Kedilerin Isırması: Nasıl Önlenir?

Kedilerin ısırması için oldukça normal bir davranıştır. Kediler çevreyi keşfetmek için patilerini ve ağızlarını kullanırlar. Yavru kediler zaman içerisinde ısırıklarının gücünü azaltır ve patilerini tırnaklarını çıkarmadan kullanmayı öğrenebilir. Kedi ısırması yetişkin kedilerde çok farklı nedenlere bağlı gerçekleşir. Kedinizin hangi sebeplerle ısırdığını öğrenerek bu davranışının önüne geçebilirsiniz.

Kedilerin Isırması: Nasıl Önlenir?

Kediler doğal avcılık yeteneklerine sahip olduğu gibi keskin dişlere de sahiptir. İlk başlarda kedi ısırığı eğlenceli ve sevimli gelse de zaman içerisinde rahatsız edecek seviyeye ulaşır. Kedilerin her zaman hareketli ve oyuncu canlılar olduklarını unutmamak gerekir. Kedinizin ısırma davranışını değiştirmek için çeşitli yollara başvurabilirsiniz. İyi bir eğitim ile kedinizin ısırma davranışı kısa süre içerisinde azalacaktır.

Kedilerin Isırma Nedenleri

  • Kediniz sizin onu sevmenizden sıkılmış olabilir. Rahat bırakılmak isteyen kediler karşısındakini ısırarak bu durumu anlatmaya çalışır. Sevilmek istendiğinde gelip yanınıza yılışması çok sürmez.
  • Kediniz sizi ısırdığında geri çekilmiyor ise üzerinizde hakimiyet sağlıyor. Bir tehdide cevap vermek istediğinde de ısırmaya devam eder.
  • Kediler bazen aniden ellerinize ve ayaklarınıza atlayarak ısırabilirler. Bunun sebebi ise sadece doğaları gereği avcı olmalarından kaynaklıdır.
  • Bir yeri aşırı uyarılan bir kedi sizi durdurmak için ısırır. Kedinin kuyruğunun dip kısmı aşırı hassas bölgelerinden biridir.
  • Hoşlanmadıkları davranışlara tepki göstermek için ısırabilirler. Örneğin tırnaklarını keserken ısırdığında durursanız her defasında sizi ısırarak durdurmaya çalışacaktır.

Yavru Kedilerde Isırma Davranışı

Yavru kedilerde ısırma davranışı oldukça normal ve sık görülen bir durumdur. Yavruyken duyuları yeterli düzeyde gelişmeyen kediler, çenelerini tanımak amacıyla ağızlarını ve dişlerini daha sık kullanabilirler. Yavru kediler oldukça oyuncu ve yaramazdır. Yavruların ısırma davranışının altında yatan birçok sebep olsa da bu durum yavru kedinize izin vereceğiniz anlamına gelmemektedir. Yavru kediniz ile parmaklarınızı ısırmasını sağlayacak oyunlardan kaçınmalısınız. Kısa süre içerisinde ısırma sorununu atlatabilirsiniz. 3-4 aylık yavru kediniz ile ısırma oyunları oynamanız çok eğlenceli ve sevimli gelse de 3 yaşındaki bir kedinin dişlerinin oldukça keskin olacağını unutmamalısınız. Bu durum yaralanmalara sebebiyet verir. Kedinizin diş kaşınması sebebiyle ısırma davranışını engellemek için kedilere özel diş ve ağız bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Kedilerin Isırması İçin Ne Yapılır?

  • Kedinizin ısırmasına uygun olan bir oyuncak edinebilirsiniz. Kedinizin sıkılmaması ve vakit geçirmesi için çeşitli oyuncaklara ihtiyacı vardır.
  • Kediniz ısırdığında verdiğiniz cevapların tutarlı olması gerekir. Kediniz sizden her defasında farklı karşılık alırsa, eğitimi zor olur.
  • Kedinizin çıplak parmaklarınız, elleriniz ve ayaklarınızla oynamasına izin vermemelisiniz. Aksi halde kediniz parmaklarınızı bir oyuncak olarak görecektir.
  • Kedinizle oyun oynarken ona sürekli aferin gibi olumlu kelimeler kullanın. Oyun esnasında sizi ısırırsa tırnaklarını çıkarırsa farklı bir ses tonu kullanın ve oyunu durdurun. Davranışını durdurmak için onu oyalamış olursunuz.
  • Kediniz elinizi ısırdığında bırakmıyorsa, elinizi ağzına doğru itmelisiniz. Elinizi kaçırmanız daha fazla ısırmak istemesine neden olacaktır.
  • Oyun oynarken giysilerinizi de cildiniz gibi algılamasını sağlamalısınız. Aksi halde pantolonunuzu tırnaklarken canınızın yanabileceğini anlayamaz.
  • Kediniz sizi ısırdığında yüzüne üflemeyi deneyebilirsiniz. Kediler suratlarına üflenmesinden hiç hoşlanmazlar.
  • Kedinizi yavruyken eğitmeniz önemlidir. Isıran yavru kedinize bu davranışın kötü olduğunu öğretmezseniz yetişkin olduğunda alışkanlığını değiştirmek oldukça zor olacaktır.
  • Kedinize fiziksel cezalar vermekten kaçınmalısınız. Aksi halde savaşma, kavga etme ve kendini koruma gibi alışkanlıklar kazanır. Ceza yerine ödül sistemini kullanarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Kediniz sizi gördüğünde heyecanlanıp ayaklarınıza saldırıyorsa, ona oturduğunda ödül alacağını öğretmelisiniz. Ödül maması alacağını bir zil sesi ya da ıslığınız ile kodlamasını sağlamalısınız.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap