Kedileri Tıraş Etme Püf Noktaları: Kedi Tıraşı Nasıl Yapılır

Kedileri tıraş etme birtakım püf noktaları vardır. Kedilerin tüylerini tıraş etmek kolay bir eylem değildir. Ancak uzun tüylü kedilerin tıraş olmaya ihtiyacı vardır. Kediler çok hareketli ve çabuk sıkılacağı için tımar işleminden çok hoşlanmazlar. Bazı kedi sahipleri kedilerini tüylerin en çok döküldüğü yaz mevsiminde tıraş etmeyi tercih ederler. Bu özellikle uzun tüylü kediler için geçerlidir. Fakat kısa tüylü kediler de tıraş edilebilir. Kedilerin tıraş olması evinizdeki kedi tüyü miktarını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Kediler nasıl tıraş edilir? Kedileri tıraş ederken dikkat etmeniz gereken püf noktalarına daha yakından bakalım…

Kedileri Tıraş Etme Püf Noktaları

Kedinizin kürkünü tıraş etmeyi düşünüyorsanız, önce profesyonel bir kuaföre götürmeyi tercih edin. Kediler, tıraş işlemi sırasında kolayca kesilebilecek çok hassas bir cilde sahiptir. Bu yüzden bazı kedi sahipleri, kedilerinin kürküne bir profesyonel bakım yaptırmayı tercih edebilir.

Kediler Ne Zaman Tıraş Edilmeli?

Kedilerin tüyleri yazın sıcaktan korumaya kışında soğuk havalardan korumaya ayarlanmıştır. Ancak sürekli kendini tımar eden kedilerin aşırı tımardan kaynaklı derisinde yaralara neden olur. Bunu önlemek için tüylerini bir miktar inceltebilirsiniz. Kedilerin tüylerini alırı derece tıraş etmekten kaçının! Uzun tüylü kedileri yaz aylarında bir miktar incelterek sıcaktan bunalması için tıraş etmenizde sakınca olmayacaktır.

Bir kediyi tıraş etmenin hangi durumlarda daha önemli olduğuna bakalım:

  • Cilt hastalıkları,
  • Keçelenmiş tüyler,
  • Aşırı tüy dökülmesi,
  • Obez ve yaşlı kediler,
  • Yaz aylarında uzun tüylü kedilerin aşırı terlemesini önleme

Bir Kediyi Doğru Şekilde Tıraş Etme

Tıraşa başlamadan önce kedilerin tüyleri güzelce taranmalıdır. Tüylerin temiz olduğuna emin olun. Keçelenmiş tüyleri açarak tıraşa hazırlayın. Karışan tüyleri çözmek için furminatör tarak kullanabilirsiniz.

Kedi Tıraşına Başlamadan Önce Kedinizi Sakin Olduğuna Emin Olun

Tıraşa başlamadan önce kedinizle oyun oynayın. Kedi tıraşı sırasında size zorluk çıkarmaması ve makinenin daha derine inmemesi için dikkatli olmalısınız. Eğer sakinleşmiyorsa kedi sakinleştirici sprey kullanabilirsiniz. Bu spreyi veteriner hekiminizin bilgisi dâhilinde kullanmalısınız.

Kedi Tıraşı Sırasında Başkasından Yardım Alın

Tek başınızda tıraş etmek zor olacaktır. Bu yüzden birinden yardım almanız çok iyi olacaktır. Kediyi tutabilecek birinin olması olası kazalara karşı alınan önlem niteliğindedir. Siz tıraşa başladığınızda kediyi tutan kişi de aynı zamanda okşayıp övgüler vermelidir.

Tıraş İçin Doğru Yer Seçin

Kedinin dikkatini dağıtacak gürültülü bir ortamdan uzakta yapmalısınız. Siz ve yardımcınız dışında odada başka kimse olmamalı. Ayrıca masa veya tezgâh olarak sizin için iyi bir yüksekliğe sahip bir yüzey seçmenize yardımcı olabilir.

Tepeden itibaren başlayın. Tüy yönünde tıraş ederek kuyruğun tabanına doğru ilerleyin. Kedinin derisini gergin tutun. Kedilerin cildi çok esnektir. Bu da tıraş makinesinin bıçaklarının altında kolayca toplanabilir. Bu nedenle cildini gergin bir şekilde tutmak önemlidir.

Tımarlama işlemi profesyonel ve etkili bir şekilde yapıldığı sürece özellikle kedinizi rahatsızlıklardan kurtarıyorsanız, tıraştan sonra herhangi bir olumsuz davranışsal reaksiyon görmeyeceksiniz.

Bir Kediyi Tıraş Etmenin Dezavantajları

Bazı kedilerde travma yaratabilir. Rahatlamış gibi görünse de, kedinizi traş etmek travmatik ve stresli bir deneyim yaşarlar. Depresyon ve anksiyete gibi daha uzun vadeli sorunlara ve daha fazla saklanma gibi davranışlara yol açması bile mümkün. Bu nedenle kedileri tıraş etmek için çok iyi bir nedeninizin olmalıdır. Bir kedinin tüyleri, cildini güneşin ve diğer elementlerin sert ultraviyole radyasyonundan korur. Tıraş olduktan sonra, bir kedinin cildi güneş yanıklarına ve diğer cilt sorunlarına yatkın hale gelebilir. Ayrıca koruyucu kürk tabakası olmadan bazı yaralanma olasılığını artırır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap