Kedilerde Hırçınlık Nasıl Engellenir?

Kediler hırçınlaştığı zaman, genellikle saldırgan olur. Bir kedinin bir anda nasıl bu hale geldiği, kedi sahipleri açısından şaşırtıcı olabilir. Altında birçok sebep yatan kedilerde hırçınlık durumu, hem kedilere hem de sahiplerine zarar verir.

Kediler zaman zaman içinde bulundukları durumla alakalı psikolojik değişiklikler yaşamaktadır. İnsanlar için normal olan durumlar, kediler için strese sebep olabilir.

Kedilerde oluşan stres, kedi sahiplerine çok normal bir durum gibi gelse de kediler iç dünyalarında birden çok sorun yaşayabilir. Hatta kedilerde oluşan stres onları davranış bozukluğuna kadar sürükler.

Davranış bozukluğu gösteren kedilerde, bu durumun düzelmesi bazen kendiliğinden bazen de veteriner hekim desteği ile gerçekleşir.

Davranış bozukluğu durumu bazen çok uzun sürerken, bazen kısa sürede düzelir.

Kedilerde davranış bozukluğu belirtileri şu şekildedir;

  • Kediler pika adı verilen sendroma girerler ve gıda dışı şeyleri yemeye başlarlar.
  • Battaniye, kazak ve diğer yünlü şeyleri emmeye başlarlar.
  • Sürekli olarak her şeyden korkarlar ve bu yüzden sürekli saklanırlar.
  • Kedilerin üzerinde sebebi bilinmeyen endişeler oluşur.
  • Kedilerin birden fazla fobisi ortaya çıkar.
  • Sürekli devam eden takıntılı hareketler başlar.
  • Kendi tuvaletleri dışına tuvalet yapma gibi sebepler kedilerde görülen davranış bozukluğu belirtilerine örnek verilir.

Kedilerde bu gibi belirtilerin görülmesi halinde, uzman bir veteriner kliniği ziyaret edilerek, davranış bozukluğunun altında yatan sebepler araştırılmalı ve tedavi evresine geçiş sağlanmalıdır.

Kedilerin Hırçınlaşma Sebepleri Nelerdir?

Genellikle kedilerin hırçınlaşma sebepleri incelendiği zaman, çok fazla sebeple karşılaşılır. Kediler genel olarak bakıldığı zaman sakin hayvanlardır.

Bir kedi normalden daha çok hırçın ya da saldırgansa, bunun altında yatan bir neden mutlaka vardır ve bu neden araştırılarak durumun ilerlemesi önlenmelidir.

Kedilerin hırçınlaşma sebeplerinden bazıları şu şekildedir;

Aşırı Uyarılma: Kediler hassas hayvanlardır. Alışılmışın dışındaki ışıklar, ses ve gürültüler kedinin olması gerekenden fazla uyarılmasına neden olur. Bu durum da kedilerde hırçınlaşmaya yol açar.

Sahipleri Tarafından Yapılan İstenmeyen Davranışlar: Kediler çoğu zaman herkes tarafından sevilmek isteyen, naif hayvanlardır. Ama bu durum her zaman aynı olmayabilir. Aşırı sevgi ve ilgiden bunalan kediler, sahiplerine karşı hırçınlaşabilir. Bu onların o anda sevilmek istemediklerinin belirtisidir.

Tehdit Altında Hissetme: Kediler, kendi alanlarını kimseyle paylaşmak istemezler. Birden fazla kedi bulunan evlerde, diğer kedilerin bölgesini işgal etmesi onu çok rahatsız eder. Bu yüzdende aşırı hırçınlaşma gerçekleşir. Bu sebeple her kediye ait ayrı bir alan ile mama ve su kapları olmalıdır.

Sosyalleşme Sorunu: Kediler her zaman çevrelerinde olup biten davranışları yakından takip ederler. İnsanlarla çok fazla vakit geçirmeyen kediler sosyalleşemediği için iyi ve kötü ayrımı yapamazlar. Bu da onların hırçınlaşmasına sebep olur.

Avlanmak İsteme: Kediler mükemmel bir avcıdır. Evde dolaşırken gördüğü uçan bir sinek bile, onu bu anlamda harekete geçirebilir. Fakat avlanma gerçekleşmediği zaman kediler hırçınlaşır.

Hasta Olma: Kediler de tıpkı insanlar gibi hastalandıklarında halsizleşir, güçsüzleşir ve sürekli uyumak ister. Böyle durumlarda sahiplerinin ilgisi bile onlara sıkıntı verebilir. Bu nedenle hırçınlık sergilerler.

Hırçın Bir Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Hırçın kediyi sakinleştirmek için kullanılan yöntemler çoğu zaman işe yararken, bazen işe yaramayabilir. Kediler sakinleşmediği durumlarda hırçınlığın altında yatan sebebin araştırılması gerekir. Bunun için mutlaka veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

Hırçın kedileri sakinleştirmek için kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır;

  • Kedilerin kendi alanlarını oluşturmak
  • Kedilerde oyun alışkanlığını geliştirmek
  • Kedilere tırmanabilecekleri bölgeler sunmak
  • Gürültü ve ışıkları kontrol altında tutmak
  • Yakınlaşma için ilk adımı onlardan beklemek

Bahsedilen yöntemler dikkate alındığı durumlarda kedilerde hırçınlık büyük oranlarda azalır.

Kedilerde Agresyon Tedavisi Nedir?

Kedilerde agresyon tedavisi, isminden de anlaşıldığı gibi agresif davranış bulgularını tedavi etmek amacıyla uygulanmaktadır.

Kedilerin olması gerekenden fazla hırçınlık gösterdiği durumlarda, bunun nedeni araştırılmalı ve kedilerde hırçınlık sorunu için agresyon tedavisine başlanmalıdır.

Kedilerde ortaya çıkan agresyon genellikle ev değiştirme, alışık olmadığı koşulların birden bire ortaya çıkması, eve yeni gelen kişiler, objeler ya da gürültüler gibi sebeplerle oluşur.

Kedilerde agresyon sorununun ortadan kaldırılabilmesi için, kedinizi rahatsız eden sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Bazı agresyon sorunları sadece uzman veteriner hekim kontrolünde tedavi edilir.

Kedileri Sakinleştirmek İçin Kullanılan Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Kedinizi sakinleştirmek için kullanılan bitkisel çözümler, genellikle ilaç niteliği taşımayan doğal ürünlerden oluşmaktadır.

Bu ürünler bitkisel tabletler, bitkisel damlalar, kedi tasmaları ya da sakinleştirici kedi oyuncaklarıdır.

Aynı zamanda kedi otu denilen bitki de temin edilerek, kedinin bulunduğu ortama, yatağına ve oyuncaklarına sürülürse, kedilerin sakinleştirilmesi sağlanır.

Piyasada satılan bu ürünlerin sahte olmayanları ve doğal içerikli olanları temin edilerek kullanılmalıdır.

Bu ürünlerin hangileri olduğunu öğrenmek için, veteriner kliniği ziyaret edilerek, veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

Kedi Sakinleştirme İlaçları Nelerdir?

Kedi sakinleştirme ilaçları, kedilerdeki hırçınlık nedenine göre değişiklik göstermektedir. Kedilerde hırçınlık durumu dönemsel ve geçiciyse doğal ve bitkisel çözümler kullanılarak tedavi edilebilir.

Bu gibi durumlarla karşılaşan birçok kedi sahibi doğal içerikli tabletler, sakinleştirici doğal içerikli kedi damlaları, sakinleştirici kedi tasmaları ya da sakinleştirici kedi oyuncakları ile bu soruna çözüm bulmaktadır.

Aktardan alınacak olan kedi otu ve buna benzer bitkisel ürünlerde kedi sakinleştirmede kullanılan bitkisel çözümlerdir.

Kedilerde görülen hırçınlık geçici değilse ve klinik tedavisi gerektiriyorsa, bunun için kullanılacak ilaçlar veteriner hekim tarafından reçete edilir. Bu ilaçlar hastalığın durumu ve evresine göre değişiklik gösterir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Diş Çıkarma Durumunda Ne Yapılır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap