Kediler Sıkılır mı? Kedilerin Sıkıldığını Nasıl Anlarsınız?

Kediler sıkılır mı? Kedilerin sıkılması kalp damar hastalıklarına, kedinizin kilo almasına ve diğer birçok hastalığa zemin hazırlayabilir. Kediler ev hayatına kusursuz uyum sağlayabilirler fakat bu durum onların hiçbir zaman sıkılmayacakları anlamına gelmez. Kedi sahiplenmenin sadece kedinin önüne mama ve su koymaktan çok daha fazla olduğunu bilmek gerekir. Kedinizin ruh sağlığını korumak ve fiziksel sağlığına dikkat etmek de son derece önemlidir.

Kedilerin sıkılması özellikle evde uzun süre yalnız kaldıklarında ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bir hayvan arkadaşı olmayan kedilerde zaman zaman sıkılabilirler. Bu nedenle kedinizle her gün en az yarım saat oynamalı, sevmeli ve ilgilenmelisiniz. Kedinizle oyun oynamanız egzersiz yapmasını ve sağlıklı bir yaşam sürmesini de sağlayacaktır. Kedinizin mutlu, rahat ve sağlıklı bir hayat sürmesini istiyorsanız düzenli olarak ilgilenmeli ve oyunlar oynamalısınız. Küçük çıngıraklı bir top işinizi görebilir. Küçük bir topu hem eğlenmesi hem de peşinde koşarak egzersiz ihtiyacını karşılaması için kullanabilirsiniz. Kedinizin fiziksel bazı sorunlar nedeniyle de sıkılması mümkündür. Bu nedenle eğer sıkıntısının uzun süredir devam ederse veteriner hekimden yardım alınız.

Kediler Sıkılır mı Kedilerin Sıkıldığını Gösteren İşaretler

  1. Aşırı Yeme: Kediler genellikle yemek konusunda seçicidir.Fakat kediniz her zamankinden fazla mama yiyorsa bu durum kedinizin sıkıldığını gösteriyor olabili. Sıkılan kediler sürekli mama yiyerek sıkıntısını geçirmek isteyebilir.
  2. İştahsızlık: Bazen kediler sıkıldıkları zaman aşırı mama yemek yerine tamamen mama yemeyi reddedebilir. İştahsızlık yaşayan kedilerin aslında sıkılmış olduklarını düşünebilirsiniz.
  3. Çok Uyumak: Kediler uykucu olarak tanınırlar ve insanlara kıyasla oldukça uzun süre uyurlar. Kediler genellikle gündüzleri uyur ve akşam saatlerinde aktif olurlar. Ortalama 13 ila 18 saat uyudukları biliir. Fakat kediniz bu sürenin de ötesinde uyumaya başlarlarsa sıkıldıkları düşünülebilir.
  4. Eşyaları Aşırı Tırmalama: Her kedi tırnak bakımlarını yapmak ve kas sağlıklarını korumak için zaman zaman mobilyaları tırmalar. Bu hareket sayesinde patilerinde bulunan ter bezlerinde ki salgıları da mobilyalara bırakırlar ve bölgelerini işaretlerler. Fakat bu davranışları aşırı görülürse ve sürekli etrafı tırmaladıklarına şahit olursanız kedinizin sıkıldığını anlayabilirsiniz.
  5. Aşırı Yalanma: Kedilerin sıkılması zaman içerisinde takıntılı davranışlar geliştirmelerine neden olabilir. Aşırı yalanma da bu davranışlardan biridir. Sıkıldıkları için aşırı yalanan kedilerin patilerinde yaralar olduğu dahi görülebilir. Ayrıca kediniz sürekli vücudunun belli bir kısmını yalarsa tüy dökülmeleri yaşanabilir. Aşırı yalanma kedinizin sıkılmasından kaynaklı ortaya çıkan bir problemdir.

Kedilerin Sıkılmasını Önlemek

Kediler ev içerisinde canları sıkıldığında yeni aktiviteler yapamayacağı için problem yaşayabilirler. Kediler doğaları gereği avcıdır ve bu nedenle ev yaşamı onlara sıkıcı gelebilir. Kedinizin sıkılmasını önleyecek birkaç yöntemi deneyebilirsiniz.

  • Kedinizi zaman zaman doğal ortamına bırakmayı deneyebilirsiniz. Kontrollü olarak doğa ile tanışmalarını sağlamanız meraklarının gitmesine neden olacaktır. Böylece hayattan aldıkları tatmin duygusu artacakktır. Bir ağacın dibinde farklı kediler ile iletişim kuran bir ev kedisinin heyecanı görülmeye değerdir.
  • Kedinize yeterince vakit ayırdığınızdan emin olmalısınız. Kedinizle oyunlar oynamanız çok daha güzel anların yaşanmasına neden olacaktır. Bu sayede kediniz stresinden arınacak ve daha sakin bir kedi olacaktır.
  • Kedinizin özgürce yüksek alanlara çıkabilmesini sağlamalısınız. Gerekli ortamı oluşturarak kedinizin stres kaynaklarından uzaklaşmasına izin vermelisiniz.
  • Evin çeşitli alanlarına yemek koymanız kedinizin yemekleri av olarak görmesine sebeo olacaktır. Acıktığı zamanlarda yemeğini avlayarak bunu bir oyun haline getirmesi olasıdır. Bir zaman sonra ev içerisindeyken kendini dışarıda gibi hissedecektir.
  • Kedinizi bir lazer oyuncağı ya da fare oyuncağı ile oynatabilirsiniz. Böylece kediniz hem fiziksel hem de mental olarak uyarılacak ve eğlenecektir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap