Yavru Kedilerin Sütten Kesilmesi Ne Zamandır?

Yavru Kedilerin Sütten Kesilmesi Ne Zamandır?

Yavru kedilerin sütten kesilmesi zaman olarak farklılık göstermektedir. Yeni doğan, yetişkin kedilerin beslenme yapıları da değişkendir. Yavru kediler muhakkak anne sütüyle beslenmelidir. Yavru kedilerin beslenmesi tamamıyla annesi ile alakalı bir durum olup belirli bir süre anne sütüyle beslenmelidirler. Yavru kedileri belirli bir döneme kadar anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Yeni doğan kedilerin sütten kesilme süreçleri de değişkenlik gösterir. Bazı kediler 4 haftada, bazıları 8 hafta sonrasında sütten kesilir. Kedinizin bünyesine ve özelliklerine göre değişiklik gösteren bu durum sağlıklı gelişimleri üzerinde de oldukça etkilidir.

Yavru Kediler Kaç Aylıkken Süt Emmeyi Bırakır?

Yavru kedilerin süt emmeyi bıraktıkları zaman kedi türlerine göre farklılık göstermektedir. Her canlı türünde olduğu gibi yavru kediler de anne sütü ile beslenmelidir. Yavru kediler ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerini anne sütünden karşılar. Hassas yapıya sahip oldukları için anne sütü almadıkları takdirde çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler. Belli bir süre annesi sütünden faydalanmaları sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. 4 – 8 hafta boyunca anne sütü ile beslenirler. Bu nedenle yavru kedilerin en az 4 hafta anne sütü emmesi gerekir.

Yavru Kedilerin Beslenme İpuçları Nelerdir?

Yavru kedilerin beslenme ipuçları şunlardır:

Özel Yavru Kedi Maması

Özel yavru kedi maması kedinizin ilk 4-5 haftasında alması gereken besin kaynağıdır. Yavru kediniz ihtiyaç duyduğu tüm besinleri annesinden alarak sağlıklı gelişim gösterir. Yavru kediler normal şartlarda 7 haftalıkken sütten kesilir. Fakat 4. haftasına geldikten sonra veteriner hekiminizin önerdiği özel kedi mamaları ile beslenmelidir.

Yavru Kedi ve Kedi Porsiyonları

Yavru kedi ve kedi porsiyonları mamaları 4 aylıktan itibaren lezzetli bir öğün olarak tercih edilir. 6 aylık olana kadar yavru kedinize 3-4 ödül maması verebilirsiniz. Daha sonra günde 2 – 4 öğün verebilirsiniz. Yavru kediniz 10-12 ay olduğunda günde 2 kez olmak üzere yetişkin kedi mamaları vermeye başlayabilirsiniz.

Küçük Mide Büyük İştah

Küçük mide büyük iştah terimi yavru kedinizin midesi küçük olsa da bir insana kıyasla 15 kat daha hızlı gelişim göstermesinden ileri gelir. Başlangıçta başparmak kadar olan mide tek seferde çok fazla mama alamaz. Bu yüzden yavru kedinize düzenli aralıklarla, az az mama takviyesi yapmalısınız. Kedinize başlangıçta 6 öğün verirken mamayı tabağın boyutlarına göre, ideal oranda vermeniz tavsiye edilir.

Menüde Olmaması Gerekenler

Menüde olmaması gerekenler yavru kedinin sütten kesildikten sonra sağlıklı beslenmesi, gelişimi için oldukça önem taşır. Sütten kesilme aşamasından sonra kediniz sütü sindirme kabiliyetini kaybedebilir. Yavru kedilerin sütten kesilmesi sürecinde kedinize kesinlikle inek sütü vermemelisiniz. İnsanların tükettiği pek çok besin de kediniz için zararlı olabilir. Soğan kedilerde anemiye yol açar. Çeşitli kansızlık problemi oluşturduğu için kedilere verilmemelidir. Yavru kedinize masada kalanları, insanların yemeklerini yedirmemeye özellikle özen göstermelisiniz. Doğru zamanda doğru mama tercihi yaparak evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almasına yardım edebilirsiniz.

Su

Su yavru kedinize mama tüketimi sırasında, günlük, periyodik olarak vermeniz gereken önemli bir kaynaktır. Kedinizin hassas burnu ve dili yabancı kokuları hemen ayırt eder. Bu yüzden su yerine birikintilerden su içmeyi tercih eder. Yavru kedinize daha fazla su içmeyi teşvik ederek su kâsesini kedi kumu tepsisinden uzakta bir yerde koymanız gerekir. Hayvanınızın zamanla tuhaf su içme alışkanlığı kazanması olağan bir durumdur.

Kedi Kumu Tepsisi

Kedi kumu tepsisi kedinizin temizliği için oldukça önem taşır. Evcil hayvanınızın yemek yedikleri yere tuvaletlerini yapmaması için özen göstermelisiniz.  Kedi kumu tepsisini hayvanınızın yemek yediği ve su içtiği yerden uzak bir yere yerleştirerek kedinizin sağlıklı, hijyenik şekilde beslenmesine ve yaşamasına katkıda bulunabilirsiniz.

Uzun ve Sağlıklı Yaşam

Uzun ve sağlıklı yaşam için kedinizin doğru, hijyenik,  sağlıklı beslenmesine dikkat etmelisiniz. Parlak, yumuşak kürkü, kas elastikiyetinin yanı sıra dinamik, canlı yapısı yavru kedinizin sağlıklı beslendiğini gösterir. Kedinize Hayatının her aşamasında dengeli öğünler vererek keyifli, rahat, sağlıklı şekilde yaşamasına destek olabilirsiniz.

Evcil hayvanınızın sağlıklı gelişimi için en az 6 hafta anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bu süre annenin durumu ve yavru sayısına göre değişkenlik gösterebilir. Anne kedinin yavru sayısı fazla ise sütten kesme süresi 8 haftadan fazladır. Yavruların dişlerinin gelişmesi ile anne emzirmekten rahatsız olmaya başlayacaktır. Bu da artık yavruların emmemesine izin vermeyerek kendi kendine sütten kesilmesine neden olur. Anne kedinin sütünün yeterli olmaması, yeterli süt miktarına sahip olması halinde yavru kediler 6 haftadan sonra muhakkak mama ile tanıştırılmalıdır. Bu sayede mama ile anne sütü desteklenerek kedinizin gelişim süreci hızlanır. Yavru kedilerin yeterli derecede anne sütü emmemesi bağışıklık sistemi üzerinde yüksek etkilidir. Kediniz ne kadar süre anne sütü emerse o derece sağlıklı büyür. Anne sütünden erken kesilen yavru kedilerin diğerlerine göre sağlık sorunları yaşama riski daha fazladır. Yavru kedinizin ideal ölçüde sütle beslenmesi halinde gelişim süreci hızlanır. Yavru kedilerin sütten kesilmesi sonrasında evcil hayranlarınız büyüdükçe anne ve kardeşlerinden yeni bilgi ve tecrübeler kazanacaktır.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kedi Uyku Miktarı Ne Kadardır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap