- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedi çimi görünüşleri itibariyle diğer çimler ile aynıdır. Fakat tohum olarak farklı oldukları gibi çim kediler için faydalı besin değerleri içermektedir. Özellikle kedilerin tükettiği bir besin grubu olarak bilinmektedir. Her kedinin severek tükettiği çim türleri farklılık gösterebilir. Özellikle yulaf ve buğday tohumları kediler tarafından oldukça sevilmektedir. Bu sebeple daha sık tercih edilmektedir. Bu çim kedilerin doğal bitkisel besin ihtiyaçlarını gidermektedir.
Pek çok pet shop ve kedi malzemesi satan dükkanlarda bulunmaktadır. Kedi çiminin sadece evde ki kediler için ihtiyaç olduğunu söylemek daha doğrudur. Çünkü dışarıya çıkabilen kediler zaten bu ihtiyaçlarını doğal otlar ile karşılayabilmektedir. Yine de dışarıya çıkan kedinin yediği çim ile sizin evde ona sunabileceğiniz çim arasında oldukça fark vardır. Kedinize evde sunacağınız kedi çimi ile hem sağlığına katkıda bulunup hem de başka zehirli otlarla ilgilenmesini en aza indirgeyebilirsiniz.
Aslında Kediler için çim yulaf ve arpa gibi tahılların çimlenmiş halidir. İçerisinde ki fazla miktarda bulunan vitaminler sayesinde bağışıklık güçlendirici özellikleri vardır. Doğal vitamin ve folik asit kaynağı olan kedi çimleri hem bakım gerektirmez hem de büyütmesi oldukça kolaydır.
Kedi Çimi Faydaları Nelerdir?
- Yaprakları klorofil, enzim ve çeşitli mineraller bakımından fazlasıyla zengindir.
- Kediniz kedi çiminin tadından oldukça hoşlanmakta ve keyif almaktadır.
- Kedilerde boşaltım sistemini destekler ve kötü kokulara neden olan bakteriler ile savaşmasını sağlar.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- İçerisinde ki folik asit, hemoglobini düzenler. Kedilerde hemoglobin eksikliği kansızlığa ve gelişim geriliğine sebep olmaktadır.
- Kediler kedi çimi yediklerinde vücutlarında ki zehirli maddeleri kusarak uzaklaştırırlar. Kediniz vücudunda herhangi bir sorun olduğunda kusabilmenin yollarını arar. Kedi çimi kedinizi kusturma özelliğine sahiptir. Kedi çimi diğer gıdalar gibi sindirilemez. Sindirilmeyen kedi çimi midede kusma refleksi oluşturmaktadır. Böylece potansiyel bir sorundan kurtulmuş olacaktır.
- B vitamini kaynağıdır.
- Kedi çimi niyasin eksikliğine iyi gelmektedir.
- Özel mamalardan karşılamadıkları vitamin ve mineral eksikliğinde kurtarıcıdır.
- Kedilerin yuttukları tüyleri kusmasına neden olur. Böylece tüy yumaklarının kediniz üzerinde ki zararı oldukça azalmaktadır. Zamanla sindirim sisteminin verimli çalışmasına katkı sağlayacaktır.
- Kedinin ishal ve kabızlığını önlemektedir.
- Kediler kedi çimine sürtünerek kendilerini doğaya yakın hissederler. Çim kokusunun tüylerine dağılması kedinizi rahatlatacaktır.
- Kediniz keyifle yediği çim sayesinde evde ki diğer zararlı bitkileri yemekten vazgeçecektir.
- Kediniz sürekli kuru mama yemekten sıkılabilir. Bu gibi durumlarda atıştıracak daha lezzetli alternatifler arar. Yaş mama ve ödül mamalarının yanında çim tüketmesi oldukça faydalı olacaktır. Kedilerin de belli bir damak zevki olduğunu unutmamak gerekir.
Kedilerin En Sevdiği Otlar
Birçok kedi kekik, kedi nanesi, çuha çiçeği, melisa, tarla nanesi, su nanesi, yulaf, buğday ve arpa tüketmekten oldukça keyif alır. Bu otlar içerdikleri besin değerleri sayesinde kedinizin sağlığı için faydalıdır.
Bazı kediler ise kedi çimine hiçbir tepki göstermez ve tüketmek istemeyebilir. Tepki göstermeyen kedilerin, kedi çiminin kokusundan etkilenecekleri reseptörlerden yoksun oldukları bilinmektedir. Kediniz kedi çimine tepki göstermiyorsa öncellikle satın aldığınız kedi çiminin gerçek olup olmadığını araştırmalısınız. Gerçek olduğundan eminseniz kedinizin ilgisini çekmediğine emin olabilirsiniz.
Kedi Çimi Nasıl Ekilir?
Kediler için çimi ekmek diğer her bitkiyi yetiştirmek ile aynı aşamalardan geçmektedir. Hazır aldığınız çim tohumlarını ya da yulaf, arpa tohumlarını toprağa bastırarak yerleştirebilirsiniz. Saksı seçiminde kedinizin kolayca ulaşıp ulaşamayacağına dikkat etmelisiniz. Ardından tohumlarını sulamalısınız. Yaklaşık bir hafta içerisinde çimleriniz büyüyecektir. 10 günün ardından kedinize çiminizi sunabilirsiniz. Toprağını kuru gördükçe sulamaya devam etmelisiniz. Aksi halde çimler kuramaya başlayacaktır. Güneş ışığı almasını sağlamayı da unutmamalısınız.