Kedilerin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin hamile olduğu farklı belirtiler göstermelerine neden olmaktadır. Kedilerin hamile olması her zaman bariz değişikliklere neden olmaz ve doğuma kısa bir süre kaldığında kendini gösterebilir. Bu sebeple kedilerin hamile olması durumunda mutlaka bir veteriner hekim kontrolünden geçmeleri önemlidir. Ancak bu şekilde net ve belirleyici sonuç elde edebilirsiniz.

Kedilerin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Süreç içerisinde kediniz için özel bir beslenme planına uyulması ve bakımlarının eksiksiz tamamlanması gerekir. Bu şekilde hem anne kedinin hem de yavrularının sağlığı için destekte bulunulabilir. Kedilerde hamileliğin anlaşılması ve netleştirilmesi için farklı tanı yolları tercih edilebilir. Kedilere gebelik testi uygulanması en sık tercih edilen yöntemdir. Aynı zamanda ultrason ve radyolojik değerlendirmeler sayesinde de hamilelik belirlenebilir.

Kedilerde Hamilelik Belirtileri

  • Kedilerdeki hamilelik belirtileri hamileliğin hangi evresinde oldukları ile farklılık gösterebilmektedir. En erken belirti ise meme uçlarındaki hacim ve renk değişikliğidir. Hamilelik oluşumundan sonra meme uçları şişer ve renkleri koyulaşmaktadır. Bu belirtiler 3 haftalık sürecin ardından görülmektedir.
  • Hamile kediler insanlar ile benzer semptomlar göstermektedir. Sabah bulantısı adı verilen semptom hem kediler hem de insanlar için geçerlidir. Hamile kediler halsizleşebilir, hasta gibi görünebilir ve kusabilirler.
  • Hamilelik süreci ve belirtileri her kedide farklı gelişebilir. Hamileliğin ilerlemesi ile iştah artışı görülebilir ya da tam tersi iştahsızlık olabilir.
  • Hamile kedilerde ilk aydan sonra dişi bölgelerinde genişleme olabilir. Fakat bu durum çok kilolu hamile kedilerde gözlemlenmesi zor bir durumdur.
  • Hamile kedilerde fiziksel farklılıklar kadar davranış farklılıkları da görülmektedir. Kediniz her zamankinden daha sevecen, sıcakkanlı ve peşinizden ayrılmayan bir kedi haline geldiyse kedinizin hamile olmasından şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hiç yanınızdan ayrılmayan kediniz birden bire sizden uzaklaşmaya ve yalnız kalacağı yerlere gitmeye başladıysa bu durumda hamilelik sürecinin bir aşaması olabilir.

Hamile Kedilerin Psikolojisi ve Davranışları

Hamile kedi davranışları normale kıyasla farklılık gösterebilir ve hatta kedi sahipleri kedilerini tanıyamadıklarını düşünebilir. Annelik içgüdüleri nedeniyle sessiz, agresif, korumacı ve sakin olabilirler. Hamileliği uzun bir süreç olarak ele alarak kedilerin kızgınlığa girmesi, çiftleşmesi ve hamile kalması ile doğum sonrası süreçlerde farklı psikolojik davranışlar görülebilir. Dişi kediler yıl içerisinde mevsimlere bağlı birkaç defadan fazla kızgınlığa girebilir. Kızgınlık dönemindeki kediler daha gürültülü ve sıcakkanlı olurlar. Kızgınlığa giren kedilerin davranışları hastalık belirtisi gibi görünse de aslında gayet normaldir. Kediler çiftleşme ardından hamile kaldığında da farklı değişimler görülebilir. Hamile kedilerin farklı davranışları özellikle doğum yaklaştığında belirgin hale gelir. Bazı kediler daha sevecen olurken bazıları ise daha fazla ilgiye ihtiyaç duyar. Bazı kedilerde ise bu durum tam tersidir ve daha agresif tavırlar gösterebilirler.

Hamile Kedilerde Bakım Süreci

Hamilelik belirtileri gösteren veya hamileliği beklenen dişi kedilerin vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmesi önemlidir. Kedilerde embriyo oluşumundan sonraki zaman yani hamileliğin 12-24 günleri arası önemli kabul edilir. Kedilerin embriyogenez adı verilen bu evresi yavruların kalbi, omurgaları ve sinir sisteminin oluşum dönemidir. Plasenta ve embriyo arasında kan damarları belirmektedir. Sindirim sistemi, karaciğer, solunum sistemi, kafatası, mesane ve uzuvlarının oluşumu başlar. 24. günden sonra yavrular hızlı büyüme evrelerine girerler. Sinirleri gelişir, hormon bezleri görevlerini yapar ve organları yerleşir. Bu sebeple dişi kedilerin her zamankinden daha kaliteli ve fazla besine ihtiyaçları olur. Gebe kedilerin beslenmesinde yüksek enerji içeren mamaların kullanılması önemlidir. Hamile kedilerin kuru ve yaş mamalar ile beslenmesi ve yeteri miktarda su tüketmesi gerekir. Gebeliğin ilerlemesi ile öğün sayılarının artışa gidilmesi önerilir. Veteriner hekimimiz en doğru beslenme planını kediniz için tavsiye edecektir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap