Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde depresyon sosyalleşmekten uzak durmaları ve iştahsızlık gibi belirtiler ile kendini belli eder. Kediler hem fiziksel hem de karakter özellikleri ile diğer canlılardan farklıdır. Her kedinin kendine has karakter yapısı bulunuyor. Bazı kediler son derece oyuncu bir yapıdayken bazısı daha durgun ya da çekingen olur. Kedilerin büyük çoğunluğu sosyaldir.

Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Her zaman sosyal davranışlarını göremeyebilirsiniz. Bunun durumun altında depresyon gibi nedenler bulunur. Kedilerde depresyon tıpkı insanlarda olduğu gibi ortaya çıkar. Kediler dışarıya çıkma isteğinde bulunan canlılar değildir. Genellikle ev içerisinde vakit geçirirler. Fakat monoton bir ruh hali onlar için depresyonun nedeni olur. Kedilerde depresyon eğilimine karşın dikkatli olmakta fayda vardır.

Kedilerde Depresyon Nedenleri

  • Uzun süre yalnız kalması: Kedinizin uzun süre evde yalnız kalması sıkılmasına, korkmasına ve depresyona girmesine neden olur.
  • Aşırı ilgi veya ilgisizlik: Bazı kediler sevilmekten çok hoşlanırken bazıları sevilmekten ve ilgiden kolayca sıkılır. İlgi isteyen kedinizle ilgilenmediğinizde ya da ilgi sevmeyen kedinizi çok sıktığınızda depresyona girme ihtimali bulunur.
  • Yuva değişimi: Kediniz başka bir aile tarafından sahiplenildiğinde mutsuzluk nedeniyle depresyona girer.
  • Yaşamsal ihtiyaçlarının ihmal edilmesi: Kedinizin yaşamsal ihtiyaçlarını ihmal etmeniz depresyona girmesine neden olur. Uzun süre kumunun temizlenmemesi ya da aç kalması gibi sebepler kediniz için ciddi sonuçlar doğurur.
  • Eve yeni bir hayvanın gelmesi: Kedinizin yaşadığı eve başka bir evcil hayvanın gelmesi depresyon sebebi olur.

Kedilerde Depresyon Türleri

Kedilerde farklı çeşitlerde depresyonlar görülebilir. Bu çeşitlerin her birinde farklı belirtiler bulunabilir. Kedilerde kronik depresyon, tepkisel depresyon, akut depresyon ve devamlı depresyon çeşitleri mevcuttur. Kronik depresyon; anormal davranışlar göstermelerine neden olur. Yemek yeme ve bakım sorunları görülebilir. Kediniz kendini yalamayı aniden bırakabilir. Akut depresyon; uykuya düşkünlük ve iştahsızlık ile kendini gösterebilirsiniz. En belirgin farklılık yemek konusunda alışkanlıklarının değişmesidir. Tepkisel depresyon; birkaç gün içinde sert duygusal farklılıklar görülür. Bir anda aşırı temizlik ve taranma sonrası dahi saatlerce yalanma ile belli olmaktadır. Devamlı depresyon; akut depresyondan sonra gelişir. Amaçsız miyavlamalar, uyku sorunları ve gece yürüyüşleri olur.

Kedilerde Depresyon Belirtileri

  • Saldırganlık: Kediler mutsuz olduklarında saldırgan davranabilirler. Ailenin diğer üyelerine ya da diğer evcil hayvanlara karşı tırmalayıp kaçma davranışı gösterebilirler.
  • Aşırı uyku: Kediler gün içinde çok uyumaları ile bilinir. Depresyonda olan bir kedi ise çok daha fazla uyur. Kedinizi uyurken rahatsız etmemeniz oldukça önemlidir.
  • Enerji eksikliği: Mutsuz bir kedi hareket etmekten hoşlanmaz. Oyun oynamayı seven ve sürekli hareket içerisinde olan kediniz sürekli yatıyorsa depresyona girmiş olabilir.
  • İştahsızlık: Kediler depresyona girdiğinde sevdikleri gıdalara dahi ilgisiz davranırlar. Yeseler bile çok az miktarda mama tüketirler.
  • Saklanma: Sebebini anlamadığınız halde kaçmaları ve saklanmaları depresyon belirtisidir.
  • Kendini temizlememe: Depresyonda ki kediler kendi bakımlarını eskisi kadar iyi yapamaz.
  • Eşyalara zarar verme: Depresyonda olan kediler streslerini azaltmak amacıyla tırmalama alışkanlıklarını abartabilirler.

Kediler Depresyondan Nasıl Çıkar?

  • İlaçlı Tedavi: Kedinizde depresyon varlığı teşhis edildiğinde veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaçların kullanımına başlanmalıdır. İlaç kullanılan dönemde psikolojik yapıyı, dopamin ve noradrenalin sistemini düzenleyecek takviye özellikle ilaçlar kullanılır.
  • Davranış Tedavisi: Kedinizin normalde yapmadığı davranışlarını takip ederek notlar alabilir ve verdiği tepkilerin nedenleri tespit edilebilir. Normal davranışların kediye bıkmadan verilmesi sağlanmalıdır. Bulunduğu ortama hareketli oyuncaklar konulmalı, oyun oynamasını sağlamalı ve onu şaşırtmalısınız. Böylece kedinize yaşam enerjisi vermeyi denemiş olursunuz. Yalanma hareketi gösterirse dikkatini başka bir şeye çekmeyi deneyebilirsiniz. Seslenme ve top atma gibi hareketler gösterebilir ya da sevebileceği gıdalara yönlendirmeyi deneyebilirsiniz. Kediniz kısa süre içerisinde olumlu tepkiler gösterir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap