- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerin doğum yaptığı zaman aralığı hamilelik süresine bakıldığında 58-65 gün arasında değişir. Genel itibariyle 2 ay içinde doğum işlemini tamamlarlar. Yaklaşık olarak bakıldığında 6 – 9 ay arasında ki kalan süreçte cinsel olgunluğa erişirler. Bunun dışında bazı zamanlarda erken ya da geç hamilelik yaşadıkları gözlenmiştir. Şayet doğum 65 günün ardından başladı ise muhakkak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Bu süre zarfı içinde 58-65 gün içinde hamileliğin gerçekleşmesi sağlıklı bir süreç olarak adlandırılır. Bundan dolayı belli aralıklarla kedinizi veteriner hekiminize götürerek gerekli hamilelik ve doğum kontrollerini yapıştırmalısınız. Erken dönem ya da geç dönem hamilelik aşamasında kedinizi muhakkak veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.
Kedilerde Görülen Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin hamile olduğu nasıl anlaşılır:
- Kilo alımı
- İştahta artış
- Uyku sürelerinde artış
- Bazı dönemlerde sabahları kusmalar Meme uçlarının kızarmaya başlaması
- 3 haftada memelerin büyümesi
Doğum Öncesi Süreçte Yapılması Gerekenler
Doğum öncesi süreçte yapılması gereken bazı yöntem ve uygulamalar şunlardır:
- Kediler çiftleşme sonrası ilk 24 saat içinde gebe kalabilir.
- Gebeliğin 2 haftasında her şeyin yolunda gidip gitmediğini görmek için kedinizi veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz gerekir.
- Evcil hayvanınızın aşı ve vitamin takviyelerini yaptırarak doğum yaklaştıkça onu her anlamda rahat ettirmelisiniz.
- Kedinizi konforlu, sağlıklı, rahat bir hamilelik döneminden geçirerek yavrularını güvenle dünyaya getirmesi için ideal, sağlıklı bir ortam hazırlamalısınız. Bu sürede evcil hayvanınızın vücut yapısına uygun sağlık, hijyen testlerinden geçirilen ortopedik kedi yatakları edinebilirsiniz. Kediniz, hazırladığınız ortamı tercih etmiyorsa onu zorlamayarak seçtiği yeri doğuma uygun hale getirebilirsiniz.
- Sevimli kedi dostunuz büyük ihtimalle ulaşılması zor olan yatak altı, dolap içi gibi kuytu yerleri tercih edecektir.
Kediler genel olarak 2 aylık hamilelik sürecinden sonra doğum yapar. Bu süreç birkaç gün kısılabilirken birkaç hafta uzayadabilir. Kediniz mama yemeyi iki gün boyunca kesip hazırladınız ortamdan çıkmayı reddederse muhtemelen doğum anı gelmiştir. Bu aşamadaki elinizle kedinizi sık sık kontrol ederek onunla fazla temas içinde bulunmamalı; onu strese sokucu hareketlerden kaçınmalısınız.
Doğum Anında Neler Yapılabilir?
Kedilerin doğum anında izlenmesi gereken adımlar şunlardır: Kedilerin doğumu 24 saat içinde tamamlanır. Kedilerin doğum yaptığı zaman diliminden hemen önce içgüdüsel olarak genital bölgesini yalayıp kendini doğuma hazırladığı görülür. Nefes alış veriş hızı değişerek doğum boyunca mırıltılı sesler çıkarır. Doğum tamamlanana kadar bulunduğu yerden ayrılmayacaktır. Bu süre zarfında onu yerinden oynatarak ona dokunmamaya çalışmalısınız.
Doğum anında kedinizi kendi haline bırakmanız oldukça önemlidir. Doğum 24 saati aşan sürede gerçekleşmediyse bu sürede muhakkak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kediler genellikle ilk yavrularını yarım saat içinde dünyaya getirir. Daha sonraki süreçte yavrular her 15 – 20 dakikada dünyaya gelir. Doğumdan sonra anne kedi bütün yavrularını yalayarak temizler ve plasentayı yer. Bu davranışı doğal kabul edilerek kedilere müdahale edilmemelidir.
Sorunsuz gerçekleşen doğumun hemen sonrasında anne ve yavrularını veteriner hekiminize muhakkak kontrol ettirmelisiniz. Doğum aşamasından sonra yavru ve anne kedinin durumunu gözlemek için hekiminizle düzenli periyodik olarak iletişimde bulunmalısınız. Yavrular birkaç gün içinde gözlerini açıp hareketlenmeye başladıklarında yavru kedilere dokunmamaya özen göstermelisiniz. Anne ve kedilerin bulunduğu yere su ve mama bırakarak onları doğal akışına bırakmanızı öneririz.
Kedilerde Hamilelik Süreci
Yapılan gözlemlere göre kedilerde hamilelik süreci içinde evcil hayvanınızın normal diyetlerinden yaklaşık bir buçuk katını yedikleri gözlenmiştir. Hamilelik aşamasında veteriner hekiminizin tavsiye ettiği emziren kedi mamasına geçmeniz gerekir. Hamile kedilerde beslenme normal kedilere göre oldukça farklıdır. Bu nedenle hamile kedinize vitamin, besin, protein ve mineral desteği yüksek olan mamaları vermelisiniz. Hamilelik ve emzirme için gerekli olan ek besinleri sağlayarak öğün sayısını artırmanız, yavru kedileriniz için formüle edilen özel diyetlere geçiş yapmanız tavsiye edilir. Yavru kedilerin anne karnındaki gelişimini sağlıklı, rahat şekilde tamamlaması için besin değerleri yüksek olan mamalara geçiş yapılmalıdır. Anne kedi doğum, emzirme döneminden sonra diğer normal diyet akışına dönebilir.
Besin değeri yüksek mamalar bu aşamadan sonra evcil hayvanınızın bünyesinde zarar verdiği için protein fazlalığı sebebiyle çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Evcil hayvanınızın ne zaman normal öğüne dönmesi gerektiğini veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz. Anne kedinin bir hastalığı varsa acilen tedavisi yaptırılmalıdır. Kedinin güç kazanması, sağlıklı, dinamik, keyifli ve özgür şekilde hareket etmesi için gerekli tedavi ve uygulamaların aksatılmaması gerekir. Aksi takdirde kedinizin yavruları da bu durumdan olumsuz şekilde etkilenirler. Kediniz iç ve dış parazit uygulamalarına, ilaca ihtiyaç duyuyorsa bu tedavi yöntemlerinin sağlıklı ve güvenli olduğundan emin olmak için muhakkak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Aşıların çoğunun hamilelik süresince uygulanması güvenli değildir. Bu nedenle hamilelikten önce aşı sürecinin tamamlanması, kedinizin ve yavrularının sağlığı için oldukça önemlidir.
Kedilerde Zor Doğum Sayılabilecek Durumlar
Kedilerde zor doğum sayılabilecek durumlar şu şekilde sıralanmıştır:
- Doğum sırasında kan kaybının fazla olması
- Anne kedinin vücut ısısının 39.4’ ten yüksek olması
- 20 dakikalık doğum sürecinin sonunda yavru kedinin dışarı çıkamaması
- Fetüsün sıkışması
Yukarıda belirtilen kedilerin doğu yaptığı zaman aralığında doğumun zor geçtiğini gösteren bu semptomların görülmesi halinde acilen kedinizi bir veteriner kliniğine kaldırarak hekiminize kontrol ettirmeniz gerekir.
Ayrıca Bakınız: Yavru Kediler Ek Gıdaya Ne Zaman Geçer?