Ragdoll Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Ragdoll Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Ragdoll kedi ırkı ipeksi ve parlak tüylere sahiptir. Renkli gözleri ve tedirgin bakışları ile direkt olarak hayranlık uyandıran bir kedi türüdür. Cins kedi sahiplenmek isteyen herkesin alabileceği bir kedidir.

Işıl ışıl gözleri ve parlak tüyleri ile kısa sürede ilgileri üzerine toplar. Tarihçeleri ile alakalı kesin olan bir bilgi yoktur. Ragdoll kedilerinin atası olarak bilinen kedi Josephine kedisidir. Ancak bu kedinin soyunun nerden geldiği belli değildir.

Ragdoll kedisinin safkan olmayan açık gri ve vahşi bir kedi olan Josephine türünden geldiği bilinir. Ragdoll kedileri 200 yılında CFA (Kedi Meraklıları Derneği) tarafından resmi olarak tanınmıştır.

Ragdoll’un Özellikleri Nelerdir?

  • Ragdoll’un özellikleri dış görünüşleri ile karakterizedir. Bu kedilerin vücutları uzun, geniş ve sağlam bir yapıdadır. Sağlam bir iskelet ve kalın kemiklere sahiptir.
  • Sıkı bir vücut ve dikdörtgen bir görünüme sahiptir.
  • Kasları güçlü ve mide kısmında bir ovallik bulunur.
  • Yaşla beraber vücutları gelişen Ragdoll’ların dişileri erkeklere göre daha ufaktır.
  • Vücuduna göre büyük bir kafaya sahiptir. Kafası simetrik ve eşit bir yapıdadır.
  • Yüzlerindeki tüyler vücutlarındakilere göre daha koyu renktedir. 
  • Kulakları diğer kedilere oranla orta ve birbiriyle eşit büyüklüktedir.
  • Çeneleri kaslı ve kemikli yapıdadır.
  • Gözleri ile insanları etkileri altına alan Ragdoll kedileri mercan mavisi gözlere sahiptir.
  • Meraklı ve parlak gözleri ile kısa sürede odakları kendilerinde toplarlar.
  • Orta uzunluk ve kalınlığa sahip bacakları oldukça kaslı ve güçlüdür.
  • Ayak ve patileri püsküllü yapıdadır.
  • Kuyrukları vücutlarına oranla daha büyük yapıdadır.
  • Farklı türler ile çiftleştirildikleri için birçok renge sahiptir. Genellikle gri olsalar da çikolata kahvesi, kırmızı, leylak ve mavi gibi renklerde olan türleri de vardır.

Ragdoll’un Karakteri Nasıldır?

Ragdoll’un karakteri sakin ve uysal olarak bilinir. Sürekli miyavlamaz ve genellikle uysallığı ile bilinir. Ragdoll miyavladığı zaman bir sorunu var demektir. Genellikle hastalandığında veya acıktığında çok kısık bir sesle miyavlar.

Hareketli kediler olsalar da ev eşyalarına ve evdeki bebeklere zarar verme eğiliminde olmazlar. Genellikle ev halkıyla iyi ilişkiler kurarak uyumlu bir kişilik sergiler. Dış görünüşü karakterine de yansıyan Ragdoll oldukça asil ve havalı bir kedi türüdür.

Ragdoll Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklar ile oyun oynadıklarında tırnaklarına sahip çıkan bu kediler ev hayatına oldukça yatkın bir türdür. Tuvalet eğitimi küçük yaşta verildiğinde bunu hayatları boyunca doğru bir şekilde uygularlar.

Kalp hastalıklarına genetik olarak yatkındır. Bu nedenle sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Hassas ve narin oldukları için dış etmenlerden korunmaları gerekir. Ragdoll kedilerinin diş bakımları günlük veya haftalık olarak yapılmalıdır.

En geç iki haftada bir tırnakları kesilmelidir. Göz iltihabı ve göz alerjilerine yatkın olan bu kedilerin göz muayeneleri aksatılmamalıdır. Veteriner gözetiminde göz temizlemeleri yapılır. Kulak bakımı da önemli olan Ragdoll’ların kulak bakımları haftada bir kez yapılmalıdır.

Ragdoll kedisinin kuyruğundaki tüylerin sık ve uzun olması kendisini ara ara rahatsız edebilir. Bunun önüne geçmek için günde bir kez fırçalanmalıdır. Ragdoll’un bakımı aksatılmadan yapılmalıdır.

Ragdoll Nasıl Beslenir?

Ragdoll kedilerinin en sevdiği besin protein ağırlıklı olan mamalardır. Bu kediler bilindiği kadarıyla hiçbir ürüne karşı alerji ve hassasiyet barındırmaz. Ragdoll’un beslenmesi kedinin sağlıklı bir bünyeye sahip olması için belirli bir düzende olmalıdır.

Ses çıkarmayı çok sevmeyen Ragdollar acıktıkları zaman ufak bir miyavlama sesi çıkarırlar. Hangi öğün ve hangi marka olursa olsun kedinin maması protein ağırlıklı olmalıdır. Ödüllendirilmeyi çok seven bu kedilere ara ara ödül mamaları verilmelidir.

Zeki bir tür oldukları için doğru bir hareket yaptığında ödül maması ile ödüllendirilmelidir. Zekaları sayesinde bunu anlar ve doğru hareketleri yapmaya devam ederler.

Ragdoll Eğitimi Nasıl Verilir?

Ragdoll’un eğitimi verilirken köpeğin yavru olmasına dikkat edilmelidir. Yaşı geçmiş olan bir kedinin verilen eğitimi alması güç hale gelir. Bu nedenle yavru oldukları ilk 3 yaşta kediye tuvalet ve beslenme eğitimi verilmelidir.

Zekaları ile sahiplerini şaşırtan bu kedilere çeşitli kedi oyuncakları verilmelidir. Bu oyuncaklar ile çeşitli oyunlar oynayarak eğlenmeyi başarırlar. Kediye bir ödül verilerek birçok komut yerine getirilebilir.

Ragdoll kedileri çok fazla hareketli olmayan bir türdür. Sakinlikleri ile bilinirler. Eğitime çok yatkın olmasalar da zeki oldukları için verilen komutları kısa sürede öğrenirler. Kucağa ve ilgiye düşkün olan Radgoll kedileri sıklıkla sahibinin kucağına oturarak ilgi bekler.

Safkan Ragdoll Nasıl Anlaşılır?

Safkan Ragdoll kedisi en iyi tüyleriyle anlaşılır. Ragdoll kedi ırkı safkan olup olmadığı tüy rengi ve tüylerinin yapısına bağlı olarak belli olur. Ataları olan kediler ile karşılaştırıldığında aradaki farkların fazlalığına göre safkan olup olmadığı belli olur.

Kedinin karakteri de safkan olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Ragdoll Ne Kadar Yaşar?

Ragdoll kedileri yaşam kalitesine göre bir ömre sahiptir. Bakımlı ve sağlıklı olan Ragdollar uzun yıllar yaşayabilir. Ancak Ragdoll’un ömrü ortalama olarak 12 ile 17 yıl arasındadır.

Ayrıca Bakınız: Muchkin Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap