Yavru Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

Yeni doğan yavru kedilerin gözleri ve kulak kanallarının kapalı olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle de yeni doğan bir kedi yavrunuz varsa aslında gözlerinin doğumdan bir süre sonra açıldığını görebilirsiniz. Yani gözlerini doğduğu gibi açmayan yavruların kulak kanalları ve gözleri doğumdan bir süre sonra açılarak işlev görmeye başlar. Bir süre gözleri kapalı olan yavrunuzun önünü göremediği için çok iyi şekilde hareket edemediğini söylemek de yanlış olmayacaktır. Bu nedenle de özel ilgiye ihtiyaç duyan bu bebekler gözlerini açana kadar onlara destek olmanız gerekir. Peki, yavru kedilerin gözleri ne zaman açılır?

Yavru Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

Yavru kedilerin gözleri genellikle doğumdan belli bir süre sonra açılır. Kedilerin hamilelik süreçleri diğer pek çok hayvana göre daha kısa kabul edilir. Doğum sırasında da birden fazla yavru dünyaya geldiği için doğduktan sonra da kedilerin gelişimlerini tamamlamaya devam etmesi mümkündür. Bu durumda yavru kedilerin gözleri ve kulak kanalları da dünyaya elverişli hale gelene kadar bir süreliğine kapalı kalır.

Yavru kedilerin gözleri genellikle doğumdan sonraki ilk haftanın sonuna doğru açılır. Bazı durumlarda ise gelişimi yeteri kadar hızlanmamış olan, yeterli beslenemeyen, sağlıklı olmayan kedilerde gözlerin ikinci haftanın sonunda dahi açılması mümkündür. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur ancak yine de gelişimi yavaş olan ve yeterli beslenemeyen yavruların hayati risk taşıyabileceği de söylenebilir.

Üçüncü haftadan itibaren gözleri hala açılmamış olan yavru kedinizin gözlerinde bir sağlık sorunu olması mümkündür. Bunun yanı sıra yeterli ve dengeli beslenemediği için gelişimini yeterli hızda tamamlayamadığı da söylenebilir. Bu durumda veterinere başvurarak kedinin gözlerinin sağlık durumu ile ilgili bilgi edinmek ve gelişiminin nasıl ilerlediğini öğrenmek de mümkün.

Kedilerin Göz Gelişiminin Tamamlanması

Yavrunuzun gözleri açıldığı anda kediniz gözleri görmeye başlamaz. Bunun için belli bir süre geçmesi gereklidir. Bazı kediler üçüncü haftadan itibaren iyi şekilde görmeye başlar. Ancak bazı kediler gözleri geç açıldığı için ilerleyen haftalarda da iyi şekilde görmeye başlayabilir. Yine de genel anlamda altıncı haftada hemen hemen her kedinin gözlerinin ve kulak kanallarının gelişimini tamamladığını söylemek mümkündür. Bu döneme kadar gözlerinde görme ile ilgili problemler olan kedilerin ise veteriner desteği alması gereklidir. Bu kedilerde genellikle çapaklanma, akıntı ve benzeri farklı rahatsızlıklar mevcuttur.

Göz gelişimini tamamlayan yavru, genellikle üçüncü haftadan itibaren etrafını iyi şekilde görebilmeye başlar. Bu nedenle de aslında üçüncü haftadan sonra kedinizin çok meraklı olur. Her şeyi keşfetmek için sürekli olarak etrafındaki olan bitenlere göz gezdirdiğini görmeniz mümkündür. Dünyayı üçüncü haftadan itibaren tanımaya başlayan yavrunuz aslında etrafını keşfetmek için çok isteklidir ve bu dönemde göz gelişimi de iyi şekilde tamamlanırsa aslında çok sağlıklı ve neşeli bir yavrunuz olabilir.

Kedilerin Göz Gelişiminin Desteklenmesi

Kedinizin göz gelişimini desteklemek için yeni doğduğu dönemde beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Her kedi anne sütünü yeteri kadar tüketemeyebilir. Çok sayıda yavru doğuran annelerin her bir yavrusu yeterli şekilde anne sütü ile beslenemez. Bu durumda da bazı kedilerin gelişimleri büyük ölçüde geri kalabilir. Siz veterinerinizin tavsiye edeceği tavsiyeler ile kedinizin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayarak anne sütü yerine geçebilecek mamaları kedinize verebilirsiniz. İlk dönemde beslenme, kedinizin her anlamda sağlıklı olması için oldukça büyük öneme sahiptir.

 Doğru beslenmenin sağlanması ve temiz bir ortamın hazırlanması ile yavru kedinizin göz gelişiminin iyi şekilde tamamlanması mümkün olur. Sağlıklı beslenen, temiz bir alanda bulunan ve herhangi bir hastalığı olmayan kedilerin gözleri ikinci haftaya doğru açılarak ilerleyen haftalarda sağlıklı şekilde gelişimini tamamlayacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap