Kedim Su Kusuyor: Kedilerin Su Kusmasının Nedenleri

Kedim su kusuyor, bu durum sizi korkutabilir. Çünkü kedilerin kusması pek çok nedene bağlıdır. Bunlar alerjik hastalıklar, parazitler, karaciğer sorunu, aşırı sıcağa maruz kalması, hipotermi, stres, depresyon, tüy yumağı yutması, zehirlenme gibi ciddi sağlık sorunlarının kedilerde kusmaya yol açtığını bilmelisiniz. Kedilerin kusmasının yanında diğer gösterdiği belirtiler de çok önemlidir. Gün içinde birkaç defa kusuyorsa veteriner hekime derhal haber vermeli ve gerekli muayeneyle beraber testlerin yapılması kritik durumun önüne geçmesinde yardımcı olacaktır.

Kedim Su Kusuyor: Kediler Neden Su Kusar?

Kediler ara sıra çeşitli nedenlerle kusarlar. Örneğin, kedinizin yemek yedikten hemen sonra mamasını kustuğunu veya sonunda o pis tüy yumağını öksürdüğünde görebilirsiniz. Kedinizin neden su içtikten hemen sonra kustuğunu merak edebilirsiniz. Çünkü fazla su içmesi midedeki su miktarının artmasıyla şişmesi ve genişlemesine yol açar. Suyu hazmedemeyen mide fazla suyu ağız yoluyla dışarı çıkarır. Bazı durumlarda şeffaf sıvı kusmuğun su ile karıştırılması mümkün. Kedim şeffaf su kusuyor diyorsanız sindirim sisteminden çıkan sıvının belirtisidir.

Kedilerin aşırı su tüketmesiyle, çok az su tüketmesinin nedeni böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve hipertiroidzm yer alır. Kedinizin su kusmasına yol açan diğer nedenler: araba yolculuğu, tüy yumağı yutması ve gastrit problemleri de yol açar. Kedilerin su kusması sık sık oluyorsa anormal durumlar vardır. Ancak su içtikten sonra kedinizin kustuğunu gözlemlerseniz bu aşırı su içmesinden kaynaklanır. Aşırı su tüketiminin önüne geçmek için kedinizin su kabını çok fazla doldurmamaya dikkat edin.

Kedilerin Su Kusması Yol Açan Durumlar

Kedilerde Hazımsızlık

Kedinin berrak sıvı kusması midenin hazımsızlık yaşadığına işaret eder. Eğer kediniz bir öğününü atlarsa diğer öğününde aşırı mama yemesi midenin öğütememesine yol açar. Diğer durum da ise kediler evdeki bitkiler tüketmeye bayılırlar. Kendisi için zehirli olan bir bitkiyi yemesi sonucunda berrak bir kusma görebilirsiniz. Kediniz için düzenli bir yeme programı oluşturmalı yemek porsiyonlarını da dengeli oluşturmalısınız. Aksi takdirde midedeki asit bağırsaklarına zarar vererek su ya da sarı sıvının vücuttan atılmasına neden olur.

Kedilerdeki hazımsızlık sorunu veteriner hekimin yazacağı ilaçlarla evde tedavi ile kısa süre içinde tedavi edilir. Fakat veterineriniz başka belirtiler gördüyse birtakım testler yaparak altta yatan ciddi bir hastalığın olup olmamasını kontrol edecektir. Kedinizin belirtileri geçene kadar mide bulantısını önleyen ilaçları bitirene kadar ağır olmayan yumuşak bir mama ile beslemeye dikkat edin.

Kedi Mamasındaki Değişiklikler

Her kedi yeme konusunda seçicidir. Çoğu kedinin yeni mamaya geçerken zor alışma sürecinden geçer. Değişen mamasını yemek istemeyen ya da daha az yiyen kedilerin su kustuğu görülür. Yeni mamasına alışamayan kediler yemeyi reddedebilirler. Bu da mutfaktaki diğer yiyeceklere yönelmelerine neden olur. Kediler için zararlı olan besinleri yediklerinde mideleri buna alışık olmayacak ve kusmaya yol açacaktır.

Kedilerin mama değişikliğini kademeli ve uzun vadede gerçekleştirmelisiniz. Eski mamalarına yeni mamadan biraz ekleyerek alışmaları için izin vermelisiniz. Direk yeni mamaya geçmeniz titiz kediler için son derece stresli olur. Bu süreçte sabırlı ve aceleci olmamaya dikkat etmelisiniz. Her gün kedinizin mamasına yeni mamadan ekleyerek hem yeni mamanın tadına alışmaları sağlanacak hem de eski mamadan daha kolay ayrılmalarına yardımcı olursunuz.

Kedilerin Çok Fazla Tüy Yumağı Yutması

Kediler kendilerini tımar etme seanslarında tüylerini yiyerek dışkı ile dışarı atarlar. Ancak bazı durumlarda sindirilmeyen tüyler midede birikmeye neden olur. Bu da tüy yumaklarının oluşması demektir. Midede oluşan tüy yumaklarını kediler kusarak ağız yoluyla dışarı atar.  Kedilerin tüy yumaklarını çıkarırken sarı kusması ile kusmak için kendilerini çok zorladıkları için sarı kusmuktan önce şeffaf su da çıkarabilirler.

Kedinizi haftada en az 2 defa tüylerinin taranması, kendilerini tımar ederken kopmak üzere olan tüylerin yutulmasının da önüne geçilmiş olur. Ayrıca tüy yumaklarının önüne geçmek için kedi maltı kullanımı, kaliteli kedi mamasına da geçmeniz kedilerin su kusması önlenmiş olur. Eğer kedinizi düzenli taradığınız halde bu durum süregelen bir hale geldiyse veteriner hekiminiz birtakım testler yapacaktır.

Kedilerin Düzensiz Su Tüketmeleri

Kedilerde sağlıklı bir yaşam sürmeleri için temiz ve taze tu tüketmeleri gerekmektedir. Fakat uzun süre aç kalan kedinin sıvı tüketmesi su kusmasına neden olabilir. Kuru mama tüketen kediler konserve mama tüketenlere göre suya daha çok ihtiyaç duyarlar. Aç karna su içen kedinin kabındaki bütün suyu hızlı şekilde bitirmesi midenin şişmesine ve fazla suyu dışarı çıkararak kedinin su kusmasına yol açar.

Kedilerin Zehirlenmesi

Meraklı, bir o kadar yaramaz olan kediler çevresindekileri keşfetmekten ve tanımaktan kendilerini alıkoyamazlar. Özellikle evde bulunan kediler için zehirli olan maddeler daha çok ilgilerini çeker. “ Kedilerde Gıda Zehirlenmeleri “ yazımızı okuyarak kediniz için zararlı olan maddeleri ulaşamayacağı yere kaldırmalısınız.

Kedilerin su kusmasına neden olan maddeyi fark ettiğinizde veteriner hekiminize durumu bildirmelisiniz. Zehirlenen kedinin iyileşmesi yutulan maddenin yapısına göre değişir. Veteriner, gerekli testleri ve muayenesini yaptıktan sonra yoğun bakıma gerek duymazsa eğer reçeteli ilaçları yazarak tedavinin evde devam etmesinde sakınca görmez. Ancak gün aşırı telefonla ya da ziyaret randevuları oluşturarak durumunu kontrol edecektir.

Kedilerde Gastrit

Yayıngın olmamakla beraber kedilerde görülen mide yanması, su kusmasına yol açan diğer bir etkendir. Kedilerde gastrit görülmesi için mamasındaki değişiklik, zararlı bir gıda ya da bitki yemesi sonucu görülür. Aynı zamanda kedilerde gastrit, diyabet ve böbrek sorunlarıyla da doğrudan ilişkilidir. Kronik olmayan geçici gastrit sorunları ilaçlı tedaviyle geçicidir. Başka bir sağlık sorununun gastrite neden olmadığı kesinleştiğinde yumuşak bir beslenme, mide koruyucu ve gastriti geçiren ilaçlar reçete eder.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap