Cymric Kedi Cinsi Özellikleri ve Bakımı

Cymric kedi türünün tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. İlk türü 1700’lü yıllarda görülmeye başlanmıştır. Kuyruksuz olmaları nedeniyle birçok insanın dikkatini çeken bu kedi türü, İngiltere’nin Man isimli adasında türemiştir. Fakat dış bölgelere nasıl yayıldığı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 1994’de uzun tüyleri tanınmıştır. Anlatılana göre fare avlanması için tutulduğu gemi battığında kurtulup Man adasına gittiği ve orada yüzyıllarda yaşadığı söylenmektedir. Bir diğer söylentiye göre de Fenikeli tüccar kişilerin kedilerini Japonya’dan Man adasına götürdüğü anlatılmaktadır. Hatta Man adasına Vikingler tarafından getirildiği dahi söylenmektedir.

Cymric Kedi Cinsi Fiziksel Özellikleri

  • Kuyrukları varla yok arasındadır. Bunun nedeni hakkında anlatılan birçok hikaye mevcuttur. Bir hikayeye göre bir tavşan ve kedi türlerinden biriyle çiftleşmiştir. Diğer hikayeye göreyse İrlandalı askerlerin kafalarına tüy takmak amacıyla kuyruklarından faydalandıkları söylenmektedir. Nuhun gemisinde olduğunu ve son bindiği için kuyruğunu kapıya sıkıştırdığını söyleyenler de vardır.
  • Kuyruk şekillerine gör 4’e ayrıldıkları bilinmektedir.  Ruppy Chmric kedilerinin hiç kuyruğu yoktur ve kuyruklarının bulunduğu bölgede gamze benzeri bir çıkıntı bulunur. Longis Cymric kedileri ise en popüler olanıdır ve normal bir kuyruğa sahiptirler. Stumpy kedileri ise çok kısa kuyrukludur. Rumpy Riser kedilernin kuyruğu ise bir tavşan kuyruğuna benzemektedir.
  • Yavaş olgunlaşan bir kedi türüdür. Tam anlamda olgunlaşmaları 6-5 yılı bulabilmektedir.
  • Birçok renkte karşınıza çıkmaları mümkündür. En ilgi çekici özelliklerinden biride bir kedi gibi değil, bir tavşan misali zıplayarak yürümesidir.
  • Ada kedisi olma nedeniyle su ile araları çok iyidir. Banyo yapmaktan ve yüzmekten keyif alırlar.

Cymric Kedi Cinsi Davranışsal Özellikleri

  • Oyun oynamayı seven kedilerdir. Sahipleri yorulana dek oyun oynamaya devam ettikleri bilinir.
  • Bulundukları ortama kolayca ayak uydurabilirler.
  • Çevresinde ki her hayvanla arası iyi olabilir. Fakat tam bir fare avcısı olduğunu bilmek gerekir.
  • Sahiplerinin kucağında uyumaktan keyif alırlar.
  • Evin herhangi bir yerine tırmanarak aşağı seyretmeyi severler.
  • Suyla oynamaktan ve yüzmekten hoşlanırlar.
  • Kedinizi mutlu etmek istiyorsanız ona bir kedi evi alabilirsiniz. Bu sayede kedi evinin üstüne çıkarak yukarıdan olup bitenleri izleyebilir.

Cymric Kedi Cinsi Bakımı

Kedilerin tüyleri kısa olduğu için bakımı kolaydır ve haftada bir taranmaları yeterli olacaktır. Küçüklükten itibaren diş fırçalanmasına alışmaları gerekir. Böylece günlük diş temizliğinde sorun yaşamazsınız. Tırnaklarını 2 haftada bir kesmeli ve göz bakımına da dikkat etmelisiniz. Kulaklarını haftada bir kontrol edip bir sorun olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer kulağı kirliyse bir pamuk yardımı ile silebilirsiniz.

Cymric Genel Sağlık Durumu

Bu kedilerin ortalama yaşam süreleri 8 ila 14 yıl arasında değişmektedir. Kedinizi sahiplenmeden önce sahip olduğu bazı kalıtsal hastalıkların bilincinde olmalısınız. Bu kedilerin kuyruk kemiklerinde iltihabik bir durum söz konusu olmaktadır. Bu probleme artrit adı verilmektedir. Kornea Distrofi nedeniyle görme problemleri çekebilirler. Özellikle 4 aylıkken korneanın şeffaflığını kaybettiği ve lekelenmelerin oluştuğu gözlemlenmektedir. İdrar yolları enfeksiyonları, sindirim sistemi problemleri ve omurga kısalığı yalayabilirler. Cmyric kedilerinin %20’si bu sorunlar ile karşılaşmaktadır. Özellikle kısa tüylü olan türleri bu kalıtsal hastalıklara daha fazla yatkınlık göstermektedir. Sacrococcygeal Dysgenesis, Corneal Dystrophy, Megacolon, Rumo fold intertrigo ve Arthritis gibi hastalıklarla karşılaşmaları da mümkündür.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap