 yaşından itibaren daha dikkatli gözlenmeli ve veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.

Kedilerde Yaşlılık: Hareket Yeteneklerinin Azalması

Kedilerde yaşlılık belirtileri kendini hareket azlığı olarak gösterebilmektedir. Normalde çok hareketli olan ve evin içinde koşup zıplayan kediniz artık hareket ederken zorlanıyorsa yaşlılık belirtileri gösterdiğini düşünebilirsiniz. Kedinizin tuvaletini kabının dışına yapması ya da kendini eskisi kadar iyi temizleyememesi de hareket etmekte zorluk çektiği için olabilir. Fakat kedinizin hareketinde ki azalmalar artrit hastalığının belirtisi de olabilmektedir. Artrit hastalığı hem hareket azlığına hem de ağrılara neden olmaktadır. Tedavi olması gereken hastalıklardan biridir.

Kedilerde Davranış Değişiklikleri Görülmesi

Kediler yaşlanma sürecinde bazı davranış değişimleri gösterebilir. Daha çok uyuyabilir ve daha az oyun oynayabilirler. Stres anlarında eskiye kıyasla daha fazla tepki gösterebilirler. Yaşlı kedilerin yaşadıkları ağrı ya da acı durumları onları daha agresif bir hale getirebilir. Ağrılarının arttığını düşündüğünüzde veteriner hekime götürerek ağrı giderici tedavi uygulatmayı denemelisiniz. Kediler yaşadıkları hastalıkları saklamak konusunda oldukça başarılıdır. Bu durum hastalıklarının ilerlemesine sebep olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz faydalı olacaktır.

Kedilerin Yeme Alışkanlıklarındaki Değişimler

Kediler yaşlılık dönemlerinde eskisi kadar iştahlı yemek yiyemezler. Daha yavaş ve az yemeye başlarlar. Ayrıca sindirim sistemleri de eskisi kadar hızlı çalışmaz. Sindirim sistemlerinde ki yavaşlık kabızlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle kedinizin daha sulu gıdalar ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Beslenme planını sık ama az yiyeceği şekilde düzenlemelisiniz.

Kedi Tüylerindeki Renk Değişikliği

Özellikle koyu renkli kedilerin yaşlandıklarında tüylerinin griye döndüğü görülmektedir. Bu renk değişimi tek bir bölge ile sınırlı kalabileceği gibi tüm tüylerinde de etkili olabilir. Genellikle ağız, kaş ve burun etrafında daha sık gözlenmektedir.

Kedilerde İşitme Kaybı

Kedilerin yaşlılık belirtileri arasında en sık gözleneni işitme kaybı yaşamalarıdır. Kediler en ufak sesi bile duyacak kadar hassas kulaklara sahipken bu dönemlerinde bu özelliklerini kaybedebilirler. Kediniz siz seslendiğinizde eskisi kadar hızlı cevap vermeyebilir. Bu nedenle kediniz ile iletişim kurmak için el işaretleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Kedinizin işitme kaybını engelleyemezsiniz ama onun hayatını kolaylaştıracak alternatif çözümler üretebilirsiniz.

Kedilerde Görme Problemleri

Kedilerde meydana gelen görme problemleri başka hastalıklara da neden olabilmektedir. Görme problemleri kedinizin hipertansiyonu sebebiyle ortaya çıkabilir. Ani körlük yaşamaları ise tıkanmış retina kan damarları ya da ayrık retina nedeniyle oluşabilmektedir. Özellikle yaşlı kedilerde katarakt problemi oldukça sık rastlanan bir problemdir.

Kedilerde Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Kediniz mamasını çiğnerken zorluk yaşayabilir ya da mamasını ağzına alıp ardından yere düşürebilir. Bu gibi durumlar size kedinizin diş problemi yaşadığını düşündürmelidir. Kediniz mama yerken zorluk çektikçe iştahında da azalma yaşanacaktır. Bu nedenle vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedilerde Kilo Değişimi

Kedilerde ani meydana gelen kilo kayıpları diyabet ya da böbrek hastalıklarını düşündürebilir. Kilo kaybı yaşayan kedilerin kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanmış olma ihtimali de bulunmaktadır. Bu nedenle kısa sürede veterinere başvurmak gerekir. Ayrıca yaşlı kedilerin aşırı kilo alması da obezite sorununu ortaya çıkarabilmektedir. Beslenme planlarını veteriner hekiminiz aracılığıyla oluşturmanız ve yaşlı kediler için özel üretilen mamalardan almanız fayda sağlayabilir.

Kediler ve Bilişsel Bozukluklar

Kedilerde meydana gelen oryantasyon bozukluğu ve kafa karışıklığı yaşlılık belirtileri arasındadır. Kum ve su kaplarının yerlerini unutabilirler. Yaşlı kedilerin stresten uzak kalmaları ve rutinlerinin değişmemesi oldukça önemlidir. Kediler bu dönemde daha fazla ilgi görmek isterler.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap