Kedilerde Doğum Süreci: Adım Adım Kedi Doğumu

Kedilerde doğum önemli ve kritik bir karar olmakla birlikte büyük bir maceranın başlangıcıdır. Kedilerde doğum sürecini kedinizin stressiz ve problemsiz atlatmasına yardımcı olmak her kedi sahibinin isteğidir. Tüylü dostunuzun yavruları yoldayken hem kedinizi hem de kendinizi hazırlamanız faydalı olur. Kedilerde doğum anı bazı problemli durumları beraberinde getireceği için yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Eğer kedinizin evde doğum yapmasını istiyorsanız gerekli önlem ve hazırlıkları da tamamlamalısınız.

Kedilerde Doğum Süreci: Gebelik Belirtileri

Kedilerin de tıpkı insanlarda olduğu gibi hamilelik sürecinde gösterdiği belirtiler bulunur. Kedilerde ilk gebelik belirtileri üçüncü ve dördüncü haftadan kendini göstermeye başlar. Kedinizin hamile olduğunu öğrenmek için meme uçlarını kontrol ediniz. Meme uçları koyu pembe bir renk aldıysa kediniz yüksek ihtimal gebedir. Kedinin iştahının gözle görülür şekilde artması da önemli belirtilerden biri. Kediniz bu süreçte karnına dokunmanıza izin vermeyecektir. Bu kedilerin yavrularını koruma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır.

Kedinizde gözle görülür kasılmalar görme ihtimaliniz düşüktür. Ama onun yerine kedinizin huzursuz halleri, sizi sürekli takip etmesi veya sizden kaçması gibi tuhaf davranışları meydana gelir. Ayrıca hiç çıkmadığı kadar fazla sesi çıkar ve sürekli kendini yalamaya başlar. Doğum aşamasına geldiğinde ise sürekli tırmalar. Yuva kutusuna yerleşerek yüksek sesle ve devamlı miyavlayacaktır. Kırmızı bir akıntı fark ederseniz ilk yavruları ve plasentayı da görmeniz mümkün hale gelecektir. Normal durumlarda bir saatten daha kısa bir sürede görmeniz mümkündür. Doğum sırasında kediniz ağlayarak stresli olduğunu anlayacağınız sesler çıkarır. Kediniz plasentayı yemek ve yavrularının göbek bağını çiğnemek isteyecektir. Akıntıyı fark etmenizin üzerinden yaklaşık 1-2 saat geçtiği halde yavruları göremiyorsanız vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız.

Kedinizin Doğum Yapmasına Hazırlık

Kedilerde doğum sürecinin sonuna yaklaştığınızda kedinize özel ve rahat bir alan oluşturmalısınız. Hamile kediniz gebeliğinin son iki haftasında oldukça saldırgan tavırlar sergiler. Bu nedenle kedinizi zaman zaman yalnız bırakmalısınız. Kedinizin rahat hissetmesini sağlamak önemlidir. Hipotermi riskini en aza indirgemek için ise oda sıcaklığını iyi ayarlamalısınız. 22°C civarı kedinizin doğum yapması için ideal olacaktır. NemKe seviyesini de %65-70 oranlarında ayarlamalısınız.

Kedinize doğum yapması için özel hazırlanmış bir yuva kutusu hazırlayınız. Kutunun yavruların düşemeyecek kadar uzun ve annenin uzanacağı kadar büyük bir kutu olması gerekmektedir. Kutunun içerisine bir plastik ve gazete yerleştirebiliriz. Üzerine de bir battaniye koymanız iyi olacaktır. Hazırlayacağınız yuva kutusunun yavru kediler için yeterince sıcak olması son derece önemlidir. Kızılötesi lambalar ile sıcaklığı tek bir alana yönlendirebilirsiniz. Bu lamba ile 30 derece sıcaklığı sağlayarak yavru kedilerin ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Kediler Nasıl Doğurur?

Kedilerde doğum süreci 3 aşamadan oluşmaktadır.

  • İlk aşamada rahim kontraksiyonları başlıyor ve doğum kanalı açılır. Kedilerde huzursuzluk, sık sık miyavlama ve patileri ile kazma hareketleri görülür. Bu süreç 2 ila 12 saat arasında sürebiliyor. Bu aşamada kedilerin vulva kısmında akıntı görünecektir. Süreç toplamda 24 saati geçiyorsa kedinizin bir problem yaşadığından şüphelenebilirsiniz.
  • İkinci aşamada ise kediler yavrularını dışarı çıkarmaktadır. Ayrıca bu dönemde kediniz yine huzursuz ve sık sık yatağına ya da yuvasına girip çıkma hareketleri gösterir. Çünkü kediniz doğum sürecinde mama yemek ister. Güçlü kasılmalar ile karşılaşabilirsiniz bu süreç 10 ila 60 dakika arasında sürer. Rahimde ki her yavrunun doğumu 1’er saatlik süreçler halinde devam eder. Yavru kaybı olmaksızın bu süreç toplamda 24 saati bulabilmektedir. 30 dakikadan daha uzun kasılmalar görüldüğü halde yavru kediyi göremiyorsanız veteriner hekimden yardım almalısınız.
  • Üçüncü aşama yavruların takibi ve plasentanın uzaklaştırılmasını kapsamaktadır. Anne kedi yavrularını yalayarak temizlemek ve üzerlerinde bulunan göbek bağlarını parçalamak isteyecektir. Her yavrunun doğumunun hemen ardından ona bağlı yavru zarları da çıkmaktadır. Anne kediler genellikle bu yavru zarları yavrularını koruma içgüdüsü ile yemektedir. Son doğan yavru kedinin plasentasının da uzaklaştırılması son aşamanın da başarıyla tamamlandığı anlamına gelmektedir. Plasentanın atılması 2 saati bulabilmektedir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap