Chinchilla Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Chinchilla Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Chinchilla kedi ırkı, İran kedilerinin farklı bir türü ve en çok ilgi gören kedi ırklarından biridir. Chinchilla’nın nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de birçok tahmini veriye göre insanlar tarafından üretilen bir kedidir. İlk kez 1882 yılında kayıtlara geçen Chinchilla, İranlı kedi üreticilerinden biri tarafından keşfedildi. İddiaya göre ilk kez görülen bu kedi mavi renkli bir İran kedisinin farklı bir kedi cinsiyle çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktı. Çiftleşen kedilerin renklerinde farklılık olduğu için bu konu tartışma haline geldi. Benzer kedilerin sayısı artmaya başladıkça yavru kedilerin yetişkin olana kadar değişime uğradığı keşfedildi. Zamanla güzelliği ve farklılığıyla çok sevilen Chinchilla, evlerde en çok beslenen kedilerden biri haline geldi.

Chinchilla’nın Özellikleri Nelerdir?

Chinchilla’nın özellikleri şöyle sıralanabilir;

  • Kaslı ve büyük bir vücutları yoktur. Orta büyüklükte, hafif bir vücutları vardır. 3 ila 7 kilo arasında olabilir.
  • Yumuşak ve uzun tüyleri vardır. Çoğunlukla tüyleri aynı renkte olsa da bazı bölgelerde farklı renkteki tüyler dikkat çeker. Tüylerinin rengi yaşına göre değişir. Çoğunlukla gir ve beyaz renkte olur. Özellikle kar beyazı tüylere sahip Chinchilla, her insanın dikkatini çekebilen bir güzelliğe sahiptir.
  • Kulakları yuvarlak değil üçgen şeklindedir. Kulakları arasındaki mesafe fazladır ve işitme duyuları oldukça gelişmiştir.
  • Gözleri çoğu İran kedisinin gözlerine benzese de sürmeli olarak tabir edilen göz yapısına sahiptir. İlk bakışta en çok dikkat özelliğinin gözleri olduğu söylenebilir. Gözlerinin yapısı dolayısıyla bakışları da diğer kedilerin bakışlarından farklıdır. Göz rengi çoğunlukla mavi ya da yeşildir.
  • Patileri yumuşak ve geniş, bacakları vücuduna göre biraz daha uzundur.
  • Kuyruğundaki tüy oranı fazladır ve kuyruğu vücuduna göre biraz kısadır.
  • Basık bir yüzü ve küçük bir kafası vardır. Vücudundaki tüy oranı fazla olduğu için yüzü ve kafası daha küçük görünür.

Chinchilla Kedi Irkı Karakteri Nasıldır?

Chinchilla’nın karakteri ve karakteristik özellikleri şöyle sıralanabilir;

  • Duygusaldır ve kendisini besleyen kişi ile derin bir bağ kurabilir. Kendisini besleyeni sahiplenir ve ona karşı naziktir.
  • Tıpkı İran kedileri gibi uysal ve uyumludur. Yalnızca insanlarla değil diğer hayvanlarla da anlaşır ve etkili iletişim kurar.
  • Av konusunda oldukça yeteneklidir. En cılız sesleri bile kolaylıkla duyabilir.
  • Kalabalıktan ve gürültüden hoşlanmaz. Kalabalık ve gürültülü ortamlarda gerilip kendi köşesine çekilebilir.
  • Oldukça zeki ve dikkatlidir.
  • Empati yeteneği gelişmiştir ve insan canlısıdır.
  • Sessiz bir yapıya sahiptir ve sık sık miyavlamaz.
  • Fazla hareketli olmasa da oyun oynamayı çok sever. Çocuklarla ve bebeklerle keyifli vakit geçirebilir. Gününün çoğunu uzanarak ya da uyuyarak geçirebilir.

Chinchilla’nın Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Chinchilla’nın bakımı için tüyleri düzenli olarak temizlenmeli ve taranmalıdır. Haftada üç kere tüylerinin kedi tarağı ile taranması gerekir. Uzun tüylü kedilerde tüy dökülmesi, göz çevresinde kir birikimi ve ölü tüy birikmesi gibi sorunlar sık görülür. Bu nedenle Chinchilla ırkına mensup kedilerin tüylerinin düzenli olarak fırçalanmasının yanı sıra derinin ölü tüylerden arınması için vitamin takviyesi, göz çevresinin kirlerden arınması için düzenli olarak temizlenmesi ve o bölgedeki tüylerin kısaltılması gerekir.

Chinchilla Nasıl Beslenir?

Chinchilla’nın beslenmesi için özel bir diyet uygulanmasına gerek yoktur. Chinchilla ırkına mensup kediler obeziteye ve ani kilo artışına elverişli kediler değillerdir. Fakat kalp hastalığına elverişlidir ve uzun tüylü kediler grubunda olduğu için yutkunma güçlüğü yaşayabilir. Bu nedenle beslenme planlaması sabah-akşam olmak üzere 2 öğün ile sınırlı tutulmalı ve beslenme sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için göz önünde tutulmalıdır. En hayati organların başında gelen kalp hastalığına yatkınlığı olduğu için rutin veteriner kontrolleri asla ihmal edilmemeli, aşıları düzenli olarak yapılmalıdır.

Chinchilla Eğitimi Nasıl Verilir?

Chinchilla’nın eğitimi diğer kedilere kıyasla biraz daha kolay hale gelebilir. Bunun esas nedeni Chinchilla ırkına mensup kedilerin insancıl ve zeki olmalarıdır. Yavruyken eğitilmeye başlanan kedilerin yetişkinlik dönemlerinde de komutları anlamak ve dinlemek için eğitilmeleri gerekir. Yavru Chinchilla kedileri için basit komutlar verilebilir ve bazı hareketlerinin yanlış olduğunu anlaması sağlanabilir. Yetişkin Chinchilla kedilerinin komutları anlaması ve dinlemesi oldukça kolaydır. Sıkı bir eğitimle kedinizin kısa sürede tuvalet alışkanlığı edinip birçok komutu öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Eğitim sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Chinchilla ırkına mensup kedilerin gürültüden hoşlanmamalarıdır. Ona yüksek sesle bağırmamalı ve onu ürkütmemelisiniz. Aksi takdirde eğitim süreci verimli olmayacaktır.

Safkan Chinchilla Nasıl Anlaşılır?

Chinchilla’nın safkan olup olmadığı tüylerinin yapısından, gözlerinden ve kulaklarından kolayca anlaşılabilir. Chinchilla ırkına mensup kedilerde tekir kedilerde görülen renk desenlerinin çoğuna rastlanmaz. Bununla birlikte, Chinchilla ırkına mensup kedilerin gözlerinin yapısı çoğu kedinin göz yapısından farklıdır. Chinchilla, çoğu zaman İran kedileri ile karıştırılsa da İran kedilerinde görülen basık burun Chinchilla kedilerinde görülmez. Chinchilla benzeri bir kedi gördüğünüzde tüylerine dokunarak onu inceleyebilirsiniz. Tüyleri yumuşak, patilerindeki ve kuyruğundaki tüy oranı fazla, gözleri mavi ya da yeşil ise safkan Chinchilla kedisi olma ihtimali epey yüksektir.

Chinchilla Ne Kadar Yaşar?

Chinchilla kedi ırkı ömrü ortalama 15 yıldır. Elbette bu süre kedinin yaşam koşullarına, bakımına ve hastalıklarına göre değişebilir. Chinchilla ırkına mensup kedilerde kalp rahatsızlıkları görülebilir ve erkenden teşhis edilmezse ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Ayrıca Bakınız: Scottish Straight Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap