- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Bombay kedi ırkı, kedi türleri içinde en ilgi çekici görünüşe sahip bir kedidir. Tüylerinin tamamının siyah olması ilgi çekici olmasında büyük etkendir. Siyah tüyleri ve altın sarısı gözleriyle dikkatleri üzerine çeken bir kedidir. Kısa sık ve parlak tüyleri ile ön plandadır.
Bombay kedisi kas yapısı bakımından oldukça güçlüdür. Küçük ve hafif olarak görünseler bile kucağa alındıklarında şaşırtıcı bir kiloya sahip oldukları anlaşılır. Bunun nedeni ise sahip oldukları güçlü kas yapısıdır. Kara pantere benzerlik gösteren bu kediler yürüyüşleriyle panterleri andırırlar.
Bombay’ın Özellikleri Nelerdir?
- Bombay’ın özellikleri diğer kedi türlerine göre farklıdır. Havalı ve asil bir duruşa sahip olan bu kediler kara panter olarak adlandırılır.
- Sık siyah ve parlak tüylü bir kürke sahiptir.
- Gözleri altın sarısı veya bakır rengindedir.
- Basık ve yuvarlak bir kafa yapısına sahiptir.
- Bumbai ve American Shorthair türlerinin birleşiminden meydana gelmiştir.
- 1976 yılında resmi olarak kedi ırkları arasına girmiştir.
- Yetişkin bir Bombay kedisi 6 ile 12 kilo arasında değişir.
- Kilo farkı dişi ve erkek kedilerde birbirinden farklılık gösterir.
Bombay’ın Karakteri Nasıldır?
Sert bir yapıya sahip olmaları Bombay kedilerinin sert olduğu anlamına gelmez. Oldukça dost canlısı ve yumuşak huylu kedilerdir. Oyun oynamayı çok fazla seven Bombaylar merakları ile de dikkatleri üzerine çekerler. Oyun oynamaktan asla sıkılmayan Bombaylara evde bakıldığında oyuncaklar ile oynamaları sağlanır.
İki diğer evcil hayvanlar ve çocuklarla oldukça iyi iletişim içerisindedirler. Bu kediler için en büyük hobilerden biri diğer evcil hayvanlar ve evdeki çocuklarla oyun oynamaktır. Oynamaktan asla sıkılmayın bu kediler oyuncu olarak bilinirler.
Bombay’ın karakteri sıcak ve uysal olarak bilinir.Çevreye hemen alacağım bu kediler ev halkına son derece bağlıdır. Evde yalnız kalmaktan hoşlanmayan Bombay kedilerine bakmak isteyen kişilerin evde uzun süre geçirmeleri gerekir.
Bombay Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bombay’ın bakımı sanıldığının aksine oldukça kolaydır. Kısa tüylerinin olması tüy bakımını kolaylaştırmıştır. Diğer türlerde olduğu gibi sürekli taranmasına gerek yoktur. Haftada iki kere tüylerinin taranması yeterli olur. Egzersiz yapması ve oynaması için bol bol kedi oyuncağına sahip olması gerekir.
Ortalama olarak uzun bir ömre sahip olan Bombaylar sağlıklı bakılmadıklarında bazı sorunlar yaşayabilirler. Özellikle parazit gibi sorunlardan korunmaları için sürekli olarak kontrol altında tutulmaları gerekir. Bombay’ın sağlığı ve bakımı için veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.
Bombay Nasıl Beslenir?
Bombay’ın beslenmesi diğer kedi türleri ile büyük farklılıklar göstermez. Etçil olan kedi türleri için önerilen protein ağırlıklı mamalar ile beslenmelidir. Bombay’ın beslenmesinde genellikle yaş mama tercih edilir.
Yaş mamanın yeterli besini sağlamaması ve başka sorunlara neden olabileceği düşüncesi ile arada kuru mama da verilmelidir. Kediye ödül mamaları da verilerek beslenme düzeni oturtulmalıdır. Sağlıklı bir kedi olmasından dolayı düzenli beslendiğinde uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşayacaktır.
Bombay Eğitimi Nasıl Verilir?
Bombay’ın eğitimi diğer birçok kedinin aksine oldukça rahat bir şekilde verilir. Uysal yapıları sayesinde verilen her komutu ani bir şekilde alır ve uygulamaya koyarlar. Eğitim konusunda sahiplerini asla üzmezler.
Bombay kedileri eğitimi en iyi oyun oynarken alırlar. Reflekslerini güçlendirmek ve verilen komutları anlamaları için kedi topları kullanılabilir. Zekaları sayesinde hızlı kavrama yeteneğine sahiptirler.
Tuvalet eğitimi verildikten sonra tuvaletlerini kaplarının dışında asla başka bir yere yapmazlar. Eğitim anlamında kedi türleri içerisinde en uyumlu olan kediler Bombaylardır. Kedilerin eğitiminin amacına ulaşması için küçük yaşta verilmesinde fayda vardır. küçük kediler eğitimi daha hızlı alıp kavrama yeteneğine sahiptir.
Safkan Bombay Nasıl Anlaşılır?
Bombay’ın safkan olup olmadığı fiziksel özelliklerine göre belli olur. Kafası basık ve gözleri yuvarlak olan safkanların bu özellikleri karakteristiktir. Farklı özelliklere sahip Bombaylar görüldüğünde safkan olmadıkları anlaşılır.
Bombay’ın sahip olduğu karakterini yansıtmayan bir Bombay görüldüğünde bunun safkan olmadığı bilinir. Bir kedinin safkan olup olmadığı hem fiziksel özellikleri hem de karakteri ile ortaya çıkar.
Kedilerde safkanlığı anlamak için kedinin kulakları ve kuyruklarına bakmak gerekir. Özellikle kulaklarında ırkından farklı bir durum gözlenirse bu safkan olmadığı anlamına gelir. Aynı şekilde uyumlu ve sevecen olan Bombaylar farklı sinirli ve agresif hareketler sergilediğinde safkan olmadıkları anlaşılır.
Bombay Ne Kadar Yaşar?
Kediler genellikle genetik hastalıklar nedeniyle kısa yaşarlar. Kedilerinin sağlıklı bir ortamda büyümesi gerçek ömürlerini yaşamalarını sağlar. Bombay kedi ırkı ömrü 15 ile 20 yıl arasındadır. Sağlıklı bir Bombay bu sürelerde yaşar.
Kediler genellikle yatkın oldukları hastalıklardan dolayı uzun süre yaşamazlar. Bu durumun yaşanmaması için kedinin sağlık koşullarının en iyi düzeye getirilmesi gerekir. Özellikle kedilerin ölmesine yoğun bir şekilde neden olan parazitlerin oluşumu engellenmelidir.
Kedilerde oluşan hastalıkların minimale getirilmesi için aşıların tam yapılması gerekir. aşıları ve veteriner kontrolleri tam yapılan kediler sağlıklı bir şekilde uzun yıllar yaşar.
Ayrıca Bakınız: Scottish Fold Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi