Ragamuffin Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Ragamuffin Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Ragamuffin kedi ırkı dünyanın en büyük kedileri olarak bilinir. Doğal olmayan bir ırktır. Akrabaları olan Radgoll kedileri gibi Amerika Birleşik Devletleri ana vatanlarıdır. 1960’lı yıllarda insan eliyle oluşturulan Radgoll kedilerinden sonra farklı bir ırk olarak Ragamuffin kedileri yetiştirilmiştir.

Ancak özel bir ırk olarak kabul edilmeleri 1994 yılında olmuştur. Oldukça iri ve ciddi duran bu kedilerin kökeninin İran kedilerine dayandığı söylenir. Ciddi duruşları ile uyumsuz ve zor olarak görülseler de oldukça sosyal ve cana yakın hayvanlardır.

İnsanlar ile sıcak bir ilişki kurma konusunda usta olan kedilerdir. İnsanların duygularına duyarlı ve oldukça akıllı kedilerdir. Sahipleri ile ev arkadaşı olma potansiyeli taşırlar.

Ragamuffin Kedi Irkı Özellikleri Nelerdir?

Genellikle Ragamuffin kedileri irilikleri ile farkını gösteren bir türdür. Ragamuffin’in özellikleri kedi severler içerisinde hayranlık uyandırır. Büyük ve iri kedi isteyenler için en iyi seçenektir.

  • İlk olarak Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde yetiştirilmişlerdir.
  • En iri ve ağır kediler arasında olan Ragamuffin’lerin erkekleri 10, dişileri ise 7 kiloya kadar çıkar.
  • Sık ve orta uzunlukta bulunan yumuşak tüyleri vardır.
  • Tüy renkleri genellikle beyaz üzerine sarı, veya beyaz üzerine gri veya krem rengindedir. Gölgeli renkli olanları da vardır.
  • Büyük ve tombul bir kafaya sahiptir. Kulakları geniştir.
  • 3 yaşına kadar yavru kategorisindedirler. Gerçek kilolarına 3 yaşında ulaşırlar.
  • Güçlü ve sağlam ve bir gövdeye sahiptir.

Ragamuffin Karakteri Nasıldır?

Yumuşak huylu ve bulundukları yuvayı sahiplenici olan Ragamuffin’in karakteri son derece evcimendir. Gerginlik ve stres ortamından uzak durmaya çalışır. Diğer hayvanlarla mücadelece olmak istemediğinden uyumlu davranış sergiler.

Oyuncu yapısıyla kendini sahibine kısa sürede sevdirir. Yalnızlık ve aşırı sessizlikten hoşlanmadığı için yanında sahibini ister. Tüm gün dışarıda çalışacak birinin sahiplenmesi halinde ruh hali kötüye gidebilir. Karakterinden dolayı kapalı ortamda sevgiyle büyütülmesi gerekir.

  • Zeki ve uyumludur.
  • Hareketli, oyuncu yapılı ve uysaldır.
  • Barışçıl bir yapıya sahip oldukları için kendilerini savunamazlar.
  • Yalnızlıktan korkarlar.
  • İçerisine alındıkları ortama hızlı ayak uydurur ve evlerini çabuk benimserler.
  • Dış görünüşlerinin aksine sevecen canlılardır.

Ragamuffin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ragamuffin kedilerinin bakımı ve beslenmesi evde yapılmalıdır. diğer kedi türlerinin aksine dışarıya ihtiyaç duymazlar. Evde bakılması en doğru bakım olacaktır. Ragamuffin’in bakımı için en önemli detay sık taranmasıdır.

Tüyleri sık ve uzun olabildiği için sıklıkla taranmalıdır. Aksi takdirde bu tüyler topaklanarak hem kedi hem de sahibi için zor anlar oluşturur. Özellikle tüyleri uzun süre taranmadığında dökülme artar ve bu tüylerin kedinin ağzına ve gözlerine girerek enfeksiyon yaratmasına sebep olur.

Kedilerin yıkanma sıklığı aşırı olmamalıdır. Kirli olmayan bir kediyi sürekli yıkamak onun temizlik malzemelerine karşı hassasiyet oluşturmasına neden olur. Temizliği yapılırken de kullanılan malzemenin alerjik reaksiyon göstermemesine dikkat edilmeli.

Ciltte oluşacak deri rahatsızlıklarını önlemek için alerjenlere neden olacak temizleyiciler kullanılmamalıdır. Tüyleri taranırken kullanılan fırçanın yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.

Barışçıl olan Ragamuffin’lerin yanına başka bir evcil hayvan alındığında bu hayvanın da barışçıl olmasına dikkat edilmelidir. 

Ragamuffin Nasıl Beslenir?

Ragamuffin kedisinin beslenmesi için özel diyet programlarına gerek yoktur. Kaliteli mamalar ile beslenebilir. Ancak yapısı gereği alt karın bölgesi kilo ve yağlanmaya müsaittir. Bunun önüne geçip kedinin obezite olmaması için yüksek oranda yağ ve karbonhidrat içeren mamalardan uzak durulmalıdır.

İri bir kedi türü olan Ragamuffin’in beslenmesi için en önemli mama protein ağırlıklı olandır. Özellikle kilolu ve büyük kedi türleri için üretilen mamalar tüketilmelidir. Proteinin yanında kedinin gelişim çağında belirli bir erişkinliğe gelmesi ve vücudunun gerekli vitamin ve mineralleri alması için özel mamalar verilmelidir.

Ragamuffin diğer kedilere oranla daha fazla yemeğe ihtiyaç duyabilir. Bunun dozunun iyi ayarlanması gerekir. Kediye hep aynı tip mama verilmelidir. Eğer beslenmesinde değişikliğe gidilecekse bu değişiklik zamana yayılmalı ki kedinin beslenme dengesi bozulmasın.

Ragamuffin Eğitimi Nasıl Verilir?

En zeki kedi ırkları arasında olan Ragamuffin eğitim konusunda oldukça uyumludur. Ragamuffin’in eğitimi sorun çıkarmadan ilerler. Hatta sahip olduğu yüksek zeka ile gözlemleyerek kendi kendini eğitme potansiyeline sahiptir.

Verilen her komutu direkt anlayarak ani bir şekilde uygulamaya alır. Kendi başına yaptığı gözlemlerle çeşitli hareketler yaparak sahibinin şaşırmasını sağlar. Tut-getir oyunlarındaki başarısıyla komutları hemen yerine getirir.

Safkan Ragamuffin Nasıl Anlaşılır?

Ragamuffin kedi ırkı safkan olup olmadığı diğer kedi türlerindeki gibi fiziksel ve günlük hareketleri ile belirlenir. Tüylerinin parlaklık veya matlığından anlaşılabilir. Bunun yanında kulak ve kafa yapıları da safkanlıkları hakkında bilgi verir.

Irkının tersi davranan Ragamuffin’lerin kırma olduğu anlaşılır. Yürüyüşü ve günlük hareketleri de bu konuda bilgi sahibi olmaya yardımcı olur.

Ragamuffin Ne Kadar Yaşar?

Ragamuffin kedi ırkı ömrü bakımı ile doğru orantılıdır. 15 yıla kadar yaşayabilen bu canlılara iyi bakıldığı takdirde uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşarlar. Genetik olarak bir hastalıkları yoktur. Ancak diğer bulaşıcı hastalıklar yakalanma riskleri vardır.

Bu riski ortadan kaldırmak için beslenme ve aşılarına dikkat edilmelidir. Ragamuffin için en büyük sağlık sorunu obezitedir. Sürekli yemek isteyeceği için aşırı kilo alma eğilimindedir. Bunun önüne geçmek için diyet programı uygulanmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Toyger Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap