Kedilerin Sağlıklı Olduğunu Gösteren İşaretler

Kedilerin sağlıklı olduğunu gösteren birtakım işaretler vardır. Kedimin sağlıklı olduğunu nasıl anlarım? Sorusu zaman zaman kafanızı meşgul edebilir. Özellikle kedi sahibi olmayan ama kedi sever kişilerin sokakta gördükleri kedilerin sağlıklı olup olmadığını merak ederler. Ya da ilk defa kedi sahiplenen bireylerin tüm bakımlarını yaptıkları halde yine de sağlık durumlarını endişe edebilirler. Kedilerde hastalık ortaya çıkmasını engellemek için rutin veteriner kontrollerinden geçmeli. Aynı zamanda kediler hakkında bilgi sahibi de olunması son derece önemli.

Kedim hasta mı? Kedim sağlıklı mı? Kedilerle ilgili bilmediğiniz şeyleri öğrendiğinizde bu sorunları düşünüp boş yere endişeye kapılmanıza gerek kalmayacak. Kedilerin sağlıklı olması için yapmanız gerekenleri yerine getirdiğinizde emin olun tüylü dostlarınız sizinle beraber uzun bir yaşam geçirecektir.

Kedilerin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Rutin veteriner ziyaretlerinde kedinizle ilgili merak ettiğiniz sağlığı hakkında tüm sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Ancak veteriner hekiminize gitmediğiniz zamanlarda da fiziksel olarak kedinizin durumu hakkında gözlem yaparak fikir sahibi olmak mümkün. Kediler doğaları gereği mücadeleci canlılardır. Bu da onların acı çektiklerinde çok iyi gizlemelerini sağlamıştır. Yapılan araştırmalara göre kediler mutlu ve sağlıklı olduklarını belirtmek için fiziksel ve sesli ipuçları sergilediğini göstermiştir.

Kedilerin Sağlıklı Olduğunu Gösteren İşaretler:

Kedinin iştahı yerindeyse: Kedinizin yeme alışkanlıklarını 24 saatlik bir süre boyunca gözlemleme fırsatı bulun. Her gün tükettiği yiyecek miktarını bilirseniz iştahında azalma veya artış gösterip göstermediğini fark etmek daha kolay olacaktır. Kedilerde aşırı iştah görülmesi hipertiroidizm ile ilişiklidir. Hiç yemek yemiyorlarsa da bu altta yatan farklı hastalıkların habercisi olur.

İçilen su miktarı: Bazı kedi ebeveynleri, kuru ve ıslak mama karışımıyla besler. Bazıları ise sadece kuru mamayla besler. Kediler su ihtiyacını karşılamak için mama kaplarının yanında taze su bulundurmalısınız. Eğer kedinizde susuzluk miktarı artıyorsa bu kalp hastalıkları, diyabet, bağırsak iltihaplanması sorunlarına neden olur.

Kediniz nasıl kokuyor: Genellikle kediler temiz canlılar olduğu için ağızları dâhil etrafa kötü koku yaymazlar. Ancak kedimin ağzı kokuyor, ne yapmalıyım? Diyorsanız diş eti iltihaplanmalarına karşı önce veteriner hekiminize göstermelisiniz. Sonrasında haftada en az 1 defa kedilerin dişleri fırçalanmalı. Kedilerin dişleri taze kokmalı. Diş etleri pembe olmalıdır. Dişlerde tartar veya plak bulunmamalıdır. Ağız ve dudaklarda yara veya büyüme olmamalıdır.

Tuvalet Alışkanlıkları: Sağlıklı bir kedi temiz idrar ve dışkıya çıkar. Tuvaletinin kıvamı kedinin ne kadar sağlıklı olduğunu gösteren en kolay belirtilerden biridir.

Tüy sağlığı: Kedilerin sağlıklı olduğunu anlamak için tüylerinin canlı ve parlak olacaktır. Hasta ya da stresli bir kedinin tüyleri kuru, dökülmüş ve bakımsız olacaktır.

Davranış şekilleri: Ev kedileri ailenin yaş rutinine zamanla ayak uydurur. Evin diğer üyelerine karşı oyuncu, uysal ve kendini sevdirecektir. Ancak birden bire saldırgan tavırlarda bulunması, yanına kimseyi yaklaştırmaması ve birden yemek yemeyi kesmesi durumunda endişe etmelisiniz.

Kedilerin Hasta Olduğunu Gösteren Belirtiler

Kedinizin hastalanacağını gösteren çeşitli işaretler vardır. Bunlardan en yaygını hasta kedilerin aniden yemek yemeyi bırakmasıdır. Daha az hareket edebilir, günün çoğunu uyuyarak ya da bir köşede yatarak geçirirler. Akabinde ishal ve kusma da kedilerin hastalandığını gösteren diğer işaretlerdir. Kedilerin hasta olduğunu gösteren en yaygın işaretler: kusma, kabızlık ve ishal durumlarıdır.

Kedilerde İshal:

Her kedide görülebilecek bir hastalıktır. Bu yaygın rahatsızlığın nedeni virüsler, iç parazitler, toksik maddeler, çok fazla yemek veya psikolojik rahatsızlıklar gibi birçok faktör sayabiliriz. Eğer kedinin dışkısı kanlıysa durumun acilen veteriner hekiminize bildirmelisiniz. Kedilerde ishal uzun süreli devam etmesi durumunda dehidrasyona neden olur. Bunu önlemek için erken tedavi yapılmalıdır.

Kedilerde Kabızlık:

İshal gibi kabızlık da aşırı tüy, kemik veya yabancı maddeler gibi maddelerin yutulması veya hastalık veya yetersiz su alımı gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Kabız olan kedilerin bağırsak hareketleri çok yavaştır. Bazıları dışkısını yaparken zorlanacağı gibi bir miktar kan da gelebilir. Veteriner hekiminiz nedeni bulmak için kan testleri, radyografiler veya başka testler uygulayacaktır.

Kedilerde Kusma:

Kedilerin nadiren kusması normal karşılanır. Bu aşırı tüy yutmasından kaynaklı olacağı için endişe etmenize gerek kalmaz. Fakat kedilerde kusma sıklaşırsa eğer bu durumu ciddiye almak gerekiyor. Kusma birkaç saat içinde beş defadan fazla olursa, büyük kusarsa ve kan içeriyorsa veterinerinizi arayın. Kusmanın neden odluğu hastalıklar çeşitlidir. En yaygın sorunlar böbrek enfeksiyonları, tiroid hastalıklarıdır. Kusmanın rengi de hastalığın tehlikesini gösterir. Örneğin kedi sarı renkte kusuyorsa enfeksiyonlu bir hastalığın habercisi olur. Kusma, kedilerde aşırı kilo kaybına yol açar.

Kedilerin Anormal İdrar Yapması

İdrar yapmak için ıkınma veya kanlı idrar, idrar yollarında ağrılı bir enfeksiyona işaret edebilir. Eğer çok sık idrara çıkıyorsa enfeksiyonel bir bakteri neden olabilir. Ayrıca idrar taşları oluşarak tuvaletini yaparken ağrıya ve yanmaya sebep olacaktır. Kedilerin günde 4’ten fazla idrara çıkmaları enfeksiyon geçirme risklerini arttırır.

Kedimin Sağlıklı Olması İçin Ne Yapmalıyım?

Öncelikler kedilerin sağlığı için düzenli veteriner kontrolleri yapılmalıdır. Aşılarının tam ve gününden yapılması, iç-dış parazit kontrolleri en az 3 ayda bir olmalıdır. Bunların yanında kediniz için kaliteli ve besleyici kedi maması da kullanırsanız bağışıklık sistemini güçlendirmiş olacaksınız. Kediler için probiyotik ve vitamin takviyesini veteriner hekiminiz önermedikçe kullanmayın. Sevgi ve öpücüklerle kedinizle oyun oynayarak stres seviyesini düşürerek mutluluğunu arttırırsınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap