Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri

Kedilerde depresyon sorunu pek çok nedene bağlı olarak olabilir. Aslında bu durum da kedilerin özellikle de çevresel faktörlerden ne kadar çok etkilenebileceğinin bir göstergesidir. Kediler de duyguları olan hayvanlardır ve bu nedenle de onlarla olan iletişim ya da genel olarak etrafında gelişen olaylar kedilerin depresyon belirtileri göstermesine neden olabilmektedir. Peki, kedilerde depresyon belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde depresyon durumunun görülmesi oldukça olasıdır çünkü kediler etraflarında gelişen olayları anlar, yorumlar ve buna uygun tepkiler oluşturur. Özellikle de sahipleri ile alakalı olan durumlarda kedilerin depresyona girmesi mümkündür. Örneğin sahibini kaybetmesi, başka birinin onu sahiplenmesi, sahibinin eskisi kadar sık ilgilenmemesi, eve yeni taşınan birine, yeni doğan bebeğe ya da yeni sahiplenilen evcil hayvana daha çok ilgi gösterilmesi ve benzeri durumlardan dolayı kedilerin depresyona girmesi mümkündür.

Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde depresyon belirtileri şunlardır:

  • Az yemek yeme ya da hiç yememe
  • Çok yeme
  • Tüm gün uyuma ya da yatma
  • Sahibine yaklaşmama
  • Saldırganlık
  • Oyun oynamama
  • Evde koşma ve eşyalara zarar verme
  • Isırma ve tırmalama
  • Evdeki farklı yerlere idrar yapma
  • Sürekli ses çıkarma
  • Evden kaçmaya çalışma
  • Sahibine karşı hiçbir tepki vermeme
  • Mama kabını ve su kabını devirme

Kedilerde görülen bu depresyon belirtileri elbette farklılık gösterebilir ve kedilerde birbirinde farklı davranış bozuklukları da depresyona bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple de aslında kedilerin depresyon belirtilerinin farklı şekillerde olduğunu söylemek mümkündür.

Kedilerde depresyonda oldukları zaman çok fazla yeme, hiç ses çıkarmama, ev içinde sürekli koşma ve benzeri farklı tepkiler de gösterebilir. Bu aslında tamamen kedinin karakterine ve depresyondaki haline bağlıdır. Bazı kediler çok daha sessiz hale gelirken bazılarının çok daha saldırgan davranış sergileyebileceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle de kedinizin depresyonda olduğunu düşünüyorsanız onun hareketlerini gözlemlemenizde yarar vardır.

Kedilerin Depresyona Girme Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde depresyona neden olabilen pek çok farklı durum söz konusudur. Örneğin kedinizi evde uzun süreler boyunca yalnız bırakmaya başladıysanız, kedinizi başka birinden sahiplendiyseniz, alışık olduğu düzeni bozduysanız, taşındıysanız, evdeki eşyaları değiştirdiyseniz, yeni bir kedi sahiplendiyseniz ya da biriyle beraber yaşamaya başladıysanız kedinizin depresyonda olması söz konusudur. Bu durumlar farklı şekilde kendini ortaya koyabilir. Örneğin bir bebek sahibi olduysanız kediniz bebeği kıskanabilir. Ya da sizi evde uzun saatler boyu göremediği için üzülmüş ve depresyona girmiş olabilir. Bu durum genellikle tek bir olaya bağlı değildir, birkaç farklı olay sonucunda kedilerin depresyona girmesi mümkündür.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi farklı faktörlerin üst üste etki etmesi kedilerde de depresyon nedeni olabilir. Bu sebeple de aslında evde bir kedi ile yaşarken hareketlerinizin normal rutininde olduğuna ve ayrıca kedinize olan ilginizin de eksilmediğine dikkat etmeniz gerekir. Kediler sizden ilgi görmeyi çok sever ve bu nedenle de ilgi göremedikleri zaman ya da siz başka bir şeye daha fazla ilgi gösterdiğiniz zaman bir nevi sizi kıskanarak depresyona girmesi mümkündür.

Kedilerin daha az görülen kişisel nedenlerden dolayı da depresyona girmesi mümkündür. Örneğin sürekli düzenli olarak görüştüğü bir arkadaşını artık görememesi, sevdiği bir eşyasının kaybolması, günlük rutininin bozulması, yeme düzeninde değişiklik yapılması, sevdiği mamaları yiyemiyor oluşu gibi onlarca farklı sebep de aslında kedilerin depresyona girmemesine neden olabilir. Bu durumlar yine de nadir görülen nedenlerdir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap