Tüysüz Kediler Yıkanır mı? Tüysüz Kedi Bakımı

Tüysüz kediler yıkanır mı? Her kedi türü gibi belli bakım rutinlerine ihtiyaç duymaktadır. Tüm kediler kendi temizliklerini sağlamaları ile bilinmektedir. Fakat tüysüz kediler ayrıca sahiplerinin bakımlarına ihtiyaç duyarlar. Çünkü tüysüz kediler özellikleri terledikleri zaman aşırı miktarda sebum üretirler ve ciltlerinin temizliğe ihtiyacı bulunur. Kulakları, gözleri, dişleri ve tırnakları da bu bakım rutinin içinde olmalıdır. Tüysüz kedilerin derileri yağlı olur ve eğer eşyalarınızda lekeler kalmasını istemiyorsanız haftada bir defa yıkanması gerekir. Yetişkin tüysüz kediler banyoya girmek istemezler. Çünkü küçük yaşlarda sıcak su ve banyo alışkanlığı kazandırılmamıştır. Bu nedenle tüysüz kedilerin yavruluktan itibaren banyoya alışması önemlidir. Temizlik tüysüz kedilerin hayatının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Tüysüz Kediler Yıkanır mı? Tüysüz Kediler Nasıl Yıkanır?

Uzmanlara göre tüysüz kedileri 2 ya da 4 haftada bir yıkamak gerekmektedir. Kedinizi bu kadar sık yıkayabilmek için bazı ipuçlarına sahip olmalısınız;

  • Kedinizin kolayca sığabileceği ve rahat edebileceği bir kova ya da küvet kullanmalısınız. Kedinizin kaymaması için altına bir havlu koyabilirsiniz. Su hiçbir zaman üzerini örtecek seviyede olmamalıdır.
  • Tüysüz kediler ekstra hassas bir cilde sahip olduğu için ılık su kullanmanız gerekir. Düşük ya da yüksek sıcaklıkta su kullanmanız kedinizin kötü tepkiler vermesine neden olacaktır. Aynı zamanda kediniz kolayca hasta olabilir ya da cildi yanabilir. Onları koruyan saç tabakasının çok ince olduğunu bilmelisiniz.
  • Kedinizi azar azar ıslatarak gergin olmalarını engelleyebilirsiniz. Başlangıçta kafalarını ıslatmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Kedinizi nazikçe köpürtün ve ardından cildini bol su ile yıkayın.
  • Kedinizin başını temizlemek için nemli bir bez kullanabilirsiniz Bu bez ile gözlerini, burunlarını ve kulaklarını temizleyebilirsiniz.
  • Kedinizin banyoya alışması için onu sık sık okşamalı ve takdir etmelisiniz. Kendini rahat hissetmesi için özel kokular kullanabilir ve müzikler açabilirsiniz. Kedinize asla bağırmayın ve yüksek sesle konuşmayın.
  • Banyonun ardından kedinizi bir havluyla nazikçe kurulayın ve bir ödül maması vermeyi deneyin.

Tüysüz Kediler İçin Banyo Alternatifleri

Bazı profesyoneller tüysüz kedilerin çok sık banyo yapmasını önermez. Çünkü kedilerin cildi tarafından üretilen sebum sağlıklı ve doğal bir yağdır. Bu yağ kedinin cildini korur ve yağlar. Kedinizi koruyan ve nemlenmesini sağlayan bu yağ, sık banyo ile ortadan kalkabilir. Sık banyo yapan kediniz, sebumu daha fazla üretmeye başlayacaktır ve cildinde tahrişler meydana gelecektir. 20-40 gün arası bir banyo sıklığı önerilse de bu durum her kediye göre değişebilir. Kedinizin derisi kırmızı bir renk aldıysa sık banyo yapmaktan kaçınmalısınız.Kedinizin derisinde uyuz, dermatit ve diğer deri hastalıklara neden olabilen pislik ya da kir görürseniz, banyo yerine daha alternatif ürünler kullanmalısınız. Kedinizin hijyenini ihmal etmemek adına özel üretilen kedi mendillerini kullanabilirsiniz. Cildini ıslak bezlerle de iyi bir şekilde temizlemeniz mümkündür.

Tüysüz Kedilerde Göz, Kulak, Tırnak ve Diş Temizliği

Banyo esnasında kedinizin kulaklarını ve gözlerini ıslatmamalısınız. Fakat yine de kedinizin gözleri, kulakları, dişleri ve tırnakları düzenli olarak temizlenmelidir.

  • Tüysüz kedilerin kirpikleri olmaz ve bu nedenle gözlerine daha fazla kir ya da toz girer. Bu nedenle haftada bir defa tuzlu su ve steril gazlı bezler ile gözlerini temizlemeniz önemlidir.
  • Neredeyse tüysüz olan bu kedilerin, kulakları büyük olur ve çok daha fazla kulak kiri oluşturur. Kulaklarını temizlemek için pamuklu çubuklar kullanabilirsiniz.
  • Ürettikleri sebum ve ter miktarı nedeniyle tırnakları daha fazla kirlenmektedir. Kedinizin hijyenini korumak adına tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz.
  • Bazı araştırmalara göre tüysüz kedilerin dişleri ile ilgili sorunları olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle haftada 3 defa dişlerinin fırçalanması önemlidir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap