Birman Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Birman Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Birman kedi ırkı tapınak kedisi adıyla bilinir. Tapınaklarda gezen bu kedilerin büyülü güzellikleri dikkatleri üzerine çeker. Kutsal kediler olarak bilinen bu kediler mayanmar kökenlidir.

 Burmalı diplomatlar bu kedileri Avrupa’ya hediye ettiler ve Avrupa’dan dünyaya yayılan bu kediler günümüzün en popüler kedileri arasına girdi. Uzun sık ve güzel tüy yapılarının yanında cam gözlere sahip olmaları güzelliklerini ön plana çıkarır.

Oldukça sosyal olan bu kediler evde hareketli ve sesli alanları oldukça severler. Zamanın çoğunu evde geçiren insanlar için sahiplenilmesi en doğru olan kedi türüdür. Duygusal yapıları ve sahiplerine bağlılığı ile ön plana çıkarlar.

Birman Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Sosyal ve eğlenceli olan Birman kedileri son yıllarda evde bakımı sıklıkla tercih edilen bir kedi türüdür. Birman’ın özellikleri birbirinden farklı ve oldukça renklidir. Bu özellikler:

  • Burmaya veya Myanmar kökenli bir kedi türüdür.
  • Yetişkin türleri 4,5 ile 5 kilo arasındadır.
  • Uzun sık ve kabarık olan tüyleri genellikle boyun çevresinde daha fazladır. Bu bölgede sık olan tüyler kedinin boynunu bir taç gibi sarmıştır.
  • Tüy rengi genellikle krem rengi olarak bilinir.
  • Mavi yuvarlak ve büyük gözleri dikkatleri üzerlerine çekmelerinde büyük öneme sahiptir.
  • Asil ve karakterli olan bu kediler her ne kadar sessizliği sevseler de hareketli alanlarda olmaktan keyif alırlar.

Birman Kedisi Karakteri Nasıldır?

Birman kedi ırkı karakteri genellikle sessiz sakin ve uysaldır. Uysal olmasına rağmen hareketli ve sesli ortamlarda olmaktan keyif duyar. Sinir stres ve korku alanlarında durmaktan korkan bu kediler huzurlu ortamlarda olmak ister.

Oldukça meraklı ve zeki hayvanlardır. Meraklı olmaları evin birçok alanını karıştırmalarına neden olur. Bu her ne kadar can sıkıcı olsa da verilen düzgün bir eğitimle evi dağıtmaması sağlanabilir.

Sosyal olan Birman kedileri yalnızlıktan asla hoşlanmaz. Sahiplerinin sevmediği hareketleri yapmaktan kaçınırlar. Sıklıkla yaramazlık yapsalar da bu durumu hareketli yapılarının sonucu olarak görmek gerekir.

İnsanlarla oldukça iyi ilişkiler kuran Birmanlar hayvanlardan çok insanlarla sosyalleşirler. Oldukça seven bir mallar banyo yapmayı bir hobi olarak görürler. İnsan duygularını duyarlı olmaları sıklıkla tercih edilmelerine neden olmuştur.

Birman Kedisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Birman’ın bakımı sanıldığının aksine zordur. Sürekli dışarıda çalışan ve dışarıda olan kişilerin sahiplenmemesi gereken bir türdür. Sahibiyle sürekli iletişim halinde olan Birmanlar ilgi bekleyen bir türdür.

Sık ve uzun tüyleri sahip olması bakımını daha da zorlaştırmıştır. Tüylerinin her gün fırçayla taranması gerekir. Aksi halde uzun tüyler birbirine dolanarak düğümlenir. Bu durumda kedinin hem tüy sağlığı hem de deri sağlığı için oldukça can sıkıcı bir durumdur.

Bahar aylarında ve mevsim geçişlerinde daha çok tüy dökmeleri bu dönemlerde bakımlarının daha sık yapılmasını gerektirir.

Alerjilere bağlı göz hastalıkları da yaşayan Birmanların göz bakımı aksatılmamalıdır. Ayda 2 kere yıkanması yeterli olur. Ancak banyo yapmayı sevmelerinden dolayı bu sayı daha da artırılabilir.

Birman Kedisi Nasıl Beslenir?

Birman kedisi diğer kediler gibi etçil bir familyadan olduğu için beslenmesinde protein olmasını ister. Markası fark etmeksizin piyasada bulunan kaliteli protein ağırlıklı mamalardan beslenmesi oluşturulur. G

ünde fazla öğün ve az miktar ile beslenme düzeni oluşturulabilir. Birman yavru olarak alındıysa beslenmesine daha fazla dikkat edilmelidir. Yavru Birman’ın beslenmesi yaş mama ile olmalıdır.

Kedi yavru ise kuru gıdanın yanında su takviyesi de yapılmalıdır. Hareketli olan bu kediler sıklıkla susama eğilimindedir. Yemek yerken su kabında da her zaman temiz ve taze su bulunmalıdır. Kedinin beslenmesinde protein ağırlıklı mamaların kullanımı önem taşır.

Birman Kedisi Eğitimi Nasıl Verilir?

Birman’ın eğitimi sanıldığının aksine oldukça zordur. Eğitime kapalı olan bu kediler sosyal olmalarına rağmen çabuk eğitilemezler. İnsanlarla iyi ilişkiler içerisinde olmalarına rağmen çocuklarla pek fazla anlaşamazlar.

Birman yavru olarak alındıysa eğitimi daha kolay olur. Birman’a eğitim verecek kişinin sabırlı olması gerekir. Sabırlı olmanın yanında kediyle sürekli beraber olacağını da unutmamalıdır. Kediye daha çok vakit ayırdığında eğitimi daha kolay ilerler.

 Birmanlar eğitim esnasında sahiplerini üzmezler. Ancak bu durum eğitimlerinin kolay olduğu anlamına gelmez. Birman’a eğitim verilirken sabırla ve hoşgörü ile muamele edilmelidir. Eğitimin daha başarılı olması için ödül mamaları da verilebilir.

Safkan Birman Nasıl Anlaşılır?

Birmanın safkan olup olmadığı davranışları ve fiziksel özellikleri ile anlaşılabilir. Tüyleri oldukça uzun ve sık olan Birmanlar bu durumdan farklı bir tüy yapısına sahipse safkan olmadığı anlaşılır.

Kişisel özellikleri farklılık gösterdiğinde bu kedilerin safkan olma ihtimali düşer. Atalarına bakılarak bu kedilerle aynı özellikte olup olmadıklarına bakılır. Bu durum kedinin safkanlığı hakkında bilgi verir.

Birman Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Birman kedileri diğer kedilerde olduğu gibi sağlıklı yaşam koşullarında büyüdüklerinde uzun bir ömre sahip olurlar. Birçok kronik ve genetik hastalığa yatkın olan kediler iyi bakılmadığında kısa sürede ölebilirler.

Birman kedi ırkı ömrü için sağlıklı yaşam koşulları sağlandığı takdirde 12 ile 15 yıl arasındadır.

Ayrıca Bakınız: İran Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap