Korat Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Korat Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Korat kedi ırkı, 1975 yılında özgün bir ırk olarak kabul edilmiştir. Korat ırkı kedilerinin adının, Tayland’da bir tılsım ustasından almış olduğu bilinmektedir. Dünya üzerindeki en eski kedi ırklarından biri olarak kabul gören Korat ırkı, iyi şans getiren kediler olarak özellikle Tayland kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. 1350 – 1767 yılları ile tarihlendirilen bir kitapta iyi şans getirdiği yazan Korat kedilerinin ayrıca, Tayland bölgesinde hala kutsal kabul edildiği söylenmektedir. Günümüzde de özelliğini korumaya devam eden Korat ırkının, Siyam kedi ırkının kuzeni olduğu düşünülmektedir. 14. yüzyıla ait el yazmalarında da yer alan Korat kedi ırkı, o dönemlerde özel saygı duyulan ve korunan bir kedi ırkı olarak kayıtlara geçmiştir. Özellikle yeni evlenen kişilere hediye edilen bu kedilerin, evliliklerin mutlu ve uzun ömürlü olmasını sağladıklarına inanılmaktaydı.

Korat’ın Özellikleri Nelerdir?

Kedi ırklarının kendilerine ait birçok farklı özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler kedilerin karakterleri ve fiziksel görünüşlerinden meydana gelmektedir. Aynı zamanda, kedi ırklarının genetik yapılarına bağlı olarak sağlık ile ilgili konuları da kendilerine ait özellikleri arasında yer almaktadır. Korat kedi ırkı özellikleri bu unsurlar göz önüne alınarak şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Korat kedi ırkı, gümüş mavi renginde bir kürke sahiptir.
  • Korat kedi ırkının kuyruk yapılarının uç kısmı yuvarlak bir forma sahiptir.
  • Korat kedi ırkının patileri oval bir forma sahiptir.
  • Korat kedi ırkının bacak yapıları ise, ince ve uzun kemiklidir.
  • Korat kedi ırkı, özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökme sorunu yaşayan kedi grupları arasında yer almaktadır.
  • Korat kedi ırkının göz yapılarının arasındaki açıklık, bu kedilerin şaşkın bir bakışa sahip olmalarını sağlamaktadır.
  • Korat kedi ırkının göz renkleri genel olarak yeşil ya da eladır.
  • Erkek Korat kedileri 3 ile 5 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.
  • Dişi Korat kedileri ise, 3 ile 4 kg arasında bir ağırlıkla olmaktadır.

Korat’ın Karakteri Nasıldır?

Korat’ın karakteri, genel olarak iyi huylu ve sevecen özelliklerden meydana gelmektedir. Oldukça zeki bir kedi ırkı olan Korat’lar kolay eğitilebilmektedir. Kendi başlarına oyun oynamaktan hoşlansalar da sahipleri ile zaman geçirmeyi tercih etmektedirler. Kendilerine özel alan isteyebilen Korat kedileri, sevilme sırasında fazla sıkıştırılmaktan ya da sarılmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle özellikle çocukların bu kedi ırkını sevmesi aşamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kendi isteklerini sahiplerine anlatabilen bu kediler, isteklerinin yerine vaktinde getirilmemesinde ufak uyarı ısırıkları ile sahiplerine kendilerini hatırlatabilirler. Tut getir tarzı oyunları oldukça seven ve bu oyunlarda başarılı olan Korat kedileri, buruşturulan kağıtlar ve özellikle lazer cihazları ile de keyifli vakit geçirebilmektedir. Yavruluk döneminde diğer hayvanlar ile doğru bir şekilde yakınlaştırılmaları ile Korat kedileri, bu hayvanlar ile rahatlıkla arkadaşlık kurabilmektedir.

Korat’ın Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Korat’ın bakımı, özel bir ilgi gerektirmemektedir. Genel olarak tüylerinin taranması, vücudunun ölü tüylerden arındırılması ve derisinin sağlığı açısından önemlidir. Korat ırkına ait kedilerin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi, yüzünün ve kulaklarının silinmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra Korat kedi ırkları, pek fazla yıkanmaktan hoşlanmamaktadır. Bu nedenle bu kedi ırkının silinerek temizlenmesi daha doğru olmaktadır. Gerek görülmedikçe Korat kedilerinin yıkanması hem tüy yapılarının bozulmasına hem de özellikle soğuk havalarda kedilerin hasta olmasına neden olacaktadır. Düzenli bir şekilde tuvalet ve yemek alanlarının temiz tutulmalı.

Korat Nasıl Beslenir?

Korat’ın beslenmesi için sahiplenilen kedinin yaş aralığı oldukça önemlidir. Kedinin bulunduğu yaş grubuna özel olarak üretilen kuru mama ya da yaş mamanın seçilmesi, kedilerin sağlıklı bir bünyeye sahip olmasını sağlamaktadır. Korat kedi ırkının yüzde yirmi beş oranında proteine ve yüzde beş oranında da karbonhidrat tüketmesi önerilmektedir. Genel olarak kedilerin beslenme düzenlerinin kişiselleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için Korat ırkı kedilerin tüm sağlık muayenelerinin yapılması ve gerekli beslenme düzenine sahip olabilmesi adına mutlaka bir veteriner hekime danışılması, onların tavsiye edeceği mamalar ve dozajlar ile beslenmesi önerilmektedir.

Korat Kedi Irkı Eğitimi Nasıl Verilir?

Korat’ların eğitimi, bu kedilerin zeki bir ırk olmasından dolayı oldukça kolaydır. Özellikle yavruluk döneminde sahiplenilen kedilerin tüm eğitimlerinin verilmesi daha kolay bir hal almaktadır. Korat kedilerini sıkmadan, sakin ve pozitif bir ses tonu ile eğitmek her zaman daha olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Koşmayı, zıplamayı ve özellikle tırmanmayı oldukça seven bu kedi ırkının eğitimi, farklı oyunlar ile adapte edilerek rahatlıkla verilebilmektedir. Genel olarak Korat kedilerinin tuvalet eğitimleri de her yaşta rahatlıkla verilebilmektedir.

Safkan Korat Nasıl Anlaşılır?

Korat’ların safkan olup olmadığını anlamak için bu kedilerin ilk olarak tüy renklerinin ve tüy yapılarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Gözlerinin ayrık olması ve bu nedenle şaşkın bir ifadeye sahip olmaları da bu kedilerin safkan olduğunun anlaşılmasını sağlayan bir diğer fiziksel özelliğidir.

Korat Ne Kadar Yaşar?

Korat kedi ırkı ömrü, on beş yıldan fazla yaşayabilmektedir. Ancak Korat kedi ırkında bulunan kalıtsal rahatsızlıklar, gerekli testlerin yapılmaması ve önlemlerin alınmaması durumunda bu kedilerin küçük yaşlarda ölmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle Korat ırkına ait kedilerin düzenli olarak veteriner kontrollerinin yaptırılmalı. Beslenme programlarına uygun olarak beslenilmesi ve mutlu bir aile ortamında bulunması oldukça önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Singapura Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap