- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde apse belirtisi ve tedavisi, kedi ve sahibi için zorlu bir süreçtir. Kedilerde apse, bakteri yoluyla deri altında oluşan 1-2 santim boyutunda içi dolu şişliklerdir. Kedi bakteriyi kaptıktan bir iki gün sonra kedinin vücudunda şişlikler olur. Kedilerde apse belirtisi şunlardır:
- Apseli yerde şişlik
- Apseli yerde tüy dökülmesi
- Kedinin vücudunun kötü kokması
- Kedinin ağzının kötü kokması
- Diş eti kanaması
- Ağızın çevresinde kanama
- Kaşıntı
- İştahsızlık
- Salyada artış
- Kedinin ateşlenmesi
- Apseli yerden apse sıvısı gelmesi
- Kedinin apseli yeri ağrıması
- Kedinin vücudunda kızarıklıklar
Kedilerde apse belirtisi ve tedavisi için en tanı yapılır. Kedide apseli yeri doktor tarafından şırınga ile kontrol edilir. Kedinin dişinde apse varsa doktor fiziksel olarak kedinin dişine baktıktan sonra kediye röntgen çeker. Kedinin apsesi ağır belirtiler gösteriyorsa doktor, kediden kan testi alarak vücudun diğer bölgelerine kan yoluyla yayılıp yayılmadığına bakar. Kedilerin apse tedavisi şu yöntemlerle gerçekleşir:
- Kedilere apsenin durumuna göre antibiyotik, ağrı kesici hap, yara merhemi verilir.
- Kedinin dişinde apse varsa kedinin dişi çekilir. Çekilen dişten kalan yerler temizlenir.
- Kedinin her hangi bir yerinde apse olması durumunda doktor kediyi ameliyata alır. Apseli yer temizlenir.
- Erkek kedilerde prostatta apse oluşması durumunda doktor gerekli gördüğünde kediyi kısırlaştırır.
- Kedideki apsenin boyutuna ve zararlı oluşuna göre doktor kediyi ameliyat edip apseli bölgeyi kedinin vücudundan alır.
Kedilerde Apse Tedavisi Kaç Günde İyileşir?
Kedinizde apse tedavine başlamadan önce kedinin bu durumu evde gözlemlenir. Kedide ağrıyla beraber çok belirti varsa kediyi hemen doktora götürülür. Kedilerde apse tedavisi müdahale yapıldıktan sonra en az iki hafta içerisinde iyileşme gösterir. Kedinin bağışıklığı yapılan müdahaleyi kaldıramadığı durumda bu süre üç haftaya kadar sürer. Kedi iyileşme gösterdikten sonra 2-3 güne bir doktor kontrolüne getirilir.
Kedilerde Apse Neden Olur?
Kedilerde apse nedeni çoğunlukla vücuda bakteri girmesinden dolayı olur. Kedinin vücuduna aldığı bakteri birkaç gün reaksiyon gösterdikten sonra vücutta büyümeye ve içi dolmaya başlar. Kedilerde başlıca apse nedenleri şunlardır:
- Sert cisimleri ısırma
- Tırmalama
- Havadan virüs kapma
- Kan yoluyla apse olur
- Kedinin diğer kedilerle kavga ederken tırnağı ile çizmesi
- Kedinin diğer kediler tarafından ısırılması
- Kedinin, apseli kedi ile aynı kuma dışkılamaları
- Kedinin, apseli kedi ile aynı sudan içip aynı kaptan yemek yemesi
- Kedinin çürümüş yemek yemesi
Apseli Olan Kedi Nasıl Tepkiler Verir?
Apsesi olan kedinin tepkileri apse büyüdükçe ve kedinin vücudunda kendisine zarar verdikçe kedinin davranışları değişir. Apsesi olan kedinin tepkileri şunlardır:
- Kedi huzursuz olur
- Kedide iştah kaybı olur
- Kedi zor uyumaya başlar
- Kedi topallamaya başlar
- Kedi apseli bölgesine dokunma isteği olur
- Kedi normalden daha sinirli olur
- Kedi ağrısı olduğu için mırıldanır ve bağırır.
Kedilerde Kuyruk Apsesi Nedir ve Neden Olur?
Kedilerde kuyruk apsesi sindirim enfeksiyonlarından ve kedinin zehirli otlarda gezmesinden dolayı olur. Kedinin kuyruk apsesi yaşaması çok nadir görülen bir durumdur. Kedinin bağırsağında oluşan parazitin bütün sindirim sistemine yayılıp kedi her dışkıladığında kuyruğuna dışkı bulaşması sonucunda kuyrukta apse oluşur.
Kedilerde Çene Altında ve Diş Tabanında Oluşan Apseler Neden Belli Olmaz?
Kedilerde çene altında ve diş tabanı apsesi dışarıdan çok belli olmaz. Çünkü kedide çene altı ve diş tabanında oluşan apseler genellikle iyi huyludur ve kedinin fiziki görünüşünde hemen belli olmaz. Kedi apsesi, çene altı ve diş tabanında oluşması kediye rahatsızlık vermesi durumda kontrol yapılır.
Apsesi Olan Kediyi Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Kedilerde apse evde tedavisi için kedinin canını acıtmadan ilk yardım yapılır. Kedinin apsesi çok ağır değilse doktora gitmeden önce evde ılık su ile apseli bölge temizlenir. Kedilerde apseli bölgesi sahibinin kullandığı kremleri ve alkollü su ile temizlenmez. Kedinin apseli bölge ile oynamamasına dikkat edilir. Kedideki apse dişinde ise veterinerden ağızlık alınır. Kedi yemek yiyip su içeceği zaman ağızlık çıkartılır.
Kedide Apse Olmasını Tetikleyen Hastalıklar Nelerdir?
Kedilerde apse olması hastalık belirtisi göstermez. Kedide oluşan her apse kedinin bağışıklık sistemiyle alakalıdır. Kedide apse olmasını tetikleyen hastalıklar şunlardır:
- Kalp hastalığı
- Sindirim sistemi hastalıkları
- Diş hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Viral Enfeksiyonlar
- Tümör
- İdrar yolu iltihapları
Kedilerdeki Apse Bulaşıcı mıdır?
Kediye apse bulaşması, riskli değildir. Evde bakılan başka bir kedi varsa apseli olan kedinin apsesi patlaması durumunda evdeki diğer kediye bulaşır. Apseli kedinin diğer kedileri ısırması, tokat atması, kedilerin birbirine sürtünmesi durumunda apse diğer kedilere de bulaşır. Evde ortak yaşayan kediler aynı kedi kumuna dışkılamaları diğer kediye apse bulaşmasına neden olur.
Kedi Apsesi Kendiliğinden Geçer mi?
Kedinin apsesi, kendiliğinden geçer. Kedi apsesi, boyutu ve tehlike durumu düşük olduğunda dışarıdan müdahale edilmezse apse kendi kendine iyileşme gösterir. Kedideki bazı apseler iyi huylu olduğu için dışarıdan müdahale olmadan da vücutta iyileşme gösterir.
Kedi Apseden Ölür mü?
Kedi apseden dolayı ölmesi sık rastlanan bir durum değildir. Kedideki apse kan yoluyla kalbe ulaştığında kedide kan ve kalple alakalı sıkıntılar çıkar ve kedi ölür. Kedinin apsesi kandan vücuda yayıldığında kedinin karaciğerinde birtakım sıkıntılar yaratacağı için kedide hepatit ve karaciğer yetmezliği yüzünden kedi vefat eder. Yazımızda kedi apsesi belirtileri, nedenleri, tedavisini ve birçok bilgiyi paylaştık.
Ayrıca Bakınız: Kedim Yavrularını Emzirmiyor, Ne Yapmalıyım?