Yavru Kedi Uyku Miktarı Ne Kadardır?

Yavru Kedi Uyku Miktarı Ne Kadardır?

Yavru kedi uyku miktarı günde 13 -16 saattir.  Yavru kediler uyumayı çok sevdikleri için uzun süre uyurlar. Et zengin enerji kaynağı olduğu için her öğünden sonra evcil hayvanınızın uyuma isteğini ve enerji potansiyelini arttıracaktır. Bir dahaki sefere yavru kedinizi şekerleme yaparken yakaladığınızda onun tembel olduğunu düşünmemelisiniz. Aksine sevimli dostunuz diğer kedi dostlarının davranışlarını taklit ederek bir sonraki av zamanına daha canlı, sağlıklı bir şekilde hazırlanmaya başlayacaktır.

Kedilerin Uyuma Alışkanlıkları

Kedilerin uyuma alışkanlıkları, sağlıklı gelişimleri açısından oldukça önemlidir. İnsanlara oranla kediler benzer uyku evrelerinden geçmektedir. Evcil hayvanınız yoğun enerji patlaması yaşadıkları için hızlı şekilde uyuyup uykuya dalarlar. Kedilerin ortalama 20 saat uyudukları bilinmektedir. Günün geri kalan saatlerinde ise aşırı enerjik halleriyle dikkat çekerler. Yetişkin kedilerde uyku süresi 12 – 16 saattir. Bu süreler genelleme niteliği taşımakta olup yetişkin kediler yavruluk döneminden daha az ya da daha fazla uyur. Yapılan araştırmalar kedilerin yaşlılık döneminde daha çok uyuduklarını göstermiştir.

Kedilerde Ortalama Uyku Saati

Kedilerin ortalama uyku saati 15 saattir. Kediler avcılık özelliği gelişen, özellikle alacakaranlık ve şafak vakitlerinde aktif olan hayvanlardır. İçgüdüleri ne kadar gelişmiş olursa olsun doğal yaşamda kendilerini korumaları gerekir. Bu nedenle gün boyu sessiz, güvenli alanlarda uzun süre zaman geçirerek hayatta kalma mücadelesi verirler. Uyku süreleri kediler için oldukça önemli olup sağlıklı, canlı, dinamik, enerjik görünüm kazanırlar.

Kediler Neden Çok Fazla Uykuya İhtiyaç Duyar?

Kedilerin fazla uykuya ihtiyaç duyma nedenleri tam olarak açıklanamasa da çevik, hareketli yapıları sayesinde gerekli enerjilerini depolarlar. Özellikle genç ve yaramaz yapıdaki kediler çok aktif oldukları için hareketlerinden sonra yorulurlar ve doğrudan uykuya geçerler. Yer ve mekân ayrımı yapmadan kısa süre içerisinde rahatlıkla uykuya dalabilirler. Yavru kedi sahipleri kedilerini uzun süre uyumasından endişe eder. Bu yüzden bedensel ve ruhsal gelişimleri için korunaklı, sağlıklı, hijyenik ortamda uyumalıdırlar. Kedilerin uyku saatleri, insanların uyku saatleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Doğaları gereği yavru kedi uyku miktarı gündüzleri artarken geceleri azalır.  Geceleri uyanık, canlı, aktif şekilde hareket ederler. Güneşin battığı ve doğduğu saatler avlanma için en enerjik, aktif oldukları zaman dilimidir. Yavru kedinizin uykusuz gecelerine müdahale etmek için aşırıya kaçmadan, gündüz saatlerinde onunla oyunlar oynayarak enerjilerini atmalarına yardım eder, uyanık kalmasını sağlarsınız.

Kedilerin Uyuma Nedenleri Nelerdir?

Kedilerin uyuma nedenleri şunlardır:

  • Kediniz gececi olabilir
  • Enerji tasarrufu sağlıyor olabilir
  • Sıkılmış kedi
  • Uyuduğunuzu düşündüğünüzde uyumazlar
  • Hasta ya da rahatsız

Kedinizin Gececi Olması

Kedinizin gececi olması gün içinde çok uyuduğunu gösterir. Geceleri fare avlama yeteneği olan kediler uyumak için özellikle geceyi tercih eder. Çoğu evcil kedi insanlar gibi geceleri uyurken gün boyu sahipleri ile oyunlar oynar. Kediniz eski köklerine bağlı ise, gündüzleri uyuyor geceleri yırtıcı davranışlar sergiler.

Kediniz Enerji Tasarrufu Sağlıyor Olabilir

Kedinizin enerji tasarrufu sağlaması halinde avcı ve yırtıcı kediler günün belli saatlerde uyumak isteyeceklerdir. Uyuyarak, dinlenerek, enerji tasarrufu sağlayan kediler zaman içinde büyük enerji depolar.

Uyuduğunu Düşündüğünüzde Uyumuyor Olabilir!

Kedinizin uyuduğunu düşündüğünüzde uyumuyor olması derin uyumadığını gösterir. Gözleri kısmen veya tamamen kapalı olsa da kulakları ve kuyruğu ara sıra hareket eder. Bu gibi davranış şekillerini fark ettiğinizde kediniz büyük olasılıkla çevreyi dinliyordur. Bu zaman zarfında kesinlikle kediniz derin uykuya geçmemiştir.

Kediniz Sıkılmış Olabilir!

Kedinizin sıkılmış olması yapacak bir şey bulamadıkları için uykuya yönelmelerine neden olur. Kedinizi can sıkıntısından kurtarmak, hayatını zenginleştirmek için pek çok yol ve yönteme başvurabilirsiniz. Evcil hayvanınız için güvenli açık alan ve tırmanma rafları yaparak ona pek çok farklı türde oyuncaklar vererek keyifli, enerjik, dinamik, rahat şekilde hareket etmesine yardım edebilirsiniz. Neyi çok sevdiğini ne ile oynadığını gözlemledikten sonra ilgi ve odağına hitap eden farklı stil ve renkte olan oyuncakları tercih etmelisiniz.

Kediniz Stresli Olabilir!

Kedinizin stresi olması saklanması,  daha az davranış sergilemesi, korkması halinde ortaya çıkar. Kediniz aileden saklanıyorsa, belli bir aile üyesi ile iletişim kuruyorsa, yüksek seslerden korkup saklanma eğilimi gösteriyorsa, endişeleniyorsa büyük olasılıkla streslidir. Bu gibi streslerle başa çıkmanın yolunu uyku olarak görür. Eve yeni gelen bir hayvan, herhangi bir eşya ve insan da kedinizin streslenip saklanmasına neden olur. Öyle bir durum yaşadığınızda acele bir şekilde veteriner hekiminize başvurarak destek alabilirsiniz.

Kediniz Hasta veya Rahatsız Olabilir!

Kedinizin hasta veya rahatsız olması, stresli olması daha az aktif olmasına neden olur. Bu da zamanın çoğunu yatağın altında ya da sabit noktada durarak geçirmesine sebep olur. Kediniz bu sırada acı çekiyor ya da rahatsız davranışlar sergiler. Uykulu olma, iştahsızlık, kusma, halsiz olma, ishal, ateş gibi belirtiler varsa kedinizi muhakkak veteriner hekim kontrolünden geçirerek muayene ettirmelisiniz. Sinsi ilerleyen hastalıkların ilk belirtisi sadece hareketsiz ve halsizlik te olur. Kediniz kilolu ise çok fazla hareket etmesi mümkün olmadığı için genellikle yatmayı seçecektir. Yavru kedi uyku miktarı yüksekse, hantal ve hareketsizse obezite sorunu yaşar. Hareket halindeyken yaşamı boyunca ağrı, stres gibi pek çok durumla karşı karşıya kalır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Yüksek Ateş Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap