Tekir Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Tekir kedi ırkı sokak kedisi olarak bilinen bir türdür. Ortalama bir büyüklükte olan tekirler sokak besinleri ile beslenirler. Tüy renkleri birbirinden farklılık gösterir. Evcil hayvan olarak da sahiplenilen bu kediler sokakta büyüdükleri için asi bir ruha sahiptir.

Ne kadar asi ve agresif gibi görünselerdi ilgiyle yaklaşıldığında oldukça sevimli bir hale gelirler. Kafa yapıları vücutlarına oranla daha küçük ve sivridir. Melez bir tür olan tekirlerin genellikle kürk renkleri birbirinden farklıdır.

Antik çağlardan biri yaşadıkları bilinen bu kediler tarihte insanların pek çok kez işlerine yaramışlardır. Son derece avcı yetenekli ve hızlı kedilerdir. Fikirler soylu olarak bilinen aslan familyasından gelmişlerdir.

Tekir’in Özellikleri Nelerdir?

Tekir’in özellikleri yaşam koşulları ve bulunduğu ortama göre değişiklik gösterebilir.

  • Sıcak ortamlarda kısa ve seyrek olan tüyleri daha soğuk ortamlarda sık ve kalındır.
  • Alacalı renklere sahip olmaları tekirlerin bu renkleri ile isimlendirilmesine neden olmuştur.
  • Kuyrukları orta uzunluktadır.
  • Kendilerini sevdirdiklerinde kuyruklarını kişinin bacaklarına dolayarak hareketler yaparlar.
  • Kuyrukları gövdelerine göre daha uzun tüyleri sahiptir.
  • Esnek ve sağlam bir bacak yapısına sahiptirler.
  • Zıplama yetenekleri oldukça gelişkindir.
  • Birçok göz rengine sahip olsalar da genellikle yeşil ve bal renginde gözlere sahip olduğu görülür.
  • Tekir türlerinin kulak yapıları birbirinden farklılık gösterir.
  • Tekirlerin kafaları cinsiyetlerine göre farklıdır.
  • Dişi tekirlerin kafaları küçükken erkeklerin kafası daha büyüktür

Tekir’in Karakteri Nasıldır?

  • Sokak kedileri olduğu için genellikle asi bir yapıya sahiptir.
  • Belirledikleri alanlar kısıtlandığında tepkilerini sert bir şekilde dile getirirler.
  • Kısa sürede Tekir’in karakteri farklılıklarını gösterir.
  • Sürekli oyun oynasalar da tehlike sezdiklerinde ani bir şekilde sessizleşirler.
  • Sokakta yaşadıkları için karakterleri sürekli olarak değişiklik içerisindedir.
  • Kıskanç bir tür olan tekirler evcil kedi olarak alındıklarında sahiplerinin diğer kedilerle ilgilenmesine tahammül edemezler.
  • Erkek türü dişilere göre daha uyumludur.
  • Meraklı bir türdür. Aldığında ilk andan itibaren her yeri karıştırarak merakını gidermeye çalışır.
  • Özgür ruhlu oldukları için sıklıkla evden kaçma eğilimi gösterirler.
  • Kaçtıktan sonra eve döndüklerinde hiçbir şey olmamış gibi davranırlar.
  • Gezmeye oldukça düşkündürler.
  • Bir şeyi saklama konusunda ustadırlar.

Tekir’in Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Tekirin bakımı oldukça kolaydır. Sokak kedisi olduğu için ekstra bir bakıma ihtiyaç duymaz. Tüyleri kısa olduğu için haftada iki kez taranması yeterli olacaktır. Ayda iki kez yıkandığında temizliği sağlanmış olur.

Evde bakıldığında çok hareketli olduğu unutulmamalıdır. Bu bakımdan sıklıkla camdan veya balkondan atlama eğilimi gösterirler. Bunun yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Tekirin sağlıklı olması için muayenelerinin aksatılmadan yapılması gereklidir.

Tekir’in sağlıklı bir yapıda olması için parazit ve diğer aşılarının tam yapılması gerekir. Özellikle veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.

Tekir Nasıl Beslenir?

Tekir kedi ırkı beslenmesi için özel mamalara ihtiyaç duyulmaz. Tekirler birçok ev yemeği ile de beslenebilir. Pişmiş ev yemeklerini sevmeseler de pişmiş et ve balık yerler. Yetenekli olan Tekirler tavuk etlerini ustalıkla kemiklerden sıyırarak yerler.

Tekirlerin beslenmesinde yaş mama kullanımı önemlidir. Sürekli olmasa da ara ara yaş mama verilmelidir. Bununla beraber arada ödül mamaları ve kuru mamalar da verilmelidir. Tekir’in beslenmesinde protein ağırlıklı ürünlerin olması önem taşır. Etçil olan Tekirler her an et yiyebilirler.

Ancak eti sevmeleri her öğün yemelerini gerektirmez. Bunun yerine sağlıklı ve dengeli bir şekilde mama tüketimi de yapılmalıdır.

Tekir Eğitimi Nasıl Verilir?

Tekir eğitim anlamında oldukça zor bir kedidir. Sokak yaşamına alışan bu kediler kolay kolay eğitilemezler. Zeki olmaları verilen komutları anlamalarını sağlasa da asi oldukları için bu komutları yerine getirmek istemeyebilirler.

Tekir’in eğitimi için yavru iken sahiplenilmelidir. Tekir yavru iken eğitilmeye başlanırsa daha kolay bir eğitim süreci geçirir.

Safkan Tekir Nasıl Anlaşılır?

Tekir’in safkan olup olmadığı karakteri ile anlaşılabilir. Asi ve hırçın olan Tekirler farklı bir karakter sergilediğinde safkan olmadıkları ortaya çıkar.

Uzun bacaklı ve hızlı olan Tekirler daha uysal ve yavaş hareket ettiklerinde ırklarının bozulduğu anlaşılır. Kısacası Tekirler de diğer kedilerde olduğu gibi karakterinin dışında hareketler sergilerse safkan olmadığı anlaşılır.

Tekir Ne Kadar Yaşar?

Tekir kedi ırkı ömrü 15 ile 20 yıl arasındadır. Oldukça yüksek bir rakam olan bu yaş kedinin sağlıklı bir yapıda olması ile gerçekleşir. Tekirler genellikle sokaklarda yaşadıkları için birçok hastalığa yakalanma riski taşırlar. Muayeneleri düzenli yapıldığında ve sağlıklı yaşam koşullarında büyüdüklerinde 20 yıla kadar yaşarlar. Kediler genellikle birçok genetik hastalığa yatkınlık içerisindedir.

Bu hastalıkların büyük sorunlara neden olmaması açısından aşılara dikkat edilmelidir. Aşıları tam yapılan kediler uzun ve sağlıklı bir yaşam sürerler. Tekirlere bakıldığında sokakta yaşayanların kısa bir ömür geçirdiği görülür.

Birçok hastalık ve parazite maruz kalmaları çabuk hastalanıp ölmelerine neden olur.

Ayrıca Bakınız: Scottish Fold Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap