- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şunlardır:
- Halsizlik
- Sık idrara çıkma
- İştah kaybı
- İdrarda kan
- İdrar yaparken zorlanma
- Kediler cinsel organını normalden fazla temizlenmesi
- İdrar kokusunda değişim
- Kedi tuvaleti dışında idrar yapma
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
Çoğu kedide idrar yolu enfeksiyonu sık gözlenen bir problemdir. Genel olarak kediler üzerinde görülen bu hastalık idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Sevimli partili dostlarınızın genel sağlık durumunu takip ederken sağlık sorunlarını yakından takip etmek için erken tanı yöntemlerini uygulamanız gerekiyor. Evcil hayvanlarınızın sağlık sorunlarına önlem almak için muhakkak kedinizi veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz gerekir. Kedilerde idrar yolu sorunlarının en yaygın belirtisi idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonuna dair belirtiler birbirine çok benzese de ufak detaylar üzerinden kolaylıkla ayırt edilir. Bu nedenle evcil hayvanınızın tuvaletlerini düzenli periyodik olarak temizleyerek sağlıklı, rahat ve hijyenik şekilde hareket etmesine yardım edebilirsiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonları Hangi Kedilerde Daha Çok Görülür?
Kedilerde İdrar yolu enfeksiyonları erkek, fazla kilo sorunu olan, diyabet hastalığına sahip kedilerde daha fazla görülür. Uzun vadede tedavi edilmediği sürece evcil hayvanınızın hayati risk taşıyan çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Kedilerde idrar yolu sorunları arasında gösterilen takibinin yakından yapılması sağlıklı, doğru, güveni, tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Hayvanınız bakteri kaynaklı sağlık sorunu yaşıyorsa enfeksiyon özellikle genital bölgede hijyen eksikliği, yaş, beslenme, anormal pH seviyesine bağlı olarak çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşur.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tümör, mesane taşları, kedi immun yetmezlik virüsü, yaralanma, fıb gibi pek çok hastalığa neden olur. İdrar yolu enfeksiyonu özellikle yavru kedilerde daha belirgindir. Yavru döneminde evcil hayvanınızın hareketli, sesli olması bu belirtileri göz ardı etmenize neden olur. Yukarıda belirtilen idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini gördüğünüz takdirde vakit kaybetmeden hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Yavru kedilerde idrar yolu enfeksiyonu karın bölgesinde ağrı, su tüketimi, iştah ve kilo kaybı, kedinin tuvalette ağlama ve homurdanması, çeşitli ses çıkarması gibi belirtilere neden olur. Ürologlar idrar taşları, ürolitler – idrar taşları kedilerde pek çok faktöre bağlı olduğunu söylemiştir.
Kedilerde Stres İdrar Yolu Enfeksiyonuna Yol Açar
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu sorununun ortaya çıkması özellikle evcil hayvanınızın yaşadığı stres ve ani değişimlerden kaynaklanır. Ürolojitiaziz kedilerde alt üriner sistem yapılarında ortaya çıkan önemli bir problemdir. İdrar yollarında sert minerallerden oluşan taşlar üretra ve idrar kesesini önemli ölçüde tahriş eder. Bu sorun ileri seviyede idrar yollarında tıkanma sorunlarını beraberinde getirir. Erkek kedilerde ürolitler bağlı olarak ortaya çıkan alt idrar kanama problemleri yaygın şekilde görülmektedir. Kedilerde idrar yolu tıkanıklığı problemlerine yol açan faktörler iki türlüdür. Magnezyum, fosfor ve amonyaktan oluşan struvit taşları ve kalsiyum oksalat taş oluşumlarıdır.
Struvit sorunu yaşayan kedilere tedavi aşamasında diyet değişikliği tavsiye ederiz. Magnezyum açısından sınırlandırılan diyet ile hastalığın tedavisi kolay ve pratik şekilde gerçekleştiriliyor. Asidik idrar oluşumunu sağlayan struvit oluşma ihtimalini azaltmak için özel olarak üretilen mamalar öneririz. Kalsiyum oksalat taşları ise sadece özel bir diyetle ortadan kalkmaz. Bu problemin çözümü için muhakkak cerrahi bir destek almalısınız. Cerrahi müdahale öncesinde mesanenin steril sıvılarla yıkanarak taşların geçişi rahat şekilde sağlanır. Ürolit hastalığı tedavi yapılma olsa da tekrarlanma riski yüksek. Bu nedenle ürolit sağlık sorunlarının ömür boyu takip edilmesi gerekir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu kedilerde idrar taşı belirtileri ile benzerlik gösterir. İdrar yaparken zorlanma, sık sık idrara çıkma, cinsel organın aşırı temizlenmesi, kedi tuvaleti dışında farklı yere idrar yapma, idrarı püskürterek yapma gibi pek çok farklı belirti kedilerde idrar yolu enfeksiyonuna neden olur. Ayrıca bu belirtilere ek olarak kronikleşen idrar yolu enfeksiyonu, üretral tıkanıklık, pek çok enfeksiyon hastalığına işaret eder.
Kedilerde İdiopatik Sistit
İdiopatik sistit yaygın görülen idrar yolu enfeksiyonu sorunudur. Evcil hayvanınızda alt ürtiker sorunlarına neden olan sistik strese bağlı ortalığı çıkar. Stres nedeniyle ortaya çıkan bu durum idiopatik sistit üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bu gibi sorunlara sahip olan kediler tuvaletlerini muhakkak güvende hissedebilecekleri bir alana kurmalısınız. Evcil hayvanların mamasını değişmesi idiopatik sistite neden olan strese bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir. Hastalığın tedavisi için evcil hayvanınızın diyet değişimleri sırasında oldukça özenli ve dikkatli davranmanız gerekir. Idiopatik sistit ile idrar yolu belirtileri benzerlik gösterir. Renksiz idrar, idrara çıkamama özellikle hidropatik sistit belirtisidir. Hastalığın oluşmasında idrara çıkamama problemi ciddi bir belirti olup kedinizde gördüğünüz an hemen veteriner hekiminize başvurun.
Kedilerde Üretral Tıkanma
Üretral tıkanma kedilerde alt idrar yolu sorunları arasında gösterilen en önemli problemlerdendir. Kedilerde idrar yolu tıkanıklığı olarak bilinen bu sorun evcil hayvanınızın hayati risk taşıyan çeşitli yaşamsal sorunlara neden olur. Hayati öneme sahip olup üretranın tıkanması halinde idrar dışarı atılamayarak böbreklerdeki kanda toksin atma, vücuttaki sıvı ve elektroniklerin dengesini sağlama gibi pek çok durum tehlikeli boyutlarda kendini gösterir. Üretra taşları dokuların tıkanıp birikmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Tam üretral tıkanma olduğunda kediniz 24- 48 saat arasında hayatını kaybedebilir. Bu nedenle tıkanma sürecini fark ettiğiniz an acil müdahale yapmalısınız. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu hastalıkları teşhis, tanı ve ortaya çıkmasında etkili olan semptomlara göre tedavi edilir. İdrar enfeksiyonu, tıkanma problemi yaşayan kediler normalden uzun süre eşelenme, sık sık tuvalete gitme, acı çektiğini fark ettirecek düzeyde ağrı gibi sorunlar yaşar.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?