Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Kedilerde kabızlık sorununu azaltıp engellemek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Alerjik reaksiyonlar kedilerde kabızlık ve bağırsak iltihaplanmalarına neden olan önemli bir faktördür.
  • Veteriner hekiminize danışarak vitamin, mineral, protein bileşen  desteği sağlayan,  sağlık ve hijyeni testinden geçirilen  mamaları tercih etmeniz gerekir.
  • Bu sayede bağırsaklardaki enflamasyon sorunlarını azaltabilir; dışkıların bağırsaklardan geçişini normalleştirebilirsiniz.
  • Kabızlığın engellenerek hafif şekilde geçirilmesi için kedilerde kilo kontrolü oldukça önem taşır.
  • Evcil hayvanınızın obezite problemini ortadan kaldırmak için özellikle light kedi mamalarını tercih etmeniz, hayvanınızın kilo kontrolünü yapmanız gerekir.
  • Obezite bağırsaklarda enflamasyona neden olarak dışkıların bağırsaktan geçişini zorlaştırır. Bu sırada bağırsaklar suyu emdiği için kabızlık ortaya çıkar.
  • Kedilerde kabızlığın ve obezitenin engellenmesi için aktivite düzeyinin artırılması gerekir.
  • Kedinizin hareketliliğini arttırarak sevdiği oyuncaklarla farklı oyunlar oynayabilir; keyifli, rahat, sağlıklı, özgür şekilde hareket etmelerine yardım edebilirsiniz. Kabız kedilerde su tüketimi artırılmalıdır. Bu noktada evcil hayvanınıza yaş mama vermeniz, hayvanınızı süt ve süt ürünlerinden korumanız önerilir.  Süt ve süt ürünleri evcil hayvanınızda şişkinliğe ve kabızlığa neden olan önemli faktörlerdendir.
  • Çoğu zaman kedilere süt vermek onları ne kadar mutlu etse de kabızlık şikâyetinin de artmasına sebep olur.

Kabızlık Nasıl Kontrol Altına Alınır

Kedilerde kabızlığın kontrol altına alınabilmesi için yukarıdaki yöntemlerin yanı sıra zeytinyağı içimi de sağlanmalıdır. Kedinize akut kabızlık teşhisi konulduğunda dostunuzun çok az miktarda zeytin tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur. Saf madde zeytinyağı kabızlık sorununun hafifletilmesinde oldukça etkilidir. Zeytinyağı laksatif etkiye sahip olduğu için veteriner hekiminizin ön gördüğü takdirde kullanmanız tavsiye edilir. Zeytinyağını bilinçsiz şekilde uzun süre kullandığınızda besin emilim mekanizmasına önemli ölçüde zarar vermektedir.

Kedilerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Kedim kabız oldu diyorsanız diyorsanız, kedilerde kabızlığa neden olanlar:

  • Diyet,
  • Dehidrasyon
  • Obezite
  • Kronik böbrek hastalığı
  • Megacolon
  • Nörolojik durum ve travmalar 
  • Kedilerin kullandığı bazı ilaçlar
  • Kum kabından kaçınma

Kedilerdeki kabızlığa neden olan yukarıda belirtilen pek çok sebep evcil hayvanınızın çeşitli sağlık problemleri yaşamasına neden olur. Anüs çevresindeki keçeleşmiş tüyler kedinizin dışkı çıkışını kapattığı için kabızlığa sebep olur. Kedinizde kabızlık fark ettiğinizde ilk bu bölgeye bakmanız gerekir. Evcil hayvanınızın bu bölgesini tıraş ederek ya da veteriner hekiminizden yardım alarak dışkı çıkışını açabilirsiniz. Evcil hayvanınızın dışkısını önemli ölçüde etkileyen kötü beslenme kabızlığa yol açan önemli bir problemdir. Dehidrasyon ise bağırsak ve kolon atıklarının mide bağırsak yolu ile kanaldan geçme kabiliyetini sınırlar. Bu da kabızlığa neden olur.

Obezite, özellikle hareket kabiliyeti olmayan kedilerde ortaya çıkar. Fiziksel hareketsizlik bağırsak hareketini etkileyerek şişman kedilerde kabızlığa neden olur. Şişman kedilerin yeterince egzersiz yapmaması, hareketsiz kalmaları kabızlığa sebep olan önemli faktörlerdir. Kronik böbrek hastalığına sahip olan kediler dehidrasyon sebebiyle kabızlık sorunu yaşar. Mide ve bağırsak yolu tıkanan evcil hayvanımlnız dışkısını düzgün şekilde yapamaz. Bu tıkanıklar yabancı cisim ya da tıraş esnasında fazla kılları yutmaktan da kaynaklanır. Megacolon, dışkının hareket ettirilmemesine neden olur.   Hastalığın sebebi tam olarak bilinmese de Megacolon’un evcil hayvanınızın kolon kaslarını önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir. Nörolojik durum ve travmalar, bağırsakları düzenleyen sinir ve kaslara zarar verdiği için kas problemlerine neden olur. Kedilerin kullandığı bazı ilaçlar da geçici kabızlık şikâyetlerinin artmasına sebep olur. Kediniz yanından bir başka kedinin geçmesinden etkilenerek dışkıyı tutabilir ya da kum kabından kaçınma eğilimi gösterir. Bu durumda korkma, endişe duyma gibi davranışlar sorun yaratarak dışkılamanın rahat konuma gelmesini zorlaştırır. Çeşitli artrit ağrılı sebepler ortaya çıkar.

Kedilerde Kabızlık Kaç Gün Sürer?

Eğer kedinizin kabızlığı geçmiyorsa Kedilerde kabızlığın süresi 48- 72 saati (4 – 5 gün) geçmişse vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalı;  kedinizi muayene ettirmelisiniz.

Kedilerde Kabızlık Tedavisi

Kedilerdeki kabızlık tedavisi kabızlık sebeplerine göre farklılık gösterir. Kedilerde kabızlığı önleme olarak tedavide amaç içerideki dışkıyı çıkararak kedinizin rahatlamasına yardım etmektir. Kedinizi kabızlık sebebiyle veterinere götürdüğünüzde doktorunuz kedinizin geçmişini sorgulayarak fiziksel muayenesini yapar. Muayene sırasında dışkı karın yoluyla hissedilir. Aşırı kilolu, obezite problemi yaşayan kedilerde bu işlemi yapmak daha zordur. Veterineriniz kolon ve bağırsakları görüntülemek, dışkının ne kadarının içeride biriktiğini anlamak için röntgen ister. Röntgenler tıkanma megacolon gibi kabızlığın altında yatan pek çok nedeni ortaya çıkarır. Bu tedavi yöntemlerinin dışında sıvı desteği sağlayarak kedilerdeki kabızlığı en aza indirirsiniz. Evcil hayvanınızın deri altına yavaşça emilmek üzere enjekte edilen sıvılar kabızlığı tedavi etmek için uygulanır. Hafif, orta dereceli kedi kabızlığı sorunlarını çözmek, hayvanınızın dışkısını kolaylıkla yapması için dışkı yumuşatıcı ya da müshil kullanılıyor.  

 Evcil hayvanınız ilaca başladıktan bir- iki gün sonra tekrar dışkısını yapmaya başlar. Röntgenlerde, kolonda çok miktarda dışkı birikmesi halinde veteriner hekiminiz şu işlemi uygular: Anüs yolu ile kolona yerleştirilen sıcak çözelti ile yapılan işlem sıkışan dışkıyı gevşeterek kolonu yağlar. Bu sayede dışkı çok daha rahat şekilde dışarı çıkar. Kedinin dışkısı aşırı derecede birikmişse çıkarma işlemini eldiven ile manuel olarak rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu işlem çok daha ciddi vakalarda gerçekleştirilir. Ayrıca kabızlığın tekrarını önlemek için çeşitli takviye ve diyet değişikliği programları uygulanır. Özellikle kediniz kronik kabızlık yaşıyorsa yukarıda belirtilen önerileri, veteriner hekim tavsiyelerini uygulamanız kediniz ve sizin açısından oldukça faydalı olacaktır.

Kedilerde Kabızlık Nasıl Önlenir?

Kedilerde kabızlığı önlemek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Evcil hayvanınızın bakımını üstlenebilir sağlıklı, etkili, dengeli ve doğru diyet programı ile gelişimine katkıda bulunmalısınız.
  • Kedinizi her zaman temiz suya erişimini sağlayarak ona yaş mama vermeli; sıvı ihtiyacını karşılamalısınız.
  • Genel olarak kuru mama yerine yaş mama tavsiye edilmektedir.
  • Kedinizi sağlıklı kiloda tutmak için bol miktarda egzersiz yapmasına destek olabilirsiniz.
  • Kedinizde 24 saatten fazla kabızlık olduğunu düşünüyorsanız hayvanınızı hemen veteriner hekiminize götürmeniz gerekir.
  • Evcil hayvanınız kiloluysa uyuşuk ve rahat tavırlar sergiliyorsa fazla beklemeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.
  • Kedinizin hafif kabızlığı şiddetli hale gelmeden doktorunuza gitmeniz, evcil hayvanınızı ve sizi oldukça rahatlatacaktır.
  • Kedinizin kronik böbrek hastalığı, kabızlığa neden olan başka sebepler varsa bu durumu detaylı takip etme etmek için doktorunuza başvurmalısınız.  
  • Kedilerde kabızlığı önleme sürecinde veteriner takip programı dâhilinde patili dostunuzu hekiminize düzeni ve periyodik olarak muayene ettirmeli, sağlık, gelişim sürecini yakından takip etmelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Ağız Kokuları Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap