- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Sfenks kedisi bakımı tüysüz olmaları nedeniyle daha kolay olarak görülse de aslında onlar içinde gerekli bakım aşamaları bulunmaktadır. Tüysüz oluşu ilk bakışta bir avantaj olarak görülse de aslında bir dezavantajdır. Sfenks kedisi bakımı için en önemli nokta tüylerinin olmaması sebebiyle ciltlerinin hassas oluşudur. Bu nedenle ciltlerine rutin bir şekilde bakım uygulanması gerekir.
Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri
Ciltlerinin nem eksikliğini karşılamak için çeşitli losyon ve yağlar uygulanmalıdır. Aksi taktirde kedinizin birçok cilt ve deri hastalığına yakalanma riski yüksektir. Sfenks kedisi bakımı için bir diğer nokta ise diş eti bakımıdır. Sfenks kedileri diş eti rahatsızlıklarına yatkınlık gösteren bir ırktır. Bu nedenle yavruluğundan itibaren dişlerinin fırçalanmalı uzun vadede kolaylık sağlar.
Sfenks Kedisi Fiziksel Özellikleri
- Kafa: Sfenks kedilerinin yüz hatları belirgindir. Boyun bölgeleri orta uzunluktadır ve kemerli bir yapıya sahiplerdir. Elmacık kemikleri belirgindir. Bıyıkları kare şeklinde görünmektedir. Burunları hafif kemerli ve düzdür. Kulakları ön kısımdan düz gelir ve yuvarlak bir kafa yapıları bulunuyor.
- Vücut: Orta uzunluğa sahip vücutları bulunur. Diğer kedilerden ayrılan en belirgin özellikleri tüylerinin olmamasıdır. Derileri sert bir dokudadır. Yuvarlak bir karınları ve geniş göğüs yapıları vardır. Kuyrukları kaslı ve yuvarlaktır. Sırt çizgileri belirgin olduğu gibi kürek kemikleri ile bacakları uyumludur.
- Kulaklar: Diğer kedilerden daha büyük kulakları bulunur. Önden bakıldığında kulakları kepçeye benzetilecek kadar büyük görünür. Taban kısmında geniş olan kulakları dik ve açıktır. Kulakları göz hizasında başlar ve suratları oldukça geniştir. Kulaklarının iç kısmı tüysüzdür.
- Gözler: Gözleri yüzlerine oranla iri şekildedir. Göz yapıları limonu andırır. Gözlerinin ortası geniştir ve yana doğru uzanır. Gözlerinin arasındaki mesafe bir göz mesafesi kadar uzaktır.
- Kuyruk: Tüysüz olmaları nedeniyle tüm uzuvları diğer kedilere göre daha uzun görünmektedir. Vücut uzunluğu ile orantı şeklinde olan kuyrukları da uzun kabul edilir. Kuyruk yapıları esnek ve incedir. Kuyrukları dengelerini sağlamaları için de son derece önemlidir. Kuyruklarının bir kırbaca benzetildiği de bilinmektedir.
- Bacaklar ve Ayaklar: Orta boylu ve bacakları vücutları ile orantılıdır. Bacakları sağlam bir yapıya sahiptir. Arka bacaklarının ön bacaklara oranla daha uzun olduğu bilinmektedir. Patilerinin altı kalındır ve bu nedenle yürürken bir minder üzerinde yürüyormuş gibi görünürler.
- Renk: Tüyleri olmasa da deri renkleri farklılık gösterebilmektedir. Desenli Sfenks kedilerin varlığı da bilinmektedir.
Sfenks Kedisi Eğitimi
Sfenks kedileri diğer kedilere kıyasla daha zeki bir ırktır. Bu sebeple de eğitilmeye daha müsait canlılardır. Kolay öğrenirler ve sahiplerine düşkün oldukları için komutları kısa süre sürede kavrayabilirler. Diğer tüm kedilerde olduğu gibi Sfenks kedilerinin de eğitimine yavruluktan itibaren başlamak önemlidir. Eğitime ne kadar kısa sürede başlanırsa o kadar verim ve olumlu yanıt alınması mümkündür. Kedinizin eğitimi sırasında etrafta dikkatlerini dağıtacak eşyalar olmamasına dikkat etmelisiniz. Doğru verdiğiniz komutların ardından kedinizi ödüllendirmek için yaş mama ya da lezzetli ödül mamalarını tercih edebilirsiniz.
Sfenks Kedisi Ücretleri
Kedi sahiplendirme fiyatları kedinin ırkına, cinsine, yaşına, genel sağlık durumuna ve dış görünüme göre farklılık gösterebilmektedir. Sfenks kedilerinin tüysüz ve güzel dış görünümleri birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle Sfenks kedilerinin fiyatlandırması da bu doğrultuda fazla olabilmektedir. 2021 güncel Sfenks kedisi fiyat 3000 ila 5000 TL arasında değişebilmektedir. Sfenks kedileri nadide ırklardan biri ve sık rastlanmamakta. Bu sebeple her satış noktasında Sfenks kedilerine rastlamak mümkün değildir.