Kediler Kaç Yavru Doğurur

Kediler kaç yavru doğurur? Sevimli kedilerimizin dünyası hakkında en çok merak edilen sorulardan biridir.  En çok sahiplenen evcil hayvanlardan biridir. Kedi çiftleştirmeyi düşünenler kaç tane yavru olacağını merak ederler. Eğer çiftleştirmeye karar verdiyseniz yavruların büyümesi, bakımı için büyük bir sorumluluk almanız gerekir. Anne kedi yavruları 2 ay boyunca emzirip her şeyi annelerinden öğrenirler. Bu süre zarfında anne kedinin iyi bir şekilde beslenmesi önemli ki yavruların sağlıklı süt içmeleri gerekiyor. Kediler kaç yavru doğurur? Bir kedi kaç yavru doğurur sorularına yazımızın devamında öğrenelim.

Kedi sahiplenme için bu linki tıklayabilirsiniz, güncel yavru kedi sahiplenme ilanlarına göz atabilirsiniz.

Kediler Kaç Yavru Doğurur?

Kedinin cinsi, ırkı, yaşı ve genetik özellikleri kaç tane yavru doğuracağını doğrudan etkiler. İlk defa çiftleşecek kediler ortalama 2-4 yavru dünyaya getirecektir. Birkaç kez doğum yapan kedilerin yavru sayıları ise rahim büyüklüğü ve üreme sistemine göre yavru sayısında artış meydana gelir. Örneğin Siyam ve İran Kedisi gibi cinsler diğer kedilere oranla bir doğumda 8-10 yavru doğurabilir.   Anne kedilerin hamileliği süresince beslenmesi yavruların gelişimini etkileyecektir.

Bir Kedinin Kaç Yavru Doğuracağını Belirleyen Faktörler

Dişi kedilerin yumurtalarının sağlığı ve rahminin büyüklüğüne göre döllenmeyle beraber yavruların sayısı belirlenir. Dişi kedinin erkek kediyle ne kadar çok çiftleşirse yavru sayısı da her doğumla beraber sayısında artış olur. Kedi enfeksiyöz peritoniti (FİP virüsü) ve kedilerde panleukopeni virüsü (FPV) enfeksiyonlardan birine sahip olması yavruların zayıf daha küçük olmasına neden olur. Ya da yavru kedilerin doğmadan ölmesine, doğduktan sonra anneden aldıkları virüsü taşıyacakları için kısa sürede öleceklerini ne yazık ki belirtmek zorundayız. Yavruların doğumdan sonra sakat kalması, bilişsel sorunları olması da anne kedinin hamileyken virüse enfekte olmasına bağlıdır. Örneğin Manx kedi cinsinin doğurduğu 4 yavrudan biri bu sebeplerden dolayı kısa süre içinde ölmektedir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Doğum Süreci: Adım Adım Kedi Doğumu

Bir Kedi Yılda Kaç Kez Doğurur?

Kediler 6 aylıktan itibaren kızgınlığa girerler. Kızgınlığa giren kedinin artık çiftleşmesi için uygun bir eş bulunduğu takdirde hamile kalabilir. Ancak 1 yaşından küçük kedilerin henüz daha yeni gelişim çağında olmalarından dolayı çiftleşmelerini önermiyoruz. Dişi kedi yılda 2-4 kez kızgınlığa girer. Her kızgınlık döngüsü 15- 22 gün sürmektedir. Kızgınlık döneminde çiftleştirilen dişi kedinin kızgınlığı 4 gün sürecektir. Sonrasında birkaç gün içinde döllenme gerçekleşecektir. Kediler yılda kaç kez doğurur? Sağlıklı bir kedi yılda minimum 3 kez doğum yapabilir. Dişi kedinin hamile kalmasını istemiyorsanız kontrolsüz doğumların olmaması için kısırlaştırmalısınız. Dişi kedi ne zaman kısırlaştırılmalı? Hormonların oturması ve olgunluğa ulaştıklarında kızgınlığa girmeden önce kısırlaştırılması uygundur.

Kediler Kaç Günde Doğum Yapar?

Kedilerde gebelik yaklaşık 58-65 gün sürmektedir. Yani 2 ay içinde doğum gerçekleşir. Çiftleşme gerçekleştikten sonra hamilelik süresini hesaplamalısınız. 2 aydan fazla süre de kedi doğumunu gerçekleştirmediyse eğer veteriner kliniğine götürmelisiniz. Cerrahi müdahale ile doğumun gerçekleşmesi gerekiyor. Kediniz doğumu yaklaştığında kasılmaları başlar, doğum yerini hazırlamaya başlar. Ortalıktan çekilerek bir köşede doğumun gelmesini bekler. Güvenli bir alan seçen anne kedi yavruların doğumunu teker teker kendi başına gerçekleştirir. Her yavru arasında ortalama 10-20 dakika oynar. Bazı durumlarda ise doğum süreci 4-5 saat uzayabilir. Anne kedi yavruların kordonu ısırarak kendi başına koparır. Eğer bunu yapamazsa sizin yardımınız gerekecektir. Bilmiyorsanız veteriner hekiminizi eve çağırarak yardım almalısınız. Doğum sonrası yavru kediler temizlenir. Sonrasında anne kedinin memelerinin üzerine koyulmalıdır.  Bu aşamada anne ve yavrulara çok yaklaşmadan onları yalnız bırakmalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap