Kedi Tüyleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedi tüyleri parlak ve çekici görünür. Hatta bazı kedilerin tüylerinin renkleri onlara hayran bırakacak kadar güzeldir. Kediler genel olarak temizliğe ve bakıma çok fazla ihtiyaç duymayan varlıklardır. Kendi bakımlarını sürekli olarak kendileri yapar. Ancak kedilerin de bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle tüy bakımı kedilerin sağlıklı bir hayat sürebilmeleri bakımından çok önemlidir. Bu yazımızda kedilerde tüy bakımı hakkında bilmeniz gerekenler konusu üzerinde duracağız.

Kedilerde Tüy Bakımının Faydaları

Kedi tüyleri bakımı kediye hem psikolojik hem de fiziksel olarak pek çok fayda sağlayan bir işlemdir. Kedilerin tüy bakımının önemini vurgulamamız gerekirse:

  • Kedilerin tüy bakımı kedinin daha sağlıklı, parlak, temiz ve yumuşak tüylere sahip olmasını sağlar.
  • Ölü tüyler toplanarak kürkün daha canlı olması sağlanır.
  • Tarama işlemi ile kedilerin kan dolaşımı hızlanır ve düzenlenir.
  • Kediniz taranmaktan çok keyif alacağından gün içerisinde mutlu ve huzurlu olur.
  • Tüy bakımı aynı zamanda kedilerde parazitler nedeniyle oluşabilecek cilt ve iç hastalıklarından da önüne geçmenizde size yardımcı olur.
  • Kedilerin tüy bakımı oldukça kolaydır. Haftada iki kez tüylerinin taranması ve fırçalanması yeterlidir. Bu bakımdan her gün tüylerinin taranması gereken köpeklere göre sahiplerini çok daha az uğraştıran canlılardır.
  • Ölü tüylerin alınması kedinizin tüy yumağı yutarak sindirim sorunları yaşamasının önüne geçmenizi sağlar. 

Kedilerin Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerin tüy bakımı oldukça kolaydır. Özellikle kedinizin tüyleri uzunsa tüylerinin bakımına özen göstermeniz kedinizin cildinin hava almasını sağlayacaktır. Böylelikle kedi tüy bakımı sayesinde kediniz çok daha mutlu olacak ve cildi de hastalıklara karşı korunacaktır.

Kedi Nasıl Taranır?

Kedinizi taramak oldukça kolay bir işlemdir. Tek yapmanız gereken kedi tarağı ya da fırçası ile kedinizin tüylerini fırçalamak ve taramaktır. Fırçayı mümkün olduğunda tüylerin çıkış yönüne doğru kullanmanız çok önemlidir. Tam tersine tüy taramak kedinizin tüylerinde düğümler ve karışıklıklar oluşmasına yol açabilir.

Kısa Tüylü Kedilerin Taranması Gerekir Mi?

Her ne kadar sadece uzun tüylü kedilerin taranması gerektiği ve kısa tüylü kedilerin taranmasına ihtiyaç olmadığına dair bir inanış mevcuttur. Ancak her ne kadar kısa tüyleri olsa da kısa tüylü kedilerin de taranmaya ihtiyacı vardır. Kısa tüylü kediler de ölü tüyler deri yüzeyinde kalarak kedinizi rahatsız edebilir. Bu nedenle kedinizin tüyleri ister kısa ister uzun olsun kedi tüyü tarama işlemini uygulayın. Eğer kedinizin tüyleri çok uzunsa tarama sıklığını arttırın.

Kediyi Taranmaya Alıştırmak

Genelde kediler taranmayı çok severler. Ancak bazen kediler taranmaya çekingen yaklaşabilirler. Eğer kediniz taranmayı sevmiyorsa bu durumda ödül maması ile onu taranmaya teşvik edebilirsiniz. Yine kedinizi yavruyken taranmaya alıştırmanız da çok önemlidir. Eğer kediniz fırçayı sevmiyorsa kedi tarama eldiveni gibi tarama araçları ile kedinizi ürkütmeden tarayabilirsiniz. 

Tüylerde Oluşan Düğümleri Çözmek

Kedinizin tüylerini haftada bir kez bile olsa fırçalamanız oluşan düğümleri çözmenizde size yardımcı olacaktır. Ancak kedinizin tüyleri uzunsa arada düğümler ve karışıklıklar oluşabilir. Bu durumda düğümden uzak kök kısmından tutarak fırça ile yumuşakça tarayın. Böylelikle kedinizin canı yanmadan onu bu karışık ve düğümlü tüylerden kurtarabilirsiniz.

Kedi Taranmazsa Ne Olur?

Eğer kedinizi taramazsanız oluşabilecek sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedinizin tüyleri güçsüzleşecek ve dökülecektir.
  • Kedinizin kürkü mat görünecektir.
  • Tüyler karışacak ve düğümler oluşacaktır.
  • Kedinizde dış parazit görülme olasılığı artış gösterecektir.
  • Kediniz çok fazla tüy yumağı yutacağından sindirim sorunları yaşayacaktır.

Bu sorunları yaşamamanız için kedi tarağı ile fırçalama ya da fırça, tarama eldiveni gibi araçlarla kedinizin tüylerini fırçalamanız onun sağlığı ve mutluluğu bakımından çok önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap