- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde alerji, kimi zaman kedilerin kaşınması, kendini yalaması gibi farklı belirtiler göstermesi, alerji olabileceğine işaret eder. Eğer kedinizin sık sık kaşındığını fark ederseniz onu veterinere götürmenizde fayda vardır. Kaşıntının yanı sıra kedilerde kızarıklık, iltihaplanma gibi belirtiler de alerjileri fark etmenizi sağlar. Peki, kedilerde alerji türleri ve belirtileri nelerdir? Bu alerjilerin kaynağı nedir?
Kedilerde Alerji Türleri ve Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde görülen alerjilerin emelde üç ana nedeni mevcuttur; pireler, yanlış beslenme ve çevresel alerjenler. Bu farklı etkenler kedilerde görülen alerjiler tetikler ve kedilerde alerji oluşumunu destekler. Özellikle de beslenme programı içinde yer alan herhangi bir içerik kedilerde alerjilere neden olabilmektedir. Kedi sahiplenme isteği olan kişiler kedilerinin mamalarına karar verirken onların tüketimine uygun içerikleri satın almalıdır.
Gıda Alerjisi ve Kediler
Tahıl ve süt ürünleri, balık, mısır ve tavuk gibi ürünler kedilerde gıda alerjilerine neden olur. Bu içerikler kedilerin hazır mamalarında yer alır. Bu tür içeriklere sahip mamaları tercih ettiğinizde kedinizde herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer kedinizde olumsuz bir durum fark ederseniz bunun mama ile ilgili olması mümkündür.
Yavru kedi sahiplenme isteğine sahip olan kişiler genellikle kedilerinde hangi mamayı tercih edecekleri konusunda tereddüt yaşarlar. Yavrunun hangi mamaları sindirebileceğini ya da hangi mamaları sevebileceğini bilemeyebilirsiniz. Veteriner hekimden isteyeceğiniz alerji testi sayesinde kediniz için zararlı ya da alerjen olabilecek ürünleri tespit edebilirsiniz. Bu sırada kedinize bir beslenme testi hazırlanır. Farklı içeriklere sahip mamalar sırası ile denenebilir.
Kedi sahiplenme durumunda kedinizin seveceği mamayı bulma konusunda zorlanabilirsiniz. Kedinizin seveceği yararlı mamayı tercih etmeden önce onun alerjisi olabilecek ürünleri tespit etmeniz için veterinerden destek alabilirsiniz. Bu sayede kedinizde alerjinin yıpratıcı olası etkilerinin görülmesini engelleyebilirsiniz.
Çevredeki Alerjenler ve Kediler
Kedilerin çevredeki alerjenlerden büyük ölçüde etkilenmesi mümkündür. Çevredeki alerjenler ise genel anlamda şunlar:
- Toz
- Ağaçlar ve bitkiler
- Polenler
- Parfümler
- Kimyasal ürünler ve temizlik ürünleri
- Sigara dumanı
Bu birbirinden farklı alerjen nedenleri kedilerin ciddi alerji belirtileri göstermesine neden olabilir. Özellikle de mevsimsel olarak polen alerjilerinin kedilerdeki etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Parfüm ve benzeri yoğun kokulu ürünler de kedilerde öksürük, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Kedinizi kimyasal ürünlerden ve alerji nedeni olabilecek farklı çevresel etkenlerden uzak tutmanız, onun sağlığını korumanızı sağlar. Kimyasal ürünler kedinizin cildini tahriş eder. Ayrıca alerjilerin görülmesine de neden olur. Kedinizin kimyasal ürünleri ya da parfümleri soluması, öksürük gibi şiddetli belirtiler ile alerjisini ortaya koyacaktır. Kedinizin bu ürünlere karşı alerjisi olmasa bile parfüm, sigara dumanı ya da kimyasal temizlik ürünlerini koklamaması daha iyi olacaktır.
Kimi ağaçlar ve bitkiler kedilerde alerjiye neden olur. Kedinizin bazen bir çiçeğinizi yediğini görebilirsiniz. Bu durum kediniz için tehlikeli olma ihtimali vardır. Kedinizin yalnızca çiçeklerinizi ya da bitkileri yemesi değil onlara sürtünmesi ya da dokunması da alerjilere neden olur. Kedinizin herhangi bir temasta bulunması bu bitkilerden dolayı alerjisinin harekete geçmesine neden olacaktır.
Kedilerde Alerji Belirtileri
Kediler kimyasallara, polenlere ya da toz gibi farklı etkenlere karşı benzer belirtileri görebilirsiniz. Kedilerde görülen alerji belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kızarıklıklar
- İltihaplanmalar
- Sürekli kaşınma
- Sürekli yalanma
- Bölgesel tüy dökülmesi
- Tüy dökülmesinde artış
- Öksürme
- Hapşırma
- Nefes alırken hırıltı
Bu belirtiler kedilerin çeşitli alerjenler nedeniyle gösterebileceği belirtilerdir. Kedinizde bu belirtilerden birkaç tanesini aynı anda görebilirsiniz. Eğer belirtileri şiddetli şekilde seyrederse kedinizi veterinere götürün ve gerekli tedavinin sağlanmasına destek olun.