Kedi Vitaminleri: Sağlıklı Kediler İçin Gerekli Vitaminler

Kedi vitaminleri, sağlıklı kediler için gerekli vitaminler, kedilerin vücut fonksiyonlarının ve zeka gelişimlerinin en iyi şekilde işlemesine katkı sağlayan vitaminlerdir. Bu vitaminlerin alınmasının en sağlıklı yolu aslında yiyeceklerdir ancak her kedinin aynı besinleri yemekten hoşlanması mümkün değildir ve kimi zaman bazı kedilerde görülen rahatsızlıklar nedeniyle her besinin tüketilmesi de söz konusu olmaz. Bu durumda da vitamin takviyeleri ile destek sağlamak mümkün olacaktır.

Sağlıklı Kediler İçin Gerekli Vitaminler Nelerdir?

Kedi vitaminleri, kedilerin sağlıklı şekilde yaşamlarını devam ettirebilmesi, vücut fonksiyonlarını en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için belli vitaminlere gereksinimleri vardır. Farklı vitaminlerin gerek takviye şeklinde gerekse de besinler yardımıyla alınması, kedilerin bunları en iyi şekilde sağlıklarına yönelik olarak kullanmalarına katkı sağlar.

Kedi Vitaminleri: Kedilerin Alabileceği Vitaminler

Kedi Vitaminleri: A Vitamini

Kedi vitaminleri, yavru kedilerin büyümesi ve gelişimlerini tamamlamaları, kedilerin görme fonksiyonlarının en iyi şekilde yerine getirilmesi, derinin ve cildin sağlığının en iyi şekilde korunması için A vitamini gereklidir. Kedilerin özellikle de yavruluk döneminde A vitamini içeriğine sahip olan mamaları ya da gıdaları tüketmesi büyük öneme sahiptir. Bu sayede kedilerin iyi şekilde büyümeleri, gelişmeleri ve ilerleyen dönemde de aslında cilt ve göz hastalıklarından uzak olmaları mümkündür. 

Havuç, domates, pancar, balkabağı gibi sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini hazır kedi mamalarının içeriğinde de bulunmaktadır ancak kedilere bu sebze ve meyveler de verilerek A vitamini takviyesi sağlanabilir. 

Kedi Vitaminleri: B Vitamini

B vitaminin farklı çeşitleri bulunur. Bu çeşitlerin her biri de kedilerde etkili şekilde yarar gösteren vitaminlerdir. B1 vitamini; kas ve sinir sistemlerine, endokrin bezlerine ve sindirim sistemine katkı sağlayan bir vitamindir. Tahıllarda, meyvelerde, fasulye ve fındıkta bol miktarda B1 vitamini bulunmaktadır. Kedinin bu yiyeceklere karşı mevcut bir rahatsızlığı yoksa B1 vitaminini bu besinlerden alması en iyisi olacaktır.

B2 vitamini özellikle de et ve süt ürünlerinde yer alan bir vitamindir ve kedilerin laktozsuz süt tüketimi onlar için B2 vitamini alımı açısından önemlidir. Tüylerin sağlığı, kulak ve göğüs hastalıklarının önlenmesi, kedinin sağlıklı kiloda olması gibi durumlarda etkili olan B2 vitamini, takviye şeklinde de besinlerden doğal şekilde de alınabilir.

B5 vitamini özellikle de kedilerin metabolizmasının sağlıklı şekilde çalışması ve korunması için önemlidir. Ayrıca tüylerin ve cildin sağlığı için de B5 vitamini büyük öneme sahiptir. Yumurta sarısı, havuç, patates gibi besinlerden B5 vitamininin alınması mümkündür. 

B12 vitamini eksikliği özellikle de kabızlık, susuzluk, idrara çıkma gibi problemler ile kendini gösterir ve aslında en çok da sinir sisteminde B12 vitamininin etkili olduğunu söylemek mümkündür. Süt ve yumurta gibi besinlerden alınabilen B12 vitamini, sebze ve meyvelerde bulunmaz. 

Kediler İçin C Vitamini 

Kedi vitaminleri özellikle de sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini; zararlı bakterilerin büyümesini yavaşlatır, metabolizmanın korunmasını ve gelişmesini sağlar, enzimlere katkıda bulunur. Bu sebeple de özellikle de metabolizmaya olan katkısı nedeniyle C vitamini kediler için büyük öneme sahiptir. 

Kediler İçin D Vitamini

D vitamini et, balık ve benzeri ürünlerde yüksek miktarda bulunur. Kedilerin özellikle de yavruluk döneminde D vitamini alması büyük öneme sahiptir. Kemik ve kas gelişimi ve sağlığında etkili olan D vitamininin eksikliğinde kediler eklem ve kas ağrılarının yanı sıra raşitizm, sindirim sistemi problemleri gibi rahatsızlıkların da görülmesi mümkündür.

Kediler İçin K Vitamini

K vitamini özellikle de hayvansal gıdalarda yer alır ve kedilerde pıhtılaşmayı sağlaması ile bilinir. Pıhtılaşmayı sağlamasının yanı sıra cilt altında oluşabilecek kanamaların önlenmesini, küçük yaraların da kısa sürede iyileşmesini sağlar. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap