Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde ishal rahatsızlığı farklı nedenlere bağlı olarak sıklıkla görülebilir. İshal rahatsızlığı bazı durumlarda korkulacak bir sorun ortaya koymasa da yine de ishal rahatsızlığının nedenleri incelendiği zaman tedavinin de buna uygun şekilde belirlenmesi mümkün olacaktır. Peki, kedilerde ishal nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde ishal rahatsızlığı sıklıkla görülebilir. Özellikle de sokak kedilerinde beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ishale sıklıkla rastlamak mümkündür. Evde bakım gören kedilerde ise ishal durumuna daha az rastlansa da farklı durumlardan kaynaklı olarak ishal rahatsızlığının görülmesi mümkündür.

İshal Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde görülen ishal rahatsızlığı;

  • yanlış ya da ishale neden olabilecek gıdalardan,
  • bozuk gıdaların tüketiminden,
  • Kedinin mamasının değiştirilmesinden,
  • stresten,
  • iç parazitlerden,
  • kanserden,
  • bakteriyel enfeksiyonlardan,
  • ilaçlardan
    kaynaklanabilmektedir. Bu durumda aslında kedilerin farklı etkenlere bağlı olarak ishal olabileceğini söylemek mümkündür.

Kedilerde özellikle de beslenmeye bağlı olarak ishal ortaya çıkar çünkü kediler her besini sindirmek için uygun yapıya sahip değildir. Bu nedenle de bozuk gıdaları tüketmeleri, süt ve süt ürünü gibi sindirimleri için uygun olmayan ürünleri tüketmeleri, çiğ yumurta ya da et tüketmeleri gibi durumlar ishale neden olabilir. Ayrıca kedilerde ishal kedilerin uzun zamandır kullandığı mamanın değiştirilmesi de mamanın içeriğindeki farklılıklardan dolayı ishal nedeni olabilir. Tüketilen yiyeceğe bağlı olarak görülen ishal durumunda ayrıca mide bulantısı, kusma gibi farklı durumlar da görülebilir ve halsizlik, ateş gibi belirtiler de kedilerin rahatsızlığının daha ciddi bir hal almasına neden olabilir.

Kedilerdeki iç parazitler de ishalin önemli nedenlerin biridir. Dönemine uygun şekilde kedilerin iç ve dış parazit aşılarının tamamlanması aslında görülebilecek olan iç ve dış parazitleri engellemek için etkili olacaktır. İç parazitlerin tespiti aslında dışkı yardımı ile de olabilir. Bu nedenle de kedinizin dışkısını kontrol edebilir, iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz durumlarda dışkıda parazit görüyorsanız kedinizin aşılanması için veteriner desteği alabilirsiniz.

Parazitler kedilerde sıklıkla rastlanılan rahatsızlıklar olduğu için doğru zaman yapılacak olan aşılama ile kedilerdeki parazitleri önlemek mümkün olacaktır.

Kedilere verilen farklı ilaçlar da ayrıca ishal nedeni olabilir. Özellikle de veterinere danışmadan verilen ilaçlar kedilerde ateş, kusma, ishal ve benzeri pek çok belirti ile görülebilmektedir. Bu nedenle de aslında kedinizin sağlığı için veterinere danışmadan ilaç kullanmamanız gereklidir.

İshal Tedavisi Nasıl Olur?

Kedilerde ishal probleminin tedavisi için aslında öncelikli olarak ishal nedeninin belirlenmesi gerekir. Örneğin tüketilen bir yiyecekten kaynaklı ise bu yiyeceğin bir daha verilmemesi gerekebilir ya da mama değişimi gibi bir durumdan kaynaklı ise mamanın eski mamaya dönmesi de mümkündür. Bu tür durumlar aslında sorun yaratmaz çünkü kedilerde kısa süreliği rahatsızlığa neden olur.

Parazitlere bağlı olarak görülen ishal durumunda kedilerin aşılanması, parazitlere karşı ilaç kullanılması ve ishal nedeni ile vücudun kaybettiği suyun telafi edilmesi mümkündür. Kısa sürede kedinizin iyileşmesi mümkün olacaktır. Yine de vaktinde yapılacak olan aşılama sayesinde ishal etkenlerinden ve ayrıca parazitlerden de uzak kalmak mümkün olacaktır.

Stres gibi etkenler de kedilerde ishale neden olabileceği için mevcut stres faktörlerinin ne olduğu belirlenmelidir. Örneğin kedinizin rutinlerinin büyük ölçüde değişmesi, evdeki eşyaların değişmesi, kedinizin kişisel eşyalarının değişmesi ya da kaybolması, taşınmak, evde yaşayan kişilerin gitmesi ya da eve yeni birinin taşınması gibi durumlarda kediler stres hissedebilir. Bunların yanı sıra pek çok stres faktörü vardır ve eğer strese bağlı olarak ishal görülüyorsa tedavi için düzenli beslenmenin yanı sıra stres etmenlerinden uzak kalmak yararlı olacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap