- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evde kedi doğumu genellikle karmaşık ilerlemez. Çünkü kediler aksi bir durum olmadıkça doğumlarını kendileri gerçekleştirir ve bu esnada kendilerine bakma konusunda iyidirler. Fakat bazı durumlarda sahiplerinin de desteğine ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle evde kedi doğumu hakkında bilgi sahibi olarak kedinize yardım edebilirsiniz. Ufak noktalarda yapabileceğiniz önemli müdahaleler hayat kurtarıcı olabilir. Kedilerde doğumun en önemli kısmı ise sizin kediniz için yapacağınız hazırlıktır. Böylece çok daha rahat bir doğum süreci yaşamasını sağlayabilirsiniz. Hamile bir kedi sahiplenme yapmanız durumunda kedinin doğuma hazırlığı, doğum ve doğum sonrası süreci de içermektedir. Kedinizin evde doğum yapması sizin bu heyecanlı zamana tanıklık etmenizi sağlayacaktır. Hem anne kedinin hem de yavrularının rahat bir yaşam sürmesi sizin yardımlarınız ile olacaktır.
Evde Kedi Doğumu: Kedi Doğum Yeri Hazırlama
Kediniz hamileliğin son haftasına geldiğinde kendisine ait bir alan ya da odaya ihtiyaç duyacaktır. Hamile kediler, gebeliklerinin son iki haftasında saldırgan tavırlar gösterebilirler. Bu nedenle onu yalnız bırakmak faydalı olacaktır. Bu aşamada rahat hissetmesini sağlamak ve hipotermi riskini azaltmak için oda sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Odanın ideal nem oranlarında olması gerekir. Kedinizin doğum yapabileceği uygun bir kutuya ihtiyacı olacaktır. Böylece yavruların düşme riski ortadan kalkar ve annelerinin yanında rahatça kalabilirler. Kutunun içerisine önce bir plastik zemin, sonra bir gazete ve battaniye koyabilirsiniz. Hazırladığınız kutunun, yavruların en hassas oldukları dönemde rahat etmeleri için yeterince sıcak olmalıdır. Bu sıcaklığı sağlamak için bir kızılötesi lamba kullanıp sıcaklığı 30 dereceye ayarlayabilirsiniz.
Evde Kedi Doğumu Öncesi Dikkat Edilecekler
- Kediniz için hazırladığınız yuvanın yakınına mama ve su bırakmayı unutmamalısınız.
- Kediniz uzun ve yoğun tüylere sahipse doğum kolaylaştırmak için vulva bölgesinde bulunan tüyleri kesebilirsiniz.
- Herhangi bir acil durum için kullanabileceğiniz malzemeleri hazır bulundurmalısınız.
- Olası bir komplikasyonda kedinizi veterinere götürmek için kedi taşıyıcı çantanızı hazırlamalısınız.
- Size en yakın ve en güvendiğiniz veteriner hekimin telefon numarasını alın. Doğum sürecinde ihtiyacınız olduğunda danışmaktan çekinmeyin.
- Anne kedinin yavrusunu yalamama ihtimaline karşılık, yavruyu temizlemek için bir kuru havlu bulundurabilirsiniz.
- Anne kedinin yavrularını emzirememe problemine hazırlık olarak bir kedi sütü tozu ve yavru kedi besleyici şişe edinebilirsiniz.
Kedilerin Doğum Sancısı
Kedilerde gözle görülür kasılmalar yaşanmadığı için doğum sancısının fark edilmesi zor olabilir. Kedinizin huzursuz görünmesi, sizi sürekli takip etmesi ya da sizden kaçması gibi davranışlar sancısı olduğu anlamına gelebilir. Ayrıca çok konuşkan olabilir ya da kendilerini aşırı şekilde yalayabilirler. Doğuma hazır olduklarında kutularına yerleşip yüksek sesle miyavladıklarını görebilirsiniz. Kırmızı bir akıntı ile yavruların ve plasentanın görünmesi doğumun başlamak üzere olduğunu göstermektedir. Kedilerin doğum süreci yaklaşık 1 saat sürmektedir. Kedinizin doğum esnasında stresli hissetmesine neden olmamalısınız. Aksi halde doğumu yarıda bırakarak doğumu sattlerce ve hatta günlerce erteleyebilir. Bu durum kediniz için oldukça tehlikelidir.
Evde Kedi Doğumu Nasıl Yapılır?
- Kedi yavrularının %70’i başı önde ve ayakları arkada olacak şekilde doğarlar. İnsanlarda olduğu gibi doğum kasılmaları olur ve ardından doğum gerçekleşir.
- Anne kedi doğum esnasında ağlamaklı sesler çıkarabilir. Bu durumda endişelenmemeli ve doğum yapmanın çok da basit bir işlem olmadığını kabullenmelisiniz.
- Kediler doğum esnasında yarat pozisyonda bir bacağını kaldırır ve popolarını yalar. Bu hareket sayesinde yavrularının doğmasını sağlamaktadır.
- Bazı kediler doğum sırasında sahiplerinin desteğini ve ilgisini bekleyebilir. Bu durumda elinizi kedinizin üzerine koyun ve onu nazik hareketler ile okşayarak yanında olduğunuzu hissettirin.
- Kediniz yavruları ile ilgilenmeye başladıysa ve huzursuz hali ortadan kalktıysa doğumun bittiğini anlayabilirsiniz.
- Kedinizde kırmızı akıntı ve kasılmalarında ardından bir yavru doğmadıysa bir problem olabilir. 2 saat kadar beklemelisiniz. 2 saatin ardından hala bir yavru doğmadıysa acil veteriner hekim desteği almalısınız. Bebekleri sizin çıkarmaya çalışmanız hem yavrulara hem de anneye zarar verecektir. Veteriner hekim desteği almaktan başka bir yol denememelisiniz.