Kedilerde Ağız Kokuları Neden Olur?

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Kedilerde ağız kokuları nedenleri şunlardır:

Beslenme ile İlgili Sorunlar

Beslenme ile ilgili sorunlar kedilerde ağız kokusuna neden olur.  Özellikle balık kılçığı ve tavuk yemeği gibi sert ürünler kedinizin ağız ve midesinde bazı yaralara sebep olabilir. Evcil hayvanınızın midesinde yaralar açan bu besinler zaman içerisinde nefesinde kötü kokuya neden olur. Kediler için zararlı yiyecekler, bazı ev yemekleri sağlık ve hijyen testinden geçirilmeyen bayat kedi mamaları evcil hayvanınızın midesinde kolayca sindirilemez. Bu gibi durumlar ağız kokusuna neden olur. Kötü kokan, sağlı güvenliği sunmayan besinler kedinizin ağzının kötü kokmasına sebep olur. Evcil hayvanınızın ağızı tükettiği kötü kokulu besinlerle aynı kokar . Bu besinler sindirilmenin hemen ardından kötü koku özelliğini yok eder.

Diş Çürükleri

Diş çürükleri kedilerde ağız kokusuna neden olan önemli bir faktördür. Çürükler nedeniyle kedilerinizin dişleri zayıflayarak kırılabilir. Kırılan dişlerin arasına giden gıdalar ağız kokusuna neden olur. Kediler diş çürüğü problemlerine önlem almadığınız evcil hayvanınızı veteriner hekiminize ödün verdiğiniz takdirde çeşitli ciddi ağız ve diş sağlık problemlerine sebep olabilir.

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları diş taşı, etlerin dişe baskı uygulaması sonucunda oluşur. Kedilerde diş eti hastalıkları, ağız kokusuna neden olan önemli bir etkendir. Diş taşları zaman içerisinde kedilerin dişlerinin arasında boşluklar oluşmasına sebep olur. Bu boşluklar evcil hayvanınızın tükettiği gıdalara uzun süre ev sahipliği yaparak kötü ağız kokusuna sebep olur.

Çeşitli Hastalıklar

Çeşitli hastalıklar kedilerde ağız kokusuna sebep olan önemli bir faktördür. Hastalık nedeniyle kedinizde kötü, irinli,  burun akıntısı oluşur. İrinin akıntı kokusu ağızdan kolaylıkla fark edilir. Kedilerde endokrin sistem hastalıklarının da ağız kokusuna neden olduğu görülmüştür. Parahypothyroidizm ve Hypothyroidizm olarak bilinen hastalıklar sonucu diş etleri hassaslaşarak kin gingivitis gibi diş hastalığı problemleri oluşur. Mide hastalıkları da kedilerde ağız kokusu problemine neden olan önemli bir etkendir. Kronik  ve  diyabet hastalıkları  kedilerde ağız kokusunu ve ağız kuruluğuna neden olan önemli hastalıklardır. Bu hastalıklar diş etlerine zarar vererek dişlerin hassaslaşmasına neden olur. Evcil hayvanınızın dişleri hassaslaştığı için mama tüketimi sırasında ağız ve sindirim sistemi hasara uğrar. Ayrıca kedilerde diş çıkarma, böbrek hastalığı, ağız kanseri, böbrek hastalığı, kötü ağız hijyeni nedeniyle evcil hayvanınızda ağız kokusu oluşabilir.

Kedinizi Veterinere Ne Zaman Götürmelisiniz?

Evcil hayvanınızı veterinere götürme zamanı ağız kokusu tedavisi için oldukça önemlidir. Bunun için kedinizi veteriner hekiminize götürerek fiziksel muayeneden geçirmelisiniz. Kedilerde ağız kokuları tedavisi sonucunda ağız kokusuna neden olan faktörler belirlenerek herhangi bir sorun olup olmadığı saptanır. Hekiminiz bu durumda çeşitli testler yaparak evcil hayvanınızın beslenmesi, davranışları, ağız hijyeni ile ilgili soruların tamamını düzenli şekilde araştırır. Evcil hayvanınızdaki kötü ağız kokusunu fark ettiğinizde şu durumlarda veteriner hekiminize başvurabilirsiniz:

  • Eevcil hayvanınızın ağzını sürekli patilemesi normal bir davranış değildir. Bu gibi durumlarda kedinizi veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.
  • Kediniz normalden fazla su içiyorsa, ağzında alışılmışın dışında meyvemsi koku varsa diyabet belirtileri oluşabilir.
  • Evcil hayvanınızın dişlerinde oluşan aşırı kahverengi tartar, yutma ve çiğneme zorluğu, iltihaplı dişler kedinizde diş ve diş et hastalıklarına neden olabilir. 
  • Ağzının idrar kopması böbrek hastalıklarının önemli bir belirtisidir. Aşırı derecede kötü ağız kokusu, iştahsızlık, kusma gibi çeşitli problemler kedinizin karaciğer sorunu yaşadığını gösterir.

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Kedilerde ağız kokusunu önlemek için şunları yapabilirsiniz:

  • Evcil hayvanınızı düzenli ağız ve diş bakımını yaptırmanız gerekir.
  • Diş sağlığını destekleyen kedi oyuncaklarını tercih etmelisiniz.
  • Kedinizin aşılarını aksatmamalısınız. Ağız kokusu engelleyici ürünleri kullanmalısınız.
  • Evcil hayvanınızın veteriner kontrolünü aksatmamalısınız. Kedinizin ağız kokusunun önüne geçebilmek için etkili yöntemlerden birisi hayvanınızın düzenli ağız bakımını yaptırmaktır. Bunun için kedinize özel kedi diş fırçası ve diş macunu edinerek kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamalısınız.
  • Genellikle diş fırçalama konusunda isteksiz davransalar da bundan vazgeçmemeli özverili, sabırlı davranarak ağız ve diş bakımı rutini kazanmanız gerekir. Kedinizin az kokusu oluşumunu önlemek için kesinlikle aşılanan satmamalısınız.
  • Viral enfeksiyon ve parazitler Ağız kokusuna sebep olmaktadır.
  •  Parazit başarılar dâhil olmak üzere kedinizin tüm aşılarını aksatmadan yaptırmanız gerekir. Kediler köpekler kadar çiğnemeye meraklı canlılar olmadığı için Onlara kedi Sinem oyuncakları alabilirsiniz. Bu oyuncaklar sadece eğlenmelerini sağlamakla kalmaz aynı zamanda dişlerini temizleyerek tartar ve plak oluşumunu önemli ölçüde engeller.
  • Bu yüzden kedinizin diş çürümesi, diş kaybı gibi çeşitli problemleri varsa diş bakımını yakarak hekiminize başvurmalısınız. Kedinizin ilgi ve odağına hitap eden, keyifli anlar geçirmesini sağlayan diş hassasiyetine uygun kedi oyuncakları olabilirsiniz. Kedilerde görülen ağız kokusu ülkemizde, bütün dünyada önemli bir problem olarak görülür.
  • Evcil hayvanınızın ağız kokusunu gideren ürünlerin bazılarını su ile karıştırarak bazılarını ise ödül tableti olarak verebilirsiniz. Veteriner kontrolünü aksatmadan evcil hayvanınızı veteriner kontrolünden geçirerek ağız kokusu problemlerini en az seviye indirebilirsiniz.
  •  Düzenli veteriner kontrolleri hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesinde oldukça etkilidir. Kedinizin ağzı her zaman aynı nedene bağlı olarak kokmayacağı için ağız kokusunu gidermek için muhakkak onu veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Kedilerde ağız kokusu sistematik hastalıklar nedeniyle de oluşabilir. Bu gibi durumlarda sadece diş fırçalanması yoluyla ağız kokusu problemlerini önleyemezsiniz.
  • Kedilerde ağız kokuları sorunlarına neden olan faktörler doğrultusunda veteriner hekiminizin yaptığı planlama kedinizin sağlıklı gelişimine katkı sağlayarak ağız kokusunu önemli ölçüde azaltır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Doğurgan Olma Zamanları Nasıldır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap