- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde ağız kokusu pek çok nedeni olabilir. Bu bir rahatsızlığın habercisi olabileceği gibi basit diş ve ağız sorunlarından kaynaklı şekilde de ağız kokusunun oluşması olasıdır. Bu durumda veteriner kontrolü gereklidir çünkü ağız ve dişlerde meydana gelebilecek olan farklı problemler; kedilerin böbrek, mide, kalp rahatsızlıklarına sahip olmasına neden olabilir. Peki, kedilerde ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde ağız kokusunun farklı nedenleri olabilir. Bunun oluşmaması için de kedilerin ağız bakımlarının düzenli şekilde yapılmasına, yedikleri yiyeceklerin de diş sağlığını destekleyecek yiyecekler olmasına özen gösterilmelidir. Bunların yanı sıra farklı hastalıkların da kedilerde ağız kokusuna neden olabileceği bilinmeli ve kedinin ağız kokusu belirgin şekilde görüldüğünde veteriner desteği alınmalıdır.
Kedilerde Yetersiz Bakım
Kedilerde ağız ve diş temizliğinin düzenli şekilde ve yeterli olacak şekilde yapılması gerekir. Ağız bakımı sırasında kedilerin ağız bakımına uygun ürünler tercih edilmelidir. Uygun diş fırçası ve diş macununun düzenli şekilde kullanılması ile kedinizin dişlerinin iyi şekilde temizlendiğinden emin olabilirsiniz.
Kedilerin sürekli olarak yaş mama ile beslenmesi gibi durumlar da dişlere yapışacak olan mamaların plak ve tartar oluşumuna sebebiyet vermesi mümkündür. Buna engel olmak için ise düzenli fırçalama büyük öneme sahiptir. Kedilerin dişleri düzenli şekilde fırçalanırsa ve ağız bakımları da düzenli şekilde gerçekleştirilirse dişlerde ya da ağızda bakımın yetersiz olması durumu ortadan kalkar ve ağız kokusunun buna bağlı olarak oluşması da mümkün olmaz.
Kedilerde Yetersiz Beslenme Sorunları
Kedilerin sürekli olarak aynı mamayı yemesi, doğru mama ile beslenmemesi ya da sürekli olarak sadece yaş mama yemesi gibi durumlar pek çok ağız ve diş rahatsızlığının yanı sıra ağız kokusuna da neden olabilmektedir. Kedilerde meydana gelebilecek olan ağız ve diş problemlerinin önüne geçebilmek için ise beslenme düzenlerine dikkat etmek gerekir. Ara sıra mamalarını değiştirmek, sürekli olarak kuru ya da yaş mama vermemek gerekir. Bunun yanı sıra mamaların içeriğinin de ağız ve diş sağlığını destekleyecek olan içeriklere sahip olması önemlidir.
Kedilerde Solunum Yolu Enfeksiyonları
Kedilerde de solunum yolu enfeksiyonları görülebilmektedir. Bu durum da aslında kedilerin ağız kokusuna sahip olmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple kedinizde ağız kokusu meydana geldiyse ve ağız bakımı ya da diş temizliği ve sağlığında herhangi bir problem yoksa, ağız kokusu ile beraber başka belirtiler de görülüyorsa kedinizin solunum yolu enfeksiyonu olabileceğini söylemek mümkündür. Bu rahatsızlık kedinizde öksürük, ateş ve benzeri başka belirtilere de neden olabilmektedir ve kısa zamanda veteriner desteği ile tedavi edilmesi büyük öneme sahiptir.
Kedilerde Karaciğer ve Böbrek Sorunları
Kedinizin ağız kokusunun nedeni veya sebebi de aslında karaciğer ve böbrek sorunları olabilmektedir. Bu sorunların önüne geçmek için düzenli beslenme ve ağız bakımı şart olsa da bazı durumlarda kedilerde iyi bakıma rağmen karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu sebeple de kedinizin ağız kokusuna bağlı olarak bu sorunlara sahip olabileceğini bilmek de aslında onun kısa zamanda tedavi olmasına katkı sağlayacaktır.
Kedilerde Ağız İçi Yaralar
Kedinizin kemik ve benzeri sert yiyecekleri yemesi ya da evdeki farklı nesneleri ısırıp yemeye çalışması ağız içi yaralara neden olabilir. Ağız içi yaralanmalar da genellikle ağız kokusuna ve yemek yememe isteğine yol açabilir. Bu yaralar dışarıdan gözlemlenebilen yaralanmalar olmakla birlikte kedinize büyük ağrı ve acı çektirebilir. Bu nedenle de yemek yemek istemeyen kedinizin daha ciddi sorunlara sahip olması mümkündür. Kısa sürede veteriner kontrolü ile ağız içi yaraların kontrol altına alınması oldukça kolaydır.