Kedilerde Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerde hamilelik öncesi ve hamilelik sonrası dikkat edilmesi gerekenler durumlar vardır. Kediniz hamile mi? Ya da kedinizi çiftleştirmeyi düşünüyor ve kedilerde hamilelik öncesi ve sonrası için dikkat edilmesi gerekenler hakkında daha fazla mı bilgi almak istiyorsunuz? Bu yazımızda kedinizi hamilelik sürecine hazırlama, hamilelik ve doğumun ardından dikkat etmeniz gereken hususları bir araya topladık.

Kedimi Ne Zaman Çiftleştirmeliyim?

Kediler ergenliğe girdikten sonra yaklaşık olarak yılda 3 kere kızgınlık dönemine girmektedir. Kediniz kızgınlık dönemine girdiğinde çiftleşme için uygun bir durumdadır. Kedinizin ne zaman kızgınlık dönemine gireceğini merak ediyorsanız bu durumun kediden kediye göre değiştiğinin altını çizelim. Genelde kediler 4-12 ay arası vücut ağırlıkları da yaklaşık 2,5 kilo civarına ulaştığında kızgınlık dönemine girmektedir. Eğer dişi kediniz sürekli etrafa sürtünüyorsa, yerde kıvranıyorsa, farklı ve yüksek sesle miyavlıyorsa kızgınlık dönemine girmiş demektir.

Kedilerde Hamilelik Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Genel olarak hamilelik öncesi kedi bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Eğer kediniz kızgınlık dönemine girdiyse öncelikle onun için uygun bir aday bulmakla başlayın. Kedinizle çiftleşmesini istediğiniz erkek kediyi tanıştırıp birbirlerinden hoşlanıp hoşlanmadıklarını gözlemleyin. Eğer birbirlerini beğenmedilerse bu durumda kediniz için başka bir aday bulmanız gerekecektir.
  • Yine kediniz kızgınlık döneminde olacağından evden kaçma ihtimaline karşı pencere ve kapılarınızı açık bırakmayın.
  • Kediniz bu süreçte daha fazla sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyacağından yanınızdan ayırmayın.
  • aKedinizin çiftleşmesi için erkek kediyle yalnız bırakın. Eğer birbirlerinden hoşlandılarsa onları izlemenizden hoşlanmayacaklardır. Onları yalnız kalabilecekleri bir mekana taşıyın.

Kedilerde Hamilelik Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer kediniz hamile kaldıysa bu durumda kedinizin bakımı konusunda dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Öncelikle kedinizin hamile kaldığından emin değilseniz bir veteriner hekime danışın. Veteriner hekim elle muayene, radyolojik görüntüleme ve ultrasonografi ile kedi hamilelik teşhisi koyacaktır.
  • Kediniz bu süreçte daha fazla sevgi ve ilgi istediğinden onu sık sık sevin ve güvende olduğunu hissettirin.
  • Kedinizin mama miktarını arttırın. Ortalama mama miktarını %25 olarak arttırabilirsiniz.
  • Yavrular gelişirken anneden kalsiyum, aminoasit tüketeceğinden protein ve kalsiyum açısından dengeli, hamile kedi maması tercih edin.
  • Kedinize doğum yapacağı bir doğum evi hazırlayın ve burayla kedinizi tanıştırın. Bu mekana kedinizin sevdiği eşyaları koyun.
  • Kedinizi iyi gözlemleyin ve doğum süresini hesaplayarak doğuma hazırlıklı olun.

Kedilerde Hamilelik Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer kediniz doğum yaptıysa doğum sonrası dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Öncelikle kedinizin yorgun olduğunun farkında olun ve onu yormayın. Hareket etmeye ya da oyun oynamaya zorlamayın.

Sadece kediniz izin verdiği sürece yavrulara temas edin. Eğer yavrularını ellemenizi istemiyorsa yavruları zorla ellemeyin.

Eğer kedi doğum sonrası süreçte plasentayı ısırarak koparmadıysa bu durumda göbek kordonuna 3’er santim aralıklarla olacak şekilde steril bir bezle iki düğüm atın. Bu iki düğümün arasından kordonu kesin.

Eğer anne çok yorgun olduğu için yavruları temizlemediyse temiz bir bezle ya da kağıt havluyla yavruları temizleyin.

Doğum sonrasında kedinizin beslenmesine ve su tüketimine dikkat edin. Her zaman mama ve su kaplarını temiz tutun. Doğum sonrasında kedinizin bir an önce toparlanmasında ona yardımcı olun.

Kedinizin ve yavruların rahatlıkla yaşayabileceği bir yaşam alanı hazırlayın. Hem anne hem de yavruları sıcak ve güvende tutun.

Sizinle paylaştığımız kedilerde hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler ile kedinizin sağlıklı ve mutlu bir şekilde doğum yapmasını sağlayabilirsiniz. Yavruların sağlığı için de mutlaka hem kedinizi hem de yavruları veterinere göstermeyi unutmayın.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap