Kedilerde Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde karaciğer yağlanması belirtileri şunlar:

  • İştahta azalma
  • Halsizlik
  • Kulak, göz diş etleri ve ciltte sararma
  • Sık idrara çıkma
  • Artan susuzluk
  • Kusma
  • Artan tükürük salgısı
  • Burun kanaması
  • Vücudun herhangi bir yerinde iğne ucu büyüklüğünde morluklar
  • Deri altında büyük morluklar
  • Karnın şişmesi
  • İdrarda veya dışkıda kan
  • Nefes almada zorluk
  • Kabızlık
  • Zayıflama
  • Daha ileri vakalarda yıkılma
  • Koma, deride siyahlıklar  

Kedilerde Karaciğer Yağlanması

Genel olarak Kedilerde karaciğer yağlanması hipotik lipitoz adı verilir. Sıklıkla görülen kalp kedi karaciğer hastalıklarının başında gelmektedir. Öncelikli görevleri arasında sindirim için gerekli olan kimyasalların üretimi, protein sentezi, vücutta alınan maddelerin detoksifikasyonu yer alır. Vücudun ideal yağ dengesini sağlayan karaciğer normalden fazla yağ biriktirmemelidir. Gereğinden fazla biriken yağlar trigliserittir. Evcil hayvanınızın dengeli beslenmemesi durumunda vücut, gıdalardan gelen enerjiyi normal olarak kullanmadığı için karaciğerde yağlanma meydana gelir. Kediler yaratılış itibarıyla çok fazla yağ depolamaya müsait değildir. Bu nedenle vücudunda biriken yağlar karaciğer kaynaklı pek çok hastalığa neden olmaktadır.

Kedilerde Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri

Kedilerde karaciğer yağlanmasının nedenleri şunlardır:

Bazı Hastalıklar 

Bazı hastalıklar kedilerde karaciğer yağlanmasını tetikler.  Özellikle şeker hastalığı, safra kesesi iltihabı, iltihaplı bağırsak hastalığı, pankreatit, lenfoma gibi pek çok hastalık sonrasında evcil hayvanınızın karaciğerlerinde yağlanma görülür.

Ani Diyet Değişiklikleri

Ani diyet değişiklikleri evcil hayvanınızın karaciğer yağlanmasında önemli bir etkendir. Kediler ani diyet değişikliklerini iyi şekilde tolere etmediği için diyet değişikliklerini birkaç günden haftalar süren zaman dilimine yaymanız tavsiye edilir. Sütten kesilen kediniz hızlı şekilde protein destekli beslenme düzenine geçtiğinde karaciğer yağlanması problemi ile karşı karşıya kalır. Bu da kedinizin kısa sürede strese girmesine sebep olur. Bu nedenle yavru kediler için özel olarak formüle edilen, sağlık ve hijyen testinden geçirilen mamaları tercih etmelisiniz.

Kedi Metabolizması 

Kedi metabolizması kedilerde karaciğer yağlanmasıhastalığına sebep olan diğer faktörlerdendir. Bazı kediler protein bazlı diyetlerde yüksek yağ oranı ile metabolizmayı olumsuz yönde etkileyen çeşitli hastalıklara neden olur. Çevresel stres kaynakları, çevresel ses kaynakları, kedilerde iştah kesilmesi kedilerde karaciğer yağlanması hastalığına davetiye çıkan önemli faktörlerdendir. Taşınma, aşırı gürültü, eve yeni evcil hayvan getirilmesi, yeni doğan bebek gibi pek çok nedenden ötürü evcil hayvanınız strese girerek iştahında azalma görülür.

Kedilerde Karaciğer Yağlanması Teşhisi

Özellikle Kedilerde karaciğer yağlanmasını teşhis etmek için evcil hayvanınızın karaciğer fonksiyonunu gösteren karaciğer biyopsisi, kan testi ve ince iğne aspirasyonlarına bakılır. Veteriner hekiminiz karaciğer örneği alarak incelenmek üzere veteriner kataloğuna gönderir.

Karaciğer ve safra görüntüsü, radyo grafilerde büyütülerek ultrason yardımıyla hastalığı doğrulamaya yardım eden pek çok karakteristik ipuçlarına ulaşılır. Kedilerde karaciğer yağlanmasına neden olabilecek durum ve faktörleri keşfetmek için hekiminiz çok sayıda tanı, teşhis ve yöntem uygulamalarına geçer. Karaciğer biyopsisini yapmadan önce veteriner hekiminiz hayvanınızın sağlık öyküsünü, kan testini, günlük belirtilerini göz önünde bulundurarak sonuca karar verir. Veteriner hekiminiz kedinize biyopsi yapmanın zor olduğu durumlarda yukarıda belirtilen seçeneği tercih ederek tedaviye devam etmek için teşhis koyar. Evcil hayvanınız farklı klinik belirtiler gösterdiğinde ya da hastalık beklenen seyri ile devam etmediğinde veteriner hekiminiz farklı testlere ihtiyaç duyacaktır.

Kedilerde Karaciğer Yağlanması Nasıl Tedavisi

Tedavi için Kedilerde karaciğer yağlanmasını için öncelikle hastalığın sebebi teşhis edilir. Bunun için uzman bir veteriner hekime başvurulur. Tanının konulması için çeşitli çalışmalar yapılacaktır. Pankreatit kanser, bağırsak hastalıkları gibi pek çok nedeni ekarte ettikten sonra aşağıdaki yöntemleri kullanılır. Bu hastalıklara yönelik spesifik tedavilerin yanı sıra hepatit lipitoz için uygulanan yöntemler genellikle aynı. Hastalık şiddetli ya da ilerlemiş olduğunda gerekli tedavi aşaması için kedinizi hastaneye götürmeniz gerekir. Hastalığın seyrine ve şiddetine göre kediniz ortalama hastanede 7 gün kalır.

Karaciğer Yağlanması Olan Kedilere Beslenme Desteği 

Besleme desteği kedinizin karaciğer yağlanması hastalığı tedavisi için oldukça önemlidir. Beslenme eksikliği, anormal metabolik döngünün devam etmesi karaciğerin dengesiz yağlanmasına neden olan önemli bir faktördür. Evcil hayvanınız geçmişte bazı beslenme tekniklerini kullansa da bu yöntem günümüzde pek fazla tercih edilmez. Bunun yerine evcil hayvanınız anestezi altındayken midesine ya da yemek borusuna yerleştirilen beslenme tüpü yardımıyla günde 4 ya da 6 kere beslenir. Kedilerde tüplü beslenme yöntemi uygulanma sürecinde evcil hayvanınıza verdiğiniz mama hacmini birkaç gün içinde artırabilirsiniz. Bu uygulama birkaç hafta boyunca devam edecektir.   Beslenme tüpüyle besleme noktasında veteriner hekiminizin verdiği rehberlik ve destekle sorunsuz, rahat şekilde besleyebilirsiniz.

Beslenme desteği tüple sağlanacaksa doktorunuz besleme desteği sağlayan tüplerden birini kullanılır. Nazogastriktüp burundan,  yemek borusundan aşağıya doğru uzanan bir beslenme tüpüdür. Özofagostomi / Faringostomi tüpleri ise kısa anestezi süreci ile takılan, hayvanınızın boynunun yan tarafına konumlandırılan tüplerdir. Tüpü yerinde tutmak ve bir şeylere takılmasını önlemek için bandaj kullanılır. Nazogastrik tüplere göre daha büyük boyutludur. Kedilerde karaciğer yağlanması sorununu önlemek için besinler hayvanınıza bulamaç haline getirilerek verilir. Tüpler anestezi altındaki kedinizin midesine yerleştirilir. Vücudun yanından dışarı doğru çıkarılarak doğrudan mideye bağlanır. Besinler bulamaç haline getirilerek evcil hayvanınızın midesine aktarılır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Hipertiroidizm Nedenleri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap