Kedilerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde kabızlık nedenleri genellikle tüketilen yiyeceklere bağlı şekilde gelişse de aslında pek çok nedene bağlı olarak kabızlığın görülmesi söz konusudur. Bu nedenle de aslında kedilerde meydana gelen kabızlığın nedenlerinin belirlenmesi, belirtiler sayesinde olur ve tedavinin de nasıl uygulanacağı konusunda detaylı bilgi sahibi olmak da kabızlık nedenleri doğrultusunda kesinleşebilir. Peki, kedilerde kabızlık nedenleri, belirtileri ve tedavileri nasıldır?

Kedilerde Kabızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde kabızlığın farklı pek çok nedeni vardır. Kabızlık aslında akut ve kronik şekilde görülebilen bir rahatsızlıktır. Akut kabızlığın da kronik kabızlığın da nedenleri değişiklik gösterebilmektedir.

Kedilerde Akut Kabızlık

Kedilerde kabızlık nedenlerinin bir diğeri de akut kabızlık, farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Yeme alışkanlıklarında görülen değişim, stres, hormonal değişimler, kanser, yabancı cisimlerin ya da kendi tüylerinin yutulması, bazı ilaçlar, potasyum eksikliği, hareketsiz kalma gibi pek çok nedene bağlı olarak akut kabızlık durumu yaşanabilir.

Kedilere ilaç vermeden önce verilecek olan ilaçların veteriner kontrolü ile sağlanması, yabancı cisimleri yememeleri için küçük parçalı nesnelerin uzak tutulması, yeme düzeninde büyük oranda değişim oluşturulmaması, stres etmenlerinden uzak tutulması aslında kedilerdeki kabızlığın önlenmesinde yardımcıdır. Akut kabızlık hastalıklara bağlı şekilde de görülebilir ve bu nedenle de aslında öncelikli olarak kabızlığın nedeni belirlenirse, kabızlık nedeni olan hastalığın kolayca tedavi edilmesi de mümkün olacaktır.

Kedilerde Kronik Kabızlık

Kronik kabızlığın nedenleri; yetersiz beslenme, düzensiz beslenme, yeterli lif almama, yetersiz fiziksel aktivite, metabolizmanın yavaşlaması, fazla kilo alımına bağlı obez tehlikesi, susuz kalma gibi durumlardır. Bu nedenlere bağlı olarak kronik kabızlığın görülmesi mümkündür ve aslında kronik kabızlık, kolayca tedavi edilebilecek bir durumdur.

Kornik kabızlık, kedilerde görülen beslenme ve aktiflik ile büyük ölçüde ilgilidir ve kedilerin beslenme, su içme ya da fiziksel aktivite düzenlerinde ani ve büyük değişimler olmazsa aslında kronik kabızlık görülme olasılığı da en aza inecektir.

Kedilerde Kabızlık Belirtileri

Kedilerde kabızlık nedenleri kedilerin yaşadığı zaman karın ağrısı görülebilir, dışkı yaparken uzun süre boyunca ses çıkarıp miyavlayabilir, tuvaletine girmesine rağmen dışkı yapmadan çıkabilir, karnında şişlik görülebilir ve anüs bölgesi hassaslaşır, ödem yapabilir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğu zaman kedinizin kabız olduğunu söylemek mümkündür.

Kedilerde özellikle de az su tüketimi, düzensiz beslenme, yetersiz ve eksik beslenme gibi durumlardan dolayı kabızlık gözlemlenmektedir. Bu nedenle de aslında kedilerde kabızlık oluşmaması için beslenmesi düzenli şekilde ilerlemeli, verilen besinler yeterli besin içeriğine sahip olmalı, su tüketimi düzenli olmalı ve kediler gün içerisinde yeterli miktarda aktiflik göstermelidir.

Kediler İçin Kabızlık Tedavisi

Kedilerde kabızlık nedenleri ve tedavisi için bazı durumlarda lavman yapılması uygun olabilir. Eğer bir süredir kabız olan kedinin ağrısı ve şişliği çoksa, durum aciliyet içeriyorsa kabızlık tedavisi için lavman uygulanabilir. Sıvı eksikliğinden kaynaklı olarak kabızlık mevcutsa damar içi sıvı takviyesi uygulanabilir. Bunun yanı sıra veteriner kontrolü ile lif takviyesi yapılması da mümkündür. Bu lif takviyesi gıdalar ile de sağlanabilir, lif içeriği yüksek olan takviye edici gıdalar ile de sağlanabilir.

Kabızlığın tedavisinde başlanmadan önce farklı hastalıklar olup olmadığını öğrenmek önemlidir. Eğer farklı bir hastalıktan kaynaklı olarak kabızlık görülüyorsa kedilerde mevcut olan hastalığın tedavi edilmesi zaten kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Kedilerde yetersiz beslenme, düzensiz beslenme ya da fiziksel aktivitenin az olması gibi durumlara bağlı olarak kabızlık görülüyorsa tedavi için öncelikle beslenmeyi ve fiziksel aktivite düzenini en iyi şekilde sağlamak gerekir. Bu şekilde kedilerde görülen kabızlık en sağlıklı şekilde tedavi edilebilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap