- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yaşlı kedi hastalıkları özellikle 10 yaş üstü kedilerde daha sık rastlanmaktadır. Kedilerin yaşlandıkları zaman içerisinde vücutsal fonksiyonlarını yitirmeleri ve çeşitli hastalıklara yakalanmaları muhtemeldir. Uzmanlar yaşlı kedilerin yaş aldıkça kronik bir hastalığa sahip olmasını normal karşılamaktadır. Yaşlı kedi hastalıkları ise tıbbi destek ve doğru diyet sayesinde hafifletilebilir. Hastalıkların belirtileri, kaynağı ya da tedavisi farklı olabilmektedir. Fakat yaşlı kedilerin sık yakalandığı hastalık çeşitlerini bilmek hazırlıklı olmanızı sağlayabilir.
Yaşlı Kedi Hastalıkları:
Kedilerde Şeker Hastalığı
Kedilerde en sık görülen yaşlılık hastalıklarından biri şeker hastalığıdır. Her 200 kediden bir tanesi şeker hastalığı yaşamaktadır. Şeker hastalığı genellikle obezite ile ilişkili olduğu için kedilerin ideal kilolarını korumaları önemlidir. Yüksek idrar hacmi, susuzluk, açlık ve aşırı idrara çıkma şeker hastalığının belirtileri arasındadır.
Kedilerde Kronik Böbrek Yetmezliği
Yaşlı kedi hastalıkları denildiğinde doğrudan böbreklerin etkilendiği hastalıklar sık gözlenmektedir. Böbreklerin hasarı sonucunda kediler vücutlarında ki atık maddeler filtrelenemez ve kan akışlarında birikimi ortaya çıkar. Atık maddelerin kanda birikmesi ise azotemi olarak tanımlanmaktadır. Kilo verme, iştahsızlık, kusma ve susama gibi belirtiler kedinizin böbrekleriyle ilgili herhangi bir sorunu işaret ediyor olabilir.
Arterit (Eklem İltihabı)
Kediler yaşlandıkça eklem ve kıkırdak problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle eskisi gibi merdivenleri inip çıkamaz ve yüksek yerlerden atlarken problem yaşayabilir. Eklem iltihabı yaşayan kediler kendi temizliklerini yaparken dahi zorlanabilmektedir. Kedilerin beslenme düzenlerine takviyeler eklemek faydalı olabilir. Özellikle glukozamin, omega yağ asitleri ve kondroitin içeren yaşlı kedi mamaları ile beslenmelerini sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Bunama
Yaşlı kedilerde bunama yaşanması oldukça sık görülen bir durumdur. Bunama yaşayan kedilerde davranış değişimleri görülür ve normalde ilgi sevmeyen kediniz sizden birden aşırı ilgi isteyebilir. Bazı durumlarda agresifleşmesi de bunamanın belirtilerindendir. Kediler bunama sürecinde kum kabının yerini ve temizlemeyi unutabilir. Kendi hijyenlerini sağlamakta zorluk çekerler. Bu nedenle kedinize yardımcı olmak adına tüylerini sık sık temizlemek ve rutinlerinde değişiklikler yapmamak gerekir. Bu süreçte kedinize yeterince ilgi gösterdiğinizden emin olmalısınız.
Kedilerde Diş ve Diş Eti Hastalıkları
Kedilerin özellikle yaşlılık dönemlerinde diş hastalıkları yaşamamaları için küçüklükten itibaren dişlerini fırçalamaya alıştırmanız faydalı olacaktır. Kullandığınız kedi fırçası ile kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamanız dişler arasında mamaların birikmesini önleyecek ve dişlerin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Aksi halde yıllar boyunca temizlenmeyen dişler tartar ve plak oluşumuna elverişli hale gelecektir. Kediler yaşlılık döneminde çürüyen dişleri ve diş eti hastalıkları sebebiyle çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeli ve tedavisine başlamalısınız.
Kedilerde Kanser
Kedilerde en sık görülen kanser türü lenf kanseridir. Lenf kanseri kedilerde iştahsızlık, iyileşmeyen yaralar, kilo kaybı, bitkinlik, nefes alırken zorluk çekme, vücutta şişlikler ve ağızdan gelen kan ile kendini göstermektedir. Belirtiler kedilerin kesinlikle kanser olduğuna işaret etmese de kısa sürede veteriner hekime gidilerek tetkiklerin yapılması gerekir. Kedilerde kanserin erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.
Kedilerde Kalp Rahatsızlıkları
Yaşlı kediler sıklıkla kalp problemleri yaşayabilmektedir. Kalp ile ilgili herhangi bir hastalık vücudun farklı yerlerinde de etki göstererek daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kardiyomiyopati olarak da adlandırılan kalp kası problemi kedilerde hayati tehlike riski taşımaktadır. Kalp ile ilgili yaşanılan hastalıkların bir çoğu kalp yetmezliği ile sonuçlanmaktadır.
Kedilerde Hipertiroidi
Kedilerin yaşlılık döneminde iştahlarının artması ya da daha hareketli olmaları hipertiroidizmi düşündürebilir. Hipertiroidi kedilerin bedeninde ki aşırı tiroid salgılanmasının sonucudur. Tiroit hormonu fazla salgılanan kediler hipertansiyon hastalığına da yatkınlık gösterebilirler. Hipertiroidizm tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliği ve kalp hastalıklarına neden olmaktadır.
Osteoartrik (Kireçlenme)
Yaşlı kedilerde kireçlenme uzun vadede ortaya çıkan ve kıkırdak dokusunda gelişen bir problemdir. Kıkırdak üzerinde ki aşınma ya da travma gibi sebeplerle meydana gelebilmektedir. Kedilerin hareketlerinde ki azalma kireçlenmeden şüphelenmenize sebep olmalıdır.
Kedilerde Görme ve İşitme Kaybı
Yaşlı kedilerde retina yırtığı, katarakt ve glokom gibi göz problemleri meydana gelmektedir. Kedilerin göz bebeklerinde genişleme olması ya da göz üzerinde beyaz bir tabaka meydana gelmesi göz problemi yaşadığı anlamına gelebilir. Kediler en ufak sese hassasiyet duyan canlılar olarak bilinmektedir. Fakat kediler yaşlandıkça bu özellikleri körelir ya da tamamen işitme yeteneklerini kaybedebilirler.