Hamilelik Dönemindeki Kedilerin Bakımı ve Beslenmesi

Hamilelik dönemindeki kedilerin bakımı. Her canlı gibi kediler de hamilelik döneminde daha farklı ve özel bir dönemde geçerler. Bu dönemde kedinizin bakımını en iyi şekilde yapmak ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak istiyorsanız hamilelik dönemindeki kedilerin bakımı ve beslenmesi için hazırladığımız rehberi inceleyebilirsiniz.

Hamilelik Dönemindeki Kedilerin Bakımı: Kedilerde Hamilelik Süreci

İnsanlarla kıyaslandığında oldukça hızlı bir hamilelik süreci geçiren kedilerin hamilelik süresi ortalama olarak 58 gün ile 67 gündür. Kedilerde hamilelik belirtisi ve süreci hakkında aşağıdaki tabloya bakalım.

Kedilerin Hamilelik Süreci ( 58-67 Gün) İçerisinde Yaşanan Değişimler

  3. HAFTAGebeliğin 3. haftasında anne kedinin meme uçları pembeleşerek büyür. Eğer kedinizin memelerinde bu değişimi gözlemliyorsanız kediniz 3 haftalık hamile demektir.
4. HAFTABu haftada kedi kilo almaya başlar ve karın bölgesinde gözle görülür bir yuvarlaklaşma görülür.
4.-5. HAFTA ARASI4. haftanın ortasından beşinci haftaya kadar olan bu süreçte kedinizin ultrason taraması ile hamileliğinden emin olabilirsiniz.
6. HAFTABu haftada bebekler iyice gelişmeye başlar ve dışarıdan bakıldığında karında ilk haftalara göre daha belirgin bir büyüme gözlenir.
  HAMİLELİĞİN SON HAFTALARIHamileliğe doğru kedinizin karnı iyice şişer. Bu süreçte en çok ön plana çıkan şey kedinizin ilgi ve sevgi açlığıdır. Sürekli sevmenizi ve onunla ilgilenmenizi bekleyecektir.

Paylaştığımız bu tablo ile kedi doğum hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Kedinizin doğum olana kadar en iyi şekilde hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.

Kedinizin İyi Bir Hamilelik Geçirmesi İçin Tavsiyeler

Eğer kedinizin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesini istiyor ve bu konuda tavsiyeye ihtiyaç duyuyorsanız bu süreçte kedinize en iyi şekilde yardımcı olmanızı sağlayacak altın tavsiyeleri sizlerle paylaşıyoruz:

1.Kedinizin Beslenmesine Özen Gösterin

Hamile kedilerin ve bebeklerin büyümeye başladığı 6. haftadan itibaren tükettiği mama miktarının arttırılması çok önemlidir. Normalde 100 gr mama veriyorsanız mama miktarını 125 gr. çıkarabilirsiniz.

Yine bu süreçte kedinizin ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan, ideal protein ve kalsiyum içeren hamile kedi mamaları ile kedinizi beslemeniz kedinizin iyi bir hamilelik geçirmesi ve yavruların sağlıklı doğması bakımından çok önemlidir. 

2.Hamile Kedi Kontrolü Konusunda Hassas Olun

Sadece insanların değil hayvanların da hamilelik sürecinde kontrole gitmesi gereklidir.

  • Sağlıklı bir gebelik için, herhangi bir komplikasyon olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Kedinizi mutlaka düzenli aralıklarla veteriner hekime götürün.
  • Kedinizin aşılarının tam olduğundan emin olun.
  • Kedinizi gözlemleyerek iştah azalması, dengesizlikler ve hastalık belirtileri gözlemlediğinizde hemen veterinerinizle iletişime geçin.

3. Kedinizin Doğum Zamanını Belirleyin

Kedinizin hamilelik sürecini takibini yapmalısınız. Hangi tarihler arasında doğum yapacağını önceden öğrenin. Yine doğum zamanı yaklaşmış kediniz daha sessiz ortamlara gidecek, daha iştahsız ve hareketsiz olacaktır. Yine vücut ısılarında düşme ve genital bölgeyi sürekli yalayarak hijyenik hale getirme davranışları gözlemlenecektir. Bu belirtileri gözlemlediğinizde kedinizin doğum zamanı yaklaşmış demektir.

4. Kedinizin Doğum Yerini Hazırlama

Kediniz doğumu başladığında doğum için hazırladığınız yere götürün. Doğum alanını kedinize güven verecek sevdiği eşyalar, yastık ve örtülerle donatın. Kedi doğum evi hazırlayarak kedinizin en ideal koşullarda doğum yapmasını sağlayacaksınız. Yine doğum alanı için bir kutu tercih edebilir ve kedinizi bu kutuya alıştırabilirsiniz.

5. Kedilerde Doğum ve Sonraki Süreç

Eğer kediniz doğum yapmaya başladıysa bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

  • İlk doğum aşaması 1,5 gün sürmekte ve kedi bu süreçte doğum yapacağı yeri belirlemektedir. Bu süreçte kedi doğuma hazırlanacaktır.
  • Doğum başladığında yavruların çıkması beş dakika ile yarım saat arası değişebilecektir.
  • Doğumdan sonra anne kedi yavruları yalayıp temizler. Temizlemezse bu durumda onları temiz bir kağıt havlu ve bir bezle temizleyin.
  • Anne kedi kordonu ısırarak koparır.
  • Eğer kediniz koparamazsa kordonu iki farklı noktadan steril bir iple bağladıktan sonra ortadan kesmeniz gerekir.

Kedinizin hamilelik süreci ve kedilerde doğum sırasında neler yapabileceğinizle ilgili bilgileri sizlerle paylaştık. Umarım sağlıklı ve mutlu bir anne ve yavrulara kavuşursunuz!

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap