Chausie Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Chausie Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Chausie kedi ırkı ile birden fazla bilgi yer almaktadır. Bu kedilerin tarihlerinin Antik Mısır’a dayandığı ve ilk başlarda Nil Nehri kıyılarında yaşadığı bu bilgiler arasında yer almaktadır. Antik Mısır’da bu kedilerin, sahipleri ile birlikte mumyalanarak gömüldüğü de bilinmektedir. Diğer bir görüş ise Chausie kedilerinin, Fransa’ya özgü bir kedi olan Sazlık Kedileri ile akraba olduğu yönündedir. Mısır Dönemi’nden kalan hiyeroglifler de yer alan kedi figürlerinin Chausie kedileri olan benzerliği, bu kedilerin tarihlerinin oldukça eskiye dayandığını desteklemektedir. Chausie kedileri, 1995 yılında kedi örgütleri tarafından ayrı bir ırk olarak tanınmış ve 2013 yılında ise tamamen kabul edilmiştir.

Chausie’nin Özellikleri Nelerdir?

Kedilerin fiziksel ve karakteristik özellikleri, kedilerin ait oldukları ırklara göre değişkenlik göstermektedir. Kedilerde insanlar gibi farklı özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin kedi sahiplenmek isteyen kişiler tarafından bilinmesi, kişilerin kendileri adına doğru ırka ait bir kedi sahiplenebilmelerini sağlamaktadır. Bilinçli olarak sahiplenilen kediler, mutlu ve huzurlu bir yaşam alanına sahip olurken, kedi sahipleri de birlikte yaşayacakları en doğru ev arkadaşına sahip olabilmektedir. Tüm bu önemli detaylar göz önüne alınarak, sahiplenme işlemlerinden önce kedi ırklarının tüm özelliklerinin detaylı bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Aşağıda Chausie’nin özellikleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Chausie kedilerinin kökeni Mısır’a dayansa da bu kedilerin üretimleri Fransa ve ABD’de gerçekleştirilmektedir.
  • Chausie kedilerinin erkekleri, 14 kg vücut ağırlığına sahip olabilmektedir. Bu durum dişilerde ise, 10 kg’ı bulabilmektedir.
  • Chausie erkek kedileri 50 cm boya sahip olabilirken, dişiler en fazla 40 cm boylarına erişebilmektedir.
  • Chausie kedilerinin tüy yapıları kısa ve sık bir forma sahiptir. Bu kedilerin tüyleri genellikle kahverengi ve krem rengi tonlarında olmaktadır.
  • Chausie kedilerinin kulak yapıları diğer kedilere göre biraz farklıdır. Üçgen bir forma sahip olan kulak yapıları, dik ve büyük bir görünüme de sahiptir.
  • Chausie kedilerinin kuyrukları ise, vücutlarındaki en tüylü bölgeyi oluşturmaktadır.

Chausie’nin Karakteri Nasıldır?

Chausie’nin karakteri sahiplerine olan bağlılıkları, oyunculukları ve aşırı hareketli yapıları ile dikkat çekmektedir. Gün içerisinde uzun saatler koşarak enerjisini atabilen bu kedi ırkı, geniş alanlarda bakılmaya ihtiyaç duymaktadır. Sahibi ile oldukça güçlü bir duygusal bağ kurabilen Chausie’ler, sahiplerinden de düzenli ilgi beklemektedir. Oldukça akıllı olan bu kediler, sahiplerinin dediklerini kolaylıkla yerine getirebilmektedir. Diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi anlaşabilen Chausie’ler, çocuklar ile pek iyi anlaşamamaktadır. Görünüşüne göre oldukça nazik tavırlar sergileyen Chausie’ler aynı zamanda evde tek kalmaktan da pek hoşlanmamaktadır.

Chausie’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Chausie’nin bakımı için evdeki düzenin bu kedilere göre baştan dizayn edilmesini gerektirmektedir. Oldukça hareketli ve atik bir kedi ırkı olan Chausie’lar, ev içerisindeki hareketleri sırasında kendilerine zarar vermemelidir. Bu nedenle ev içerisinde gerekli önlemlerin alınması oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Tüy yapılarının haftada bir ya da iki kez taranması bu kedilerin tüy yapılarının korunması ve deri sağlığının korunması adına yeterlidir. Tırnak bakımları, kulak ve ağız bakımlarının da düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eğer Chausie ırkına ait bir kedinin sahiplenilmesi durumunda, bu kedilerin evlerde uzun süre yalnız kalamayacağı ve oldukça geniş bir yaşam alanına ihtiyaç duyduğu da mutlaka göz önüne alınmalıdır.

Chausie Nasıl Beslenir?

Kedilerin yaşı ve kilosu göz önüne alınmalıdır. Genel olarak protein içerikli ve kedilere özel mamalar ile beslenmesi gereken Chausie’ler, veterinerlerin belirleyeceği beslenme programının dışına çıkmamalıdır. Oldukça hareketli olan bu kediler için veterinerlerin önereceği vitamin ve ek takviyelerin de düzenli olarak aksatılmadan kedilere verilmesi gerekmektedir. Chausie kedilerinin vücutlarındaki sıvı dengesini koruyabilmeleri için sularına her zaman kolay bir şekilde ulaşabilmeleri ve suların her zaman taze olması da dikkat edilecek beslenme unsurları arasında yer almaktadır.

Chausie Eğitimi Nasıl Verilir?

Chausie’in eğitimi diğer kedi ırklarına nazaran daha kolay bir sürece sahiptir. Bu kedilerin sahiplerine olan bağlılıkları, onların komutlarından dışarı çıkmamalarını sağlamaktadır. Oldukça oyuncu olan Chausie’ler, eğitimlerin oyunlara uyarlanması ile de kolaylıkla eğitilebilmektedir. Özellikle küçük yaşlarda sahiplenilen Chausie’lar her koşulda daha rahat bir şekilde sahiplerine itaat edebilmektedir. Tuvalet eğitimi konusunda da sahiplerine sorun yaşatmayan bu kedi ırkı, sevdiği oyuncakların ve ödül mamalarının kullanılması ile sahiplerinin vereceği eğitimi kolaylıkla alabilmektedir.

Safkan Chausie Nasıl Anlaşılır?

Chausie’in safkan olup olmadığı bu kedilerin yüz hatları ve diğer fiziksel özelliklerinin kontrol edilmesi ile anlaşılabilmektedir. Özellikle tüylü ve kalın kuyruk yapısı ile dikkat çeken Chausie’ların, kısa tüy yapıları da safkan olup olmadıklarının anlaşılması için kontrol edilebilecek fiziksel özellikleri arasında yer almaktadır. Atletik ve kaslı vücut yapıları ile uzun bacakları da bu kedilerin safkan olup olmadığının anlaşılmasında yardımcı olan belirgin fiziksel özelliklerini oluşturmaktadır.

Chausie Ne Kadar Yaşar?

Oratalama Chausie kedi ırkı ömrü on dört yıldır. Chausie kedilerinin genetik olarak yatkınlıklarının olduğu hastalıklar arasında kas ve iskelet sisteminin yanı sıra, böbrek rahatsızlıkları da yer almaktadır. Bu nedenle Chausie’ların uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olabilmesi için düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması büyük bir önem arz etmektedir.

Ayrıca Bakınız: Balinese Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap