Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır

Kedi bakımı, kedilerin sağlıklarını koruması, bağışıklıklarının güçlenmesi ve herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmaması için önemlidir. Bu sebeple kedi bakımının nasıl yapılacağı bilinmeli, ona göre hareket edilmelidir. Kedi bakımları tırnak, tüy, banyo gibi birçok bakımı kapsar ve her bakımın yapılışı birbirinden farklıdır.

Kedi Bakımı Çeşitleri Nelerdir?

Kedi bakımı, tüylerin bakımı, tırnakların bakımı, tuvaletinin bakımı ve mama kabının bakımı gibi birçok bakımı kapsar. Bütün bu bakımların yapılması gerektiği gibi yapılması hem kedi hem sahibi için yararlı olacaktır.

  • Aşı

Kedilerin bakımı öncelikle aşıdan geçer. Bir kedi, yavru olduğu zamandan itibaren düzenli aşılanmalıdır. Bu aşılar kedinin bağışıklığını güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Bu sebeple asla ihmal edilmemelidir. Aşı zamanları ertelenmemeli, zamanında yapılmalıdır.

Aşı takvimi şu şekildedir:

Karma Aşı – 3 ila 10 hafta

Lösemi Aşısı – 9 ila 11 hafta

Karma Aşı Tekrarı – 10 ila 12 hafta

Lösemi Aşısı Tekrar – 11 ila 13 hafta

Kuduz Aşısı – 12 ila 14 hafta

  • Tüylerinin Bakımı

Kediler için tüy bakımı çok önemlidir ve bu bakımı yapmak kolaydır. Tüylerin düzenli olarak taranması ve fırçalanması gerekir. Tüylerin taranması, tüylerin daha canlı gözükmesini, ölü tüylerin çıkarılmasını, kedinin stresinin azalmasını ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Kedinin tüylerinin taranması için kısa ya da uzun tüylü olması önemli değildir. Her kedinin tüyleri düzenli bir şekilde taranmalıdır.

Uzun tüylü kedilerin tüylerinin her gün ya da haftanın birkaç günü taranması gerekmektedir. Kıs tüylü kediler için de bu sıklık haftada bir olmalıdır. Bahar dönemlerinde kedinin tüy dökmesi artacağından, bu dönemde tarama sıklıkları artmalıdır.

Kediler, tüyleri ilk tarandığı zaman bu duruma alışık olmadığı için agresif ve korkak tavırlar gösterebilir. Bu son derece normaldir. Bu dönemde alışması ve bir oyun haline getirmesi için ödül maması kullanılabilir. Kedilerin tüylerinin taranma yönü, tüylerin çıkış yönü olmalıdır.

Kedi fırçalamak ise kedinin yoğun tüy döktüğü dönemlerde, bu tüy dökmelerini azaltmak içi yapılan işlemin adıdır. Kedilerin tüyleri, bu işleme özel bir fırça yardımı ile 5 ila 15 dakika boyunca fırçalanır.

Kedilerde tüy bakımı oldukça önemlidir. Bu bakımın yapılmaması tüylerinin renginin değişmesine, parazitlere açık hale gelmesine, topaklanmanın olmasına ve kedinin tüylerini yutmasına sebep olur. Bu durum sağlığı negatif etkiler.

  • Banyo

Kedilere banyo yaptırmak çoğu zaman zorlu bir işlem olabilir çünkü kediler suyu sevmez. Kedi kirli görünmüyorsa banyo yaptırılmasına gerek yoktur. Kediler kendi tüylerini yalayarak temizlerler. Kedinin üzerine bir şey bulaştıysa mutlaka banyo yaptırılmalıdır. Yavru kedilere banyo yapması önerilmez.

Kediler banyoda agresif davranışlar gösterdiği için banyo öncesinde onu sakinleştirecek aktiviteler yapmak bu süreci kolaylaştıracaktır. Banyo öncesinde kedinin tırnağının kesilmesi, tüylerinin taranması ve oyun oynanması tavsiye edilmektedir. Bu sayede kişi, kedinin yapabileceği ani hareketlere karşı kendisini koruyacak hem de kediyi sakinleştirmiş olacaktır.

Kedi bir karış suyun doldurulduğu yere koyulur. Başı hariç bütün vücudu ıslatılır. Bu sırada nazik bir ses tonuyla konuşmak iyi olacaktır. Kedi şampuanını köpürterek, tüylere masaj yapılmalıdır. Daha sonra şampuan yumuşak bir şekilde durulanmalıdır.

  • Tırnak Bakımı

Kedilerin sevmediği bir diğer şey ise tırnak kesilmesidir. Kedilerin tırnağını kesmek için öncelikle bazı şeylere dikkat edilmelidir. Patinin ortasına basılarak tırnağın ortaya çıkması sağlanmalıdır. Tırnaklar ekleme dik olarak kesilmeli, kesilirken fazla derine gidilmemelidir. Aksi takdirde kanama olabilir. Tırnak kesilirken makas dik tutulmalıdır. Tırnak kesimi bittikten sonra kediye ödül verilebilir. Kedilerin tırnağı duruma göre 3 -4 haftada bir kesilebilir. Bu süre uzayabilir ya da kısalabilir. Ama asla aksatılmamalıdır. Uzun tırnak enfeksiyona sebep olabilir.

  • Mama Kabı Bakımı

Kedilerin mama kapları düzenli olarak her gün, sabun ve sıcak su yardımıyla temizlenmelidir. Bu sayede köpek çeşitli mikroplara karşı korunmuş olur.

  • Kedi Tuvaleti Bakımı

Kedi tuvaleti düzenli olarak temizlenmelidir. Kedi kumu değiştirilmeli, kedinin tuvalet kabı sirke, karbonat ya da arap sabunu yardımı ile temizlenmelidir. Bu sayede kötü koku önlenecek ve mikroplar temizlenecektir.

Kedi Bakımı Neden Önemlidir?

Kedi bakımı önemlidir çünkü kedinin bağışıklığının güçlenmesinde, hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Kedi bakımı kedinin aşıdan tırnağa her alanda bakımlı olmasını sağlar. Onunla yaşayan insanları da hastalıklardan korur. Kedi bakımı ihmal edilmemelidir. Düzenli ve doğru bir bakım kedinin ömrünü uzatacaktır.

Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenlere uymak, bakım sürecini daha kolay ve verimli kılacaktır. Ayrıca kedinin bakım sırasında mutsuz olmasını engeller.

Kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Kediyi yıkama esnasında kulağını korumak için pamuk ile kapatılabilir.
  • Banyo esnasında özellikle ilk banyo ise duş başlığı kullanılmamalıdır.
  • Tırnak makası, kedilere uygun bir makas olmalıdır.
  • Su kapları da mama kapları gibi yıkanmalıdır.
  • Kedi için zorlu olan bakım rutinlerinde ödül maması işe yarayacaktır.
  • Kişi, bakımları gerçekleştiremiyorsa pet kuaförlerden yardım alabilir.

Pet Kuaförü Nedir?

Pet kuaför, evcil hayvanların bütün bakımlarını karşılayan hatta evcil hayvanın tüylerine fön çekilebilir. Evcil hayvanın bütün bakım, güzellik ihtiyaçlarının uzmanlar tarafından giderildiği yerdir. Kedi bakımı için sıklıkla tercih edilir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Hoşlanmadığı Kokular Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap