- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde işitsel sorunlar erkenden teşhis edilmezse sıkıntılı bir hal alır. Kedilerde farklı nedenlere bağlı şekilde işitsel sorunların görülmesi mümkündür. Bu problemlerin ise önceden fark edilmesi durumunda çeşitli tedavilerin uygulanması çok daha kolay hale gelebilmektedir. Bu nedenle de kedinizin işitsel anlamda bir problemi olduğunu düşündüğünüz zaman veterinerinize danışın. Gerekli kontrollerin zamanında yapılmasını sağlamanız mümkündür. Bu işitsel sorunlar genellikle erken dönemde kendini belli eder. Kedinizin kendini rahatsız hissettiğini de pek çok davranışı ile anlamak mümkün. Peki, kedilerde işitsel sorunlar önceden nasıl anlaşılıyor? Bu işitsel sorunların belirtileri nelerdir?
Kedilerde İşitsel Sorunlar Önceden Teşhis Etme
Kedilerde işitsel sorunların önceden anlaşılması için çeşitli testler uygulanması mümkündür. Veteriner kontrolleri sırasında ortaya çıkabilecek olan bu işitsel problemler vardır. Çoğu zaman oldukça basit işitme testleri ile anlaşılıyor. Örneğin seslere verilen tepkilerin ölçülmesi, yüksek ve düşük seslere nasıl tepki verildiği; kedinizin sesleri algılama kapasitesi veterineriniz tarafından yapılabilecek olan testler ile de anlaşılabilmektedir.
Kedinizin işitsel bir problemi olup olmadığını anlamanız için seslere verdiği tepkileri takip etmeniz mümkündür. Yüksek ve düşük sesleri dinleyip dinlemediği, bunlara uygun tepkiler verip vermediği aslında kedilerin kulak hareketleri ve vücut hareketleri ile anlaşılabilmektedir.
Seslere verilen tepkilerin yanı sıra yapılabilecek olan çeşitli kontroller sırasında da kedinizde herhangi bir işitsel rahatsızlık olup olmadığı görülebilir. Bu nedenle de kedinizin özellikle de yavruluk döneminde kontrollerinin düzenli şekilde yapılması gerekir. Bu kontroller sırasında kedinizde herhangi bir işitsel problem olup olmadığı izlenir.
İşitme testleri genellikle kedilerin genel kontrolleri sırasında uygulanmaktadır. Bu testler özellikle de yavruluk döneminde uygulandığı zaman mevcut bir problemin olup olmadığı erken dönemde tespit edilir. Yine de genç ve yetişkin kedilerde de işitsel testlerin uygulanması gereklidir. Özellikle de yaşlanan kedinizin çeşitli işitsel problemler yaşaması mümkündür. Bu durumda veteriner desteği alarak işitsel problemlerin kaynağının belirlenmesini ve buna yönelik tedavinin uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde İşitsel Sorunların Belirtileri Nelerdir?
İşitsel anlamda probleme sahip olan kedinizin şu belirtileri göstermesi mümkündür:
- Kediler işitsel anlamda problem yaşadıkları kulaklarını belli bir yöne doğru sallar. Bu durumda kedinizin kulağında bir problem olup olmadığını anlamanız mümkündür.
- Kulaklarını sürekli olarak kaşıması da aslında işitsel bir problemin belirtisi olur. Kediniz kimi zaman tek bir kulağını sürekli olarak kaşıdığını görebilirsiniz. Bu durumda kulak ağrısı ya da çınlama gibi farklı rahatsızlıklar içinde olduğunu söylemek mümkündür.
- Kulaklarda görülen kötü koku kedinizin işitsel rahatsızlıklara sahip olabileceğinin bir belirtisidir.
- Sarı ya da kahverengi kulak akıntısının yoğun ve sık şekilde görülmesi kedinizin kulaklarında problem olabileceğinin bir belirtidir.
- Kulaklarına dokunulduğu zaman ya da kulaklarına yaklaşıldığı zaman tepki gösteren kedilerin kulaklarında bir problem olduğunu söylemek mümkündür. Bu durumda genellikle kulak ağrısı ya da çınlama gibi sorunları olan kediler kulaklarına temas edilmesini istemez.
- Kedinizin yüksek ve düşük seslere tepki göstermemesi durumu da aslında kulaklarında belirgin bir problem olduğu anlamına gelir.
- Kulaklarda görülen şişme, kulak problemlerinin bir belirtisidir. Bu durumda kedinizin işitsel anlamda problem yaşadığını söylemek mümkündür.
Görüldüğü üzere farklı belirtiler ile kendini gösteren işitsel rahatsızlıklar genellikle kedilerde kulak ağrısı ve akıntı gibi gözle görülür belirtiler ile kendini ortaya koyar. Kedinizin çıkardığınız seslere yönelik tepki vermemesi, kulaklarını ses çıktığı zaman oynatmaması ya da kulaklarına temas edilmesini istememesi de işitsel sorunların en bariz belirtindendir. Bu belirtiler gözlemlendiği zaman veteriner desteği almak gereklidir. Aksi takdirde ciddi işitsel problemlerin yaşanması söz konusu olacaktır.