Terk Edilmiş Yavru Kedi Nasıl Bakılır?

Terk Edilmiş Yavru Kedi Nasıl Bakılır

Terk edilmiş yavru kediye bakmak, bir alanı içeren ve dikkatli olunması gerekilen bir konudur. Yavru kedi, annesinin terk etmesi, vefat etmesi ya da yavrunun kaybolması gibi durumlar sebebi ile yalnız kalmış olabilir. Terk edilmiş yavru kedi bakımını üstlenen kişi çok dikkatli olmalıdır. Burada önemli olan nokta yavrunun gerçekten terk edilip edilmediğini anlamaktır. Bir süre yavru ile bulunduğu alanda beklenilmeli ve annenin gelmeyeceğinden emin olunmalıdır.

Yavru Kedinin Terk Edildiği Anlaşıldığı Anda Ne Yapılmalıdır?

Yavru kedinin terk edildiği anda yapılması gereken yaşını anlamaya çalışmaktır. Kedinin kaç yaşında olduğunu anlamak, daha sonra yapılması gereken bakım için çok önemlidir. Bu bir veteriner hekim sayesinde anlaşılabileceği gibi çeşitli tahminler ile de anlaşılabilmektedir. Gözleri kapalı ve kulakları katlanmış bir kedi 1 ila 14 günlükken, gözleri açık ve titreyen kedi 2 ila 3 haftalıktır. Gözleri açık, yürümesi düzgün olan bir kedi ise 3 haftalık ya da daha büyüktür.

Kedi kısa süre içerisinde veterinere götürülmelidir. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi, kedi acil müdahale gerektiren bir sağlık sorununa sebep olabilir. İkincisi ise daha sonra yapılacak olan bakımın nasıl yapılması gerektiğini, kendinin neye ihtiyacı olduğunu anlamaktır. Veteriner hekim kişiye yol gösterecektir.

Yavru Kedinin Bakım Aşaması Nasıl Olmalıdır?

Yavru kedinin bakım aşaması, güven oluşturmak, ısıtmak, beslenmesini sağlamak, temizliğini yapmak gibi adımlardan oluşmaktadır. Terk edilmiş yavru kedi bakımı hayati önem taşır.

Bu aşamalar şu şekildedir:

  • Güven Oluşturmak

Terk edilmiş yavru kedi, çevresine karşı çok güvensiz yaklaşır. Her an bir tehdit ile karşılaşacakmış gibi hisseder. Çünkü hem dünya hakkında bilgisi yoktur hem de annesi tarafından terkedilmiştir. Bu sebeple güvensiz tutumlar içerisine girer. Bu durum çok normaldir. Kişi, kedinin güvende olduğunu hissettirmeli, onu sarıp sarmalıdır. Yavru bir kedinin özellikle ihtiyaç duyduğu bu güven ve sevgi duygusudur. Kedinin, ona bakacak olan kişiye duyduğu güven ve kendini o ortamda rahat hissetmesi, diğer bakım aşamalarının rahat geçmesini sağlayacaktır.

  • Isıtmak

Kedi bulunduğu zaman normal sıcaklığında olmayabilir. Bu sebeple mutlaka vücut ısısı kontrol edilmeli ve ona göre önlemler alınmalıdır. Kedinin ayakları ve ellerinin soğuk olması vücut ısısının düşük olduğunu ve hemen ısıtılması gerektiğini anlatır. Bunun için termometre de kullanılabilir. Kedi battaniyeye sarılır ve kişinin göğsüne yaslandırılır. Bu sayede kedi ısınırken bile güvende olduğunu hissedecektir. Kedinin ısınması beslenmesinden çok daha önemlidir.

  •  Beslemek

Yavru kedi mamaları toz formül ya da konserve şeklinde olabilmektedir. Bu iki mama çeşidinden biri seçilmeli ve her zaman o mama kullanılmalıdır. Yavru kediler için yetişkin kedi mamaları asla kullanılmamalıdır. Çünkü yetişkin kedi mamalarının içerisindeki besin değerleri yavru için yetersiz gelecektir. Yavru kedi beslenirken biberon kullanılmalıdır. Biberon sayesinde beslenirken sanki annesinin memesini emiyormuş gibi hissedebilir. Bu rahat beslenmesini sağlayacaktır. Biberon kullanılmadan önce sterilize edilmelidir. Mama doğru sıcaklıkta olmalıdır. Yavru bir kedi günün her saatinde beslenmelidir.

  • Temizliğini Sağlamak

Yavru kedilerin pire gibi çeşitli dış parazitler bulunabilir. Eğer varsa bebek şampuanı ve pire tarağı ile çıkarılmalıdır. Pireleri çıkarmak için bir diğer yöntem ise yavru kediler için özel üretilmiş pire spreyidir. Bu sprey sıkılır, yavru kedi 20 ila 30 dakika havlunun üzerinde beklemelidir. Daha sonra kedi yıkanmalıdır.

Kedinin üzerinde yara varsa veteriner hekim cerrahi bir sabun önerir. Bu sabunla yavru kedi yıkanır. Diğer zamanlarda kedi için yavru kedi şampuanı kullanılmalıdır.

Anne Kedi Yavru Kedisini Neden Terk Eder?

Anne kedinin, yavru kedisini terk etme sebebi tamamen içgüdüseldir. Anne kedi içgüdüsel olarak yavrusunda bir rahatsızlık varsa onu terk eder. Bunun sebebi bu rahatsızlığın sağlıklı yavrulara geçmesinden korumaktır. Bu durum tamamen içgüdüsel ve diğer yavrularını korumak amaçlıdır.

Terk Edilmiş Yavru Kedinin Bakımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Terk edilmiş yavru kedinin bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenler, kedinin bakımını kolaylaştıracak ve herhangi bir durum hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayacaktır.

Terk edilmiş yavru kedi bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Yavru kedinin maması değiştirilirse ishal olabilir. Bu sebeple tek bir mamanın seçilmesi önemlidir.
  • Yavru kedi için normal olan vücut sıcaklığı kaç haftalık olduğuna göre değişebilmektedir. Veteriner hekimden bu detaylar öğrenilmelidir.
  • Yavru kediyi ısıtmak için ısıtma yatağı kullanılabilir.
  • Yavru kedinin mamasının bozuk olmaması hayati bir detaydır, bu sebeple dikkatli olunmalıdır.
  • Yavru kediler, yetişkin kedi maması ile beslenmemelidir.
  • Beslenme sonrası gaz oluşabilir. Yavru kedi kişinin omzuna yaslandırılmalı ve yavaş bir şekide sırtına vurulmalı ya da sırtı sıvazlanmalıdır.
  • Yavru kediler, 3 haftalık olana kadar kendi dışkısını yapamaz. Normal şartlarda bu dışkı annesinin yalaması yardımı ile gerçekleşir. Bu sebeple bir bez ya da kağıt havlu yardımı ile anal bölgeye masaj yapılmalıdır.
  • Yavru kedi her beslenmeden sonra idrarını yapmalı ve her gün bir kez dışkısını yapmalıdır.
  • 4 haftalık olan terkedilmiş yavru kedinin hayatta kalabilmesi için her saat beslenmesi gerekmektedir.
  • Yeni doğmuş ve terk edilmiş bir kedi çoğunlukla 12 saat içerisinde ölürler.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Hoşlanmadığı Kokular Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap