- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Sokak kedisi sahiplenme ve nasıl bakacağım diye düşünüyorsanız bu yazı tam da size göre! Sokaktan sahiplendiğiniz kediler Tekir cinsi kedilerdir. Kendine özel karakteri olan bu kedilerde tıpkı diğer kediler gibi cins kedilerdir. Sokaktan kedi sahiplenmenin hem güzel hem de zorlayıcı birkaç durumu vardır.
Sokak Kedisi Sahiplenme: Kediyi Daha Yakından Tanıma
Sokak kedisi sahiplenme kararını verdikten sonra evinize alacağınız kendinin yavru mu yetişkin bir kedi mi olacağına bilmenizdir. Eğer yavru bir sokak kedisi sahiplenirseniz onun evcilleşmesi için daha az sıkıntı çekersiniz. Fakat yetişkin bir sokak kedisi sahiplenmek isterseniz durum biraz daha zor olacaktır.
İlk aşamada kedinin sağlık sorunları olup olmadığı, yaşadığı ortamın, sokağın nasıl bir yer olduğu gibi birkaç bilgi edinmelisiniz. Ama en önemlisi sokaktan aldığınız kediyi daha eve getirmeden ilk iş veteriner hekime götürmektir. Pireler ve parazitler sokak kedilerinde daha çok görülür. Çünkü çöpten yedikleri yemek artıkları, yaşadıkları ortamın çok temiz olmaması gibi faktörler vardır. Sokak kedisini ev sokmanız büyük bir sorumluluk ister.
Kedilerin Ev Ortamına Alışma Süreci
Sokak kedilerinin özgür bir karaktere sahip olduğunu biliyoruz. Fakat ev gibi kapalı bir ortama girdiklerinde bir süre sonra nasıl etki yaşayacakları belirsizdir. Bu kedi ve sahibine sürpriz olacaktır. Sokak kedilerinin evcilleşmesi görülecek bir durumdur. Sokak kedilerinin karakterlerine göre kimilerinin uslu kimilerinin de yaramaz yerinde duramayanları vardır. Kedinizle aranızdaki bağı nasıl güçlendirirsiniz tıpkı evcil bir kedi kadar uysal bir kediye dönüştürebilirsiniz. Ayrıca size çok bağlı olurlar.
Sokaktan Kedi Sahiplenilmeli mi?
Sokakta gördüğünüz kedinin size doğru sokulması ve o minnoş gözleri ile içinizi ısıtması aranızda bir bağın oluşmasını sağlar. Eğer evinizin çevresinde ise her gün sizin peşinizde olması onu eve almanız için başka ne olması gerekir ki 🙂
Sokaktan kedi sahiplenmek tabii ki çok iyi bir tercih. Sokak kedilerinin de sevgiye ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Fakat ilk kez kedi sahiplenenler ve kediler hakkında bilgisi olmayanlar için biraz zorlayıcı olur. Çünkü sokak kedileri özgür bir ortama alıştıkları için davranışları biraz sert olur. Her istediklerini yapmak isteyeceklerdir. Siz her ne kadar kedinize sıcak bir yuva, ilgi ve yemek sunsanız da o alıştığı ortama geri dönmek isteyecek.
Sokak Kedisi Sahiplenme: Kediyi Eve Getirmeye Karar Verdikten Sonra Atlanmaması Gereken Adımlar
Sokaktan kedi sahiplenmek her ne kadar zor olsa da bu davranışınızdan dolayı sizi tebrik ediyoruz. Çünkü petshoplardaki evcil kediler sokak kedilerine göre daha çok tercih ediliyor. Unutmayın ki bütün canlıların sevilmeye ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
Sahiplendiğiniz sokak kedisini ilk önce veteriner hekime götürmeniz gerekir. Veteriner hekim, kedinin iç dış parazitlerini kontrol eder. Pirelerden onu arındırır ve genel sağlık kontrollerinden geçirecektir.
Kedinizin nelerden hoşlanabileceğini karakterini izleyerek anlayabilirsiniz. Çok hareketli yerinde duramayan bir kediyse; ona kedi tırmalama tahtası, peluş oyuncaklar alarak ihtiyacı olduğu enerjiyi atmasını sağlarsınız. Miskin, tembel, sakin bir karaktere sahipse; ona güzel bir kedi yatağı, kedi salıncağı veya kedi kulesi alarak vaktini sıcak yumuşak bir zeminde geçirmekten keyif alabilirler. Kedinizin neyi sevip sevmediğini öğrenip ondan sonra daha iyi şeyler almanızı tavsiye ederiz.
Kediniz İçin Doğru Tuvalet Kumunu Seçmelisiniz
Kedi tuvalet kumu seçerken ince taneli olanlardan tercih etmenizi öneririz. Çünkü ince taneli kedi kumu idrarı ve dışkıyı hemen kurutup içine alır. Temizlenmesi de çok daha pratik bir kumdur. Kalın taneli kumlar idrar ve dışkıyı tam anlamıyla emmez. Böylece kuma karışmadığı için kokuyu dışarı verir. Bu da evinizin kötü kokmasına yol açar. Bu yüzden kalın taneli kum önermiyoruz.
Kedi kumunu 3 haftada bir değiştirin. Dışkılarını her gün küçük bir kürek(petshoplardan veya marketlerden temin edebilirsiniz.) ile kumdan alın. Aksi takdirde hastalıklara ve kötü kokulara sebep olur.
Kedinizi eve getirdiğinizde çişini herhangi bir yere yapar. Bunu gördüğünüz zaman kedinizi hemen kumuna koyun. Ve bunu bir süre yapın. Bu arada kedinizi bunun uygun bir şey olmadığını yani kızdığınızı belli edin. Her çişi ve kakası geldiğinde onu kedi kumuyla temas ettirin. Böylece zamanla kuma yapması gerektiğini anlayacaktır. Tabii ki bu bazı kedilerde işe yaramayabilir. Kedi tuvalet eğitimi yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sokak Kedilerinin Beslenme Düzeni
Sokak kediler ev yemeklerine alışık olsalarda siz yine de kaliteli bir kedi maması verin. Çünkü kedi mamalarının içinde ihtiyacı olacak bütün mineral, vitamin, proteinler bulunur. Aksi halde bunların eksik alınması sonucunda kedinizin bağışıklık sistemi düşebilir. Eğer siz ben yine de kedime ev yemeği yapmak istiyorum. Arada onu şımartmak istiyorum diyorsanız, veteriner hekiminize başvurup evde yaptığınız mamada nelerin olmaması gerektiğini öğrenin.
Kedinizin suyunu her gün tazeleyin. Çünkü suyuna bir şeyler girerek kirlenmesine neden olur. Bu yüzden suyunun temiz olması önemli. Ayrıca kedinize sosis, salam, işlenmiş gıdalar, aşırı süt ürünü vermekten kaçının. Bunların aşırı verilmesi kedilerde parazit oluşmasına neden olur.
Evde balkon kapılarını, cam pervazlarını açık bıraktığınızda kedinizin yanında olmalısınız. Aksi halde bir kazaya sebebiyet olur.
Sokak kedileri kızgınlığa girdiklerinde evden kaçmanın yollarını ararlar. Bu nedenle kedinizin kaçmasını engellemek ve yavrulamasını istemiyorsanız kısırlaştırmalısınız.
Özetle;
Sokak kedilerini eve almasanız bile onların soğuk havalarda sıcak bir yere ihtiyacı vardır. Kapılarınızın önüne bir kutudan kedi evi yaparak onların soğuk hava koşullarından korunmalarını sağlarsınız. Ayrıca mama ve su kaplarını da boş bırakmayın. Sevimli dostlarınızın suya ve yemeğe ihtiyaçları var.