- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
British Shorthair tüy bakımı düzenli yapılmadığında oldukça fazla tüy döken bir kedi ırkıdır. Kediler son derece temiz ve titiz hayvanlar olsa da tüylerinin bakımları için sizin desteğinize ihtiyaçları vardır. British Shorthair sahiplenme düzenli aralıklarla yapıldığında kedinizin sağlığını da olumlu yönde etkilerdir. Etkili bir British Shorthair yavru sahiplenme sonrası yavrunuzun tüylerini en az haftada bir fırçalamalısınız. Kısa süre içerisinde tüylerinin ne kadar sağlıklı ve canlı görüneceğine şahitlik edebilirsiniz. Kedilerin ölü tüylerinin taranarak atılması önemlidir. Kediler banyoya ihtiyaç duyan canlılar değildir. Çok gerekli zamanlarda nadiren banyo yaptırabilirsiniz. Kedinizin tüy bakımına özen göstermeniz evinizin temizliği açısından da önemlidir. Bu nedenle kediniz kendini her ne kadar temizlese de onun tüy bakımına sizin daha fazla özen göstermeniz gerekir.
British Shorthair Tüy Bakımı
Tüy bakımının ne kadar gerekli olduğu bilinse de pek çok kişi tüy bakımı hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Kedinizin tüy bakımı için bu alanda uzman olmanıza gerek yoktur. British Shorthair sahiplenme kedinizin tüy bakımında en kolay adım, kedinizi bir tarak yardımıyla taramak ya da fırçalamaktır. Kısa tüylü kedi sahiplenme kedilerin taranmaya ihtiyacı olmadığı fikri tamamen yanlıştır. Kediniz kısa tüylü olsa da yoğun tüylere sahip olabilir ve her kedinin taranarak vücudundan ölü tüylere atmaya ihtiyacı vardır. Kedinizin tüylerini tarayarak fazla tüyleri aldığınız gibi canlı ve sağlıklı tüylerin elde edilmesini de sağlarsınız. Kedinizi taradığınız süre boyunca kan dolaşımı hızlanır ve düzene girer. Aynı zamanda kedinizi taramanız onun için masaj niteliği taşır ve rahatladığını görebilirsiniz. Kedinizi tarama sıklığınız kedinizin tüy tipine göre değişebilir. British Shorthair ırkı kediler kısa tüylüdür ve haftada iki ya da üç defa taranması yeterlidir.
British Shorthair Aşırı Tüy Dökme Sebepleri
- Kalitesiz Mama: Kedinizin sadece mamayı yemesi ve doyması yeterli değildir. Dengeli beslenmezse cansız ve sürekli dökülen tüylere sahip olabilir.
- Sağlık Sorunları: Kediler çeşitli sağlık sorunları nedeniyle aşırı tüy dökebilir. Alerji ve parazitler kedilerde tüy dökülmesine neden olabilmektedir.
- Stres: Kediler stres, gerginlik ve korku içindeyken her zamankinden fazla tüy dökebilir.
- Mevsim Geçişleri: İlkbahar aylarında günlerin uzaması ile kediler artık kalın kürklerini değiştirmek ister. Yavaş yavaş yaza hazırlanırlar ve bu nedenle aşırı miktarda tüy dökerler.
- Yaş: Yaşlı kediler genç kediler gibi kendilerini çok iyi tımar edemeyebilir ve tüyleri keçeleşebilir. Bu nedenle sahiplerinin sık sık onları taramasına ihtiyaçları olur.
- Gebelik: Hamile kedilerin hormonsal değişiklikler yaşaması ve daha fazla tüy dökmesi normaldir. Yavrularını emzirecek kedilerin karın bölgesinde ki tüyler dökülmektedir.
British Shorthair Kedilerin Tüy Dökmesini Önlemek
- Kedinizin tüyleri, yediklerinin bir yansıması olabilir. Kedinizin kaliteli mamalar ile beslenmesi gerekli vitamin ve minerallerin de alınmasını sağlayacaktır. Böylece tüm besin değerleri karşılanır ve yumuşak bir cilde sahip olur.
- Kedinizi düzenli aralıklarla taramanız daha az tüy ile karşılaşmanıza neden olacaktır. Kedi tarağı ya da bir tarama eldiveni gibi doğru aleti kullanarak kedini ölü tüylerinden kurtarabilirsiniz.
- Kedinizin cildinden yağ ve koku geliyorsa kedinizi yıkayarak çözüm bulabilirsiniz. Kedinizi yıkamanız gevşek tüylerden kurtulmanızı da sağlayacaktır. Kedinizi 4-6 ay gibi düzenli aralıklar ile yıkamanız tüy dökülmesine engel olabilir. Banyo yaptırmadığınız dönemde ise onlar için özel üretilen ıslak mendilleri kullanarak tüylerini temizleyebilirsiniz.
- Kanepe, koltuk ve sandalyelerinize dökülen tüylere bir çözüm bulmak istiyorsanız koltuk örtüleri kullanabilirsiniz. Kedinizi sevdikten sonra ise kıyafetlerinizdeki tüylerden kurtulmak için tüy toplama ruloları kullanabilirsiniz.
- Kedinizi 6 ila 12 ay gibi geniş aralıklar ile tıraş ettirebilirsiniz. Böylece tüyleri daha güçlü, sağlıklı ve parlak olacaktır.